Prieš perkant pagalvokite

Prieš perkant pagalvokite

Į Lietuvą iš užsienio šalių patenka įvairių pavojingų prekių. Nuo susižalojimo pavojų keliančių atšvaitų, klijų, kuriais galima apsinuodyti, žaislų, kuriais gali užspringti vaikai, iki džemperių, su kuriais neapdairiai elgiantis galima pasismaugti.

Pasak Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Produktų saugos ir kokybės departamento direktorės Rasos Pupienienės, pavojingiausios prekių grupės išlieka žaislai ir elektrotechnika. Didžiausia šių prekių dalis atkeliauja iš Kinijos. „Gamintojai, taupydami lėšas, nesilaiko Europos Sąjungos standartų ir reglamentų reikalavimų, dėl to šių gaminių konstrukcijos kelia tiesioginį arba netiesioginį pavojų žmogaus sveikatai, turtui ir naminiams gyvūnams“, - sakė ji. Vartotojai dažniausiai skundžiasi dėl prekių kokybės. Gyventojų skundai dėl prekių saugos sudaro apie 1 proc. visų gaunamų skundų.

R.Pupienienė pasakojo, kad dažniausiai skundai dėl nesaugių prekių gaunami iš verslininkų, kai įmonės, konkuruodamos tarpusavyje, taip siekia paveikti konkurentus. „Įmonių skundai dėl gaminių saugos dažniausiai būna pagrįsti, nes įmonės žino gaminių saugos reikalavimus“, - aiškino pašnekovė.

Perkant prekę, būtina atkreipti dėmesį į jos pakuotę ir ženklinimą. Pardavėjas privalo suteikti pirkėjui visapusišką informaciją apie parduodamą prekę, t.y. ir informaciją dėl prekės saugos. Kilus įtarimui dėl įsigyto daikto saugumo, reikėtų kreiptis į pardavėją, o geranoriškai nesusitarus - į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą.

R.Pupienienė akcentavo, kad pirkdamas prekes turgavietėse vartotojas turėtų reikalauti pirkimo dokumento, nes tik jį turėdamas galės kelti reikalavimus pardavėjui.

Pernai vasario gale į Lietuvą pateko kiniškų smalkių jutiklių, kurie kėlė apsinuodijimo pavojų. Tačiau Lietuvos rinkoje dūmų detektoriai, smalkių jutikliai yra sertifikuoti. Anot R.Pupienienės, bet kokios kilmės gaminiai, tiekiami į rinką, turi atitikti taikomus derinamuosius ES teisės aktus. Derinamieji Sąjungos teisės aktai taikomi tada, kai gaminys pirmą kartą pradedamas tiekti (arba eksploatuoti) ES rinkoje. Jie taikomi ir naudotiems iš trečiųjų valstybių importuojamiems gaminiams, kai jie pirmą kartą patenka į ES rinką, tačiau netaikomi rinkoje jau esantiems tokio pobūdžio gaminiams. Štai čia ir problema.

Pavojingos prekės gali būti net tokios, kurias kaip tik laikome saugumo garantu. Paradoksas, tačiau praėjusių metų gale mūsų šalį pasiekė kelios partijos atšvaitų rinkinių, tarp jų ir atšvaitų-pakabučių, iš Kinijos, - nustatyta, kad šie atšvaitai kėlė susižalojimo pavojų.

Pernai lapkritį į rinką pateko kiniškų superklijų, kurie kėlė cheminį pavojų.

Taip pat sulaukta keleto vartotojų skundų dėl kiniškos biuro kėdės, kuri kėlė susižalojimo pavojų, įskaitant kraujosruvas ir galūnių pažeidimus. Daug skundų pernai buvo dėl kiniškų žaislų, LED girliandų.

Neatsiliko ir gaminiai, kurių kilmės šalis Turkija. Štai pernai kovą nustatyta keletas atvejų, kai nesaugiomis pripažintos turkiškų montavimo ir klijavimo putų partijos. Taip pat gauta keletas vartotojų skundų dėl kalnų dviračių, keletas jų buvo pagaminta Serbijoje ir Čekijoje.

Pernai liepą gauta keletas vartotojų skundų ir dėl lietuviškos kilmės prekių - žieminio stiklų ploviklio, kuris toksiškas įkvėpus, ir vaikiško džemperio, keliančio pasismaugimo riziką.

Kitas dalykas, vartotojas niekada negali būti užtikrintas dėl įsigyto daikto saugumo, kai jį siunčiasi internetu iš trečiųjų šalių. „Kiekvienas turėtų atminti, kad pirkti prekę iš trečiųjų šalių yra rizikinga, nes tokiu atveju, susidūrus su problemomis dėl prekių saugos ir kokybės, tampa sudėtingas vartotojų gynimas, nes vartotojus ginančios institucijos vieningai veikia tik ES, Norvegijoje ir Islandijoje“, - teigė R.Pupienienė.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder