Prieš darbdavių savivalę - vieningais veiksmais

Prieš darbdavių savivalę - vieningais veiksmais

Stebėtis tuo, kad Vakarų Europoje už tą patį darbą mokama kur kas daugiau nei Lietuvoje, nereikėtų: tai esąs profesinių organizacijų, kurios mūsų šalyje tik kyla į kovą už darbuotojų teises, nuopelnas, - sakė Jungtinės profesinės sąjungos (JPS) atstovai, trečiadienį Klaipėdoje surengę pirmąją iš dešimties suplanuotų konferencijų.

Visose šalies apskrityse vyksiančių konferencijų tikslas - gvildenti Nacionalinės kolektyvinės sutarties bei šakinių kolektyvinių sutarčių sudarymo klausimus, apsispręsti dėl streikų komitetų visoje Lietuvoje steigimo.

"Kodėl nuvažiavusieji į Europos šalis uždarbiauti tautiečiai gauna daugiau nei Lietuvoje, o mūsų šalyje darbo vietas kuriantys užsienio verslininkai neskuba mokėti daug? Čia daug lemia profesinių organizacijų istorija. Kitur nacionalinės kolektyvinės sutartys šiandien visiškai atstoja darbo kodeksus.

Tačiau vardan to teko padirbėti - anaiptol ne visur darnūs santykiai tarp valdžios, darbdavių ir darbuotojų buvo įmanomi be kovos, - teigė JPS pirmininkas Arvydas Dambrauskas.

- Tai nereiškia, kad tuoj stosime į kovą su neteisybe pasiėmę transparantus. Tačiau turime būti pasirengę viskam. Esame už konstruktyvų dialogą, tačiau gali tekti imtis ir kitokių priemonių."

Profesinės organizacijos neturi būti siejamos su kurstymu drastiškais būdais reikalauti "duonos ir pramogų". Vienas esminių dalykų - šviesti visuomenę apie dirbančiųjų teises ir pareigas, kolektyvinių sutarčių funkcijas, galų gale, ir pilietinio nepaklusnumo formas.

Nuo 2002-ųjų gyvuojanti JPS pastaraisiais metais, anot atstovų, sparčiai plečia gretas. Sąjungos tikslas - suburti 10 tūkst. narių. Šiuo metu JPS priklauso Lietuvos kultūros darbuotojų, socialinės paslaugas teikiančių darbuotojų, transporto bei apskrities ir savivaldybių darbuotojų sąjungos, kviečiamos jungtis ir kitos profesinės organizacijos.

Pasak Lietuvos kultūros darbuotojų sąjungos pirmininko Juozo Rimkaus, vien jo atstovaujama JPS šaka šiuo metu vienija 160 kultūros įstaigų ir organizacijų visoje Lietuvoje. Pradžią padėjo bibliotekininkai, vėliau į veiklą ėmė jungtis muziejininkai, kultūros centrų, teatrų darbuotojai.

"Visąlaik "didžiavomės" mažiausiais atlyginimais, tačiau dabar mus "aplenkė" socialiniai darbuotojai, - karčiai šypsojosi J. Rimkus. - Šalies mokytojų pavyzdys parodė, kad už savo teisių įgyvendinimą reikia kariauti, gali būti, kad ir mums neteks išsiversti be kovos."

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder