Prieš terminalo baubą - ekspertų argumentais

Prieš terminalo baubą - ekspertų argumentais

Vakar uostamiesčio Taryba patvirtino AB "Klaipėdos nafta" Suskystintų gamtinių dujų importo terminalo ir su juo susijusių infrastruktūros objektų statybos ir veiklos poveikio aplinkai vertinimo programą, kurios ataskaita politikams bus pateikta svarstyti balandį.

Programos tvirtinimas - ilgesnės procedūros pradžia, kurios finale Taryba turėtų pritarti terminalui statyti pasirinktos teritorijos planavimo dokumentus ir išduoti statybos leidimą.

Pritarimą gavusi poveikio aplinkai vertinimo programos rengėja UAB "Sweco Lietuva" atliks planuojamos ūkinės veiklos vertinimą trims pagrindinėms alternatyvoms ir pateiks jo ataskaitą, kuri leis apsispręsti dėl optimaliausio varianto.

Tačiau ne vienas Tarybos narys mėgino užbėgti įvykiams už akių ir teiravosi, kokie esantys vienos iš kelių siūlomų svarstyti alternatyvų pranašumai ir minusai. Posėdžio metu kelti klausimai apie poveikį gyventojų sveikatai, santykius su Rusija, energetinių išteklių kainas, galimą ekspertų šališkumą atliekant vertinimą ir t. t.

Žinia, viena iš trijų programoje numatytų alternatyvų siūlo svarstyti terminalą atsirasiant pietinėje uosto dalyje ties Kiaulės Nugaros sala, kita - Baltijos jūroje ties Būtinge. Trečia yra vadinamoji nulinė alternatyva: išanalizuoti galimybę, jeigu išvardyti sprendiniai nebus įgyvendinami.


Savivaldybės prašymu atliekant vertinimą bus išnagrinėtas ir planuojamos ūkinės veiklos poveikis demografijai, gyvenimo sąlygoms ir kokybei visose teritorijose, kurios gali būti paveiktos planuojamos ūkinės veiklos, bus išnagrinėti dėl veiklos galimi visuomenės konfliktai ir nurodytais aspektais bus svarstomos priemonės neigiamam poveikiui socialinei ekonominei aplinkai išvengti, sumažinti ar kompensuoti.

Taip pat nurodyta vertinimo metu parengti numatomos aplinkos stebėsenos metmenis bei nagrinėti terminalo funkcionavimą atsižvelgiant į Klaipėdos miesto savivaldybės bendrąjį planą.

Iki 2014-ųjų gruodžio užtikrinti energetikos išteklių, kurių užtektų šaliai netekus pagrindinio jų tiekėjo, gavimą Lietuva turi vykdydama įsipareigojimus Europos Sąjungai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder