Prezidentės patarėjas: pagrindines struktūrines euro sąlygas Lietuva tenkina

Prezidentės patarėjas: pagrindines struktūrines euro sąlygas Lietuva tenkina

Lietuva tenkina pagrindines struktūrines sąlygas įsivesti eurui, tačiau euras turėtų būti ne tikslas. Svarbiausia yra šiuo metu užtikrinti valstybės finansų stabilumą, sako prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Nerijus Udrėnas.

Pasak jo, Lietuva sudėtingoje Europos finansinėje situacijoje turi stabilizuoti savo finansus, turėti pagrindą, kad jie ateityje būtų atsakingai ir efektyviai valdomi, o tokiu būdu būtų užtikrinamas tvarus ekonomikos augimas.

"Euras tikrai buvo ne kaip tikslas, bet mes turime būti toje situacijoje, kad mes valdytume procesą ir pasirinktume tai, kas Lietuvai būtų naudingiausia toje duotoje situacijoje. Taigi, pasakyti, kad tas finansų stabilumas ir gebėjimas šiek tiek finansinio neapibrėžtumo sąlygomis turėti stabilius valstybės finansus, kas yra kertinė sąlyga, ar turėsime eurą, ar neturėsime, užtikrina tada ir visos kitos ekonomikos normalų funkcionavimą", - antradienį interviu "Žinių radijui" sakė N. Udrėnas.

Apskritai, kalbėdamas apie euro įsivedimą, šalies vadovės atstovas teigė, kad Lietuva tenkina pagrindines bendrijos valiutos įsivedimo sąlygas. Tiesa, dar reiktų išspręsti valstybės viešųjų finansų deficito ir infliacijos klausimus.

"Pagrindines struktūrines sąlygas Lietuva tenkina: jos ekonomika yra lanksti, konkurencinga. Tai rodo mūsų eksportas, kuris yra dviženklis skaičius ir tikrai į labai įvairias šalis. Taigi mes esame konkurencingi, ir mūsų pagrindinė iš bėdų yra valstybės finansų deficito klausimas ir infliacija, kurią jau daug sunkiau suvaldyti, bet tikėta, kad dėl mažėjančių kuro kainų, naftos kainų - tai taip pat galėtume tenkinti šitą kriterijų", - kalbėjo pašnekovas.

Tam, kad galėtų įsivesti eurą, Lietuva turi įgyvendinti Mastrichto kriterijus. Tai reiškia, kad jos fiskalinis deficitas turi neviršyti 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), valstybės skola neturi būti didesnė nei 60 proc. metinio BVP ir kita.

Euro zonai susiduriant su vis didesnėmis problemomis, D. Grybauskaitė siūlo nespekuliuoti datomis, kada Lietuva galėtų įsivesti bendrąją Europos valiutą eurą, ir pabrėžia, kad negalima supriešinti taupymo ir ekonomikos skatinimo politikos. D. Grybauskaitės teigimu, Lietuva bus pasiruošusi pereiti prie euro 2014 metais, jei euro regiono plėtros nesustabdys Europos skolų krizė.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder