Profsąjungos kyla prieš naują socialinį modelį

Profsąjungos kyla prieš naują socialinį modelį

Klaipėdoje diskusiją surengę didžiausių Lietuvos ir Klaipėdos profesinių sąjungų vadovai ir atstovai tikina kovosiantys iš visų jėgų, kad, pasak jų, baudžiavos laikus sugrąžinsiantis naujas socialinis modelis nebūtų patvirtintas.

Lietuvos profesinių sąjungų federacijos "Sandrauga" pirmininkas Kęstutis Juknis teigė, kad siekiama paskatinti profsąjungas nelaukti politikų sprendimų, o patiems imtis veiklos priešinantis bandymui įteisinti naują socialinį modelį.

"Visos profsąjungos nebūtinai turi viena kitai priklausyti ar jungtis, tačiau turi viena kryptimi priešintis kapitaliniam siekiui įteisinti vergovę arba, kitaip tariant, sunaikinti darbo teisę Lietuvoje", - žodžių į vatą nevyniojo K. Juknis.

Klaipėdoje susirinkę keliolikos įvairių profesinių sąjungų atstovai teigė, kad norimi įteisinti pokyčiai ženkliai pablogins darbo sąlygas, žmonės nebesijaus saugūs.

"Teigiama, kad naujasis darbo kodeksas bus tobulesnis, o senasis yra pasenęs, sovietinis, sustabarėjęs, nelankstus ir blogas vien dėl to, kad jis yra", - teigė K. Juknis, atkreipęs dėmesį, kad kalbant apie naująjį modelį remiamasi tik tuo, jog senasis yra blogas, bet nutylima apie jo pranašumus ir tai, kad dabartiniame Darbo kodekse atspindimos ir Europos Sąjungos direktyvos.

Profsąjungų federacijos pirmininkas sakė, kad Seimui pateiktas Socialinio modelio projektas nėra tas pats, kurį Trišalėje taryboje vis dar derina socialiniai partneriai, tad siekiama valdžią priversti išgirsti, ką nori pasakyti paprasti darbuotojai, ir tarnauti žmonėms.

Tam ketinama pasitelkti įvairias protesto formas. Liepos pradžioje surengtoje apvaliojo stalo diskusijoje profesinės sąjungos pritarė idėjai kartu priešintis svarstomam projektui, bei išplatino viešą kreipimąsi prezidentei, Seimo pirmininkei, premjerui, Seimo nariams ir europarlamentarams su raginimu sustabdyti socialinio modelio svarstymą Seime, iki kol jis bus suderintas su socialiniais partneriais. Jau kurį laiką vyksta parašų rinkimo akcija, teigiama, kad surinkta apie 30 tūkst. parašų, kuriais pasisakoma prieš drastiškus pokyčius. Be to, rugsėjį prie Seimo planuojamas profsąjungų narių ir paprastų darbuotojų mitingas, kuriame laukiama bent 5-10 tūkstančių žmonių.

Klaipėdos miesto ir apskrities profesinės sąjungos pirmininkas Edvardas Šalkauskas "Vakarų ekspresui" sakė, kad mitingui vienysis ir klaipėdiečiai, planuojama, kad iš uostamiesčio į sostinę vyks ne mažiau kaip 3 žmonių pilni autobusai.

"Stengsimės surinkti didelę minią. Poveikio priemones darysime ir po mitingo, piešime šaržus tų veikėjų, kurie daro kliūtis, išeisime prie savivaldybių, piketuosime, galbūt važiuosime į kitus miestus. Esame ne kartą darę tokius dalykus ir rezultatas buvo neblogas. Manau, kad iki Seimo rinkimų tikrai nebus jokio sprendimo priimta", - kalbėjo E. Šalkauskas.

Diskusijos Klaipėdoje metu uostamiesčio ir visos Lietuvos profesinių sąjungų atstovai nusprendė pakartotinai kreiptis į aukščiausius valdžios organus su prašymu nepritarti siūlomam socialinio modelio projektui, visomis galimomis priemonėmis informuoti visuomenę apie norimus įteisinti pokyčius, kurie, profsąjungų teigimu, yra itin nepalankūs darbuotojams, piketuoti prie partijų būstinių miestuose ir reikalauti jas pateikti savo oficialią poziciją dėl siūlomo projekto.

Taip pat norima miestuose steigti streikų koordinacinius centrus ar komitetus, galbūt pradėti kaupti streikų fondus, kurių gali prireikti, jei tektų vieningai streikuoti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder