Prezidentės patarėjas: konkurencinga dujų kaina - Vokietijos kaina minus transportavimas

Prezidentės patarėjas: konkurencinga dujų kaina - Vokietijos kaina minus transportavimas

Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Nerijus Udrėnas Vyriausybės ir Rusijos dujų koncerno "Gazprom" vedamas derybas vertina atsargiai. Pasak N. Udrėno, nors derybose kol kas trūksta aiškumo, tačiau jau dabar akivaizdu, kad "Gazprom" sieks išlaikyti dominuojančią padėtį.

"Tas derybas reikia vertinti labai atsargiai ir jos turi būti besiremiančios Europos Sąjungos (ES) taisyklėmis ir, aišku, mūsų nacionaliniais interesais", - antradienį "Žinių radijui" sakė N. Udrėnas.

Anot šalies vadovės patarėjo, dujų milžinas koncernas "Gazprom" bet kokiu atveju sieks išlaikyti monopolinę rinką, destabilizuoti suskystintų dujų (SGD) terminalo darbą ir sutrukdyti Baltijos šalių ir Lenkijos vamzdynų susijungimui.

"Taigi turint tam tikrus svertus ir sudarius galbūt nepalankią sutartį tai keltų tam tikrų problemų mūsų tikslams ir tikrai prieštarautų ES Trečiojo energetikos paketo ir bendrosios rinkos principams", - sakė N. Udrėnas.

Prezidentės patarėjas neatmetė galimybės, kad derybos su Rusijos dujų bendrove gali neigiamai paveikti SGD terminalo projektą. Tačiau, anot N. Udrėno, tam kelią užkirsti turėtų vieningai veikiančios Lietuvos valdžios institucijos.

"Mūsų nacionalinis strateginis interesas - turėti pasirinkimą, pirkti dujas rinkoje normaliomis rinkos sąlygomis. Šitas strateginis nacionalinis ilgalaikis interesas, kad SGD būtų pastatytas laiku, turi būti visų institucijų prioritetas, pakartosiu, visų institucijų prioritetas. Tie, kas trukdys šitam terminalui, trukdys mūsų nacionaliniam interesui", - užtikrino N. Udrėnas.

Jis įvardijo ir Lietuvos pageidaujamus suskystintų gamtinių dujų kainos kriterijus.

"Lietuvos interesas yra pakankamai aiškus, kad mes gautume tas dujų kainas konkurencingomis sąlygomis, mažiausiai Vokietijos kaina minus transportavimas. Vamzdynas iki Lietuvos yra trumpesnis ir ta kaina mums turėtų būti ženkliai ženkliai mažesnė", - sakė šalies vadovės patarėjas.

Komentuodamas Stokholmo arbitraže vykstančią Lietuvos ir "Gazprom" teiseną patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais sakė, kad Lietuva turi geras pozicijas.

"Yra pakankamai duomenų, turint omenyje, kad jau garsiai imamame kalbėti apie "Gazprom" piktnaudžiavimą, kad ta bauda ir tas komisijos atsakas būtų pakankamai rimtas ir atsakingas", - sakė N. Udrėnas.

Pasak jo, "Gazprom" privalės sumažinti dujų kainą Lietuvai, kaip tai padarė daugeliui kitų partnerių, kurie buvo padavę bendrovę į tam tikrus arbitražus. Be to, dėl nuolat atrandamų naujų dujų telkinių, augančios skalūnų dujų gavybos JAV ir mažėjančio Japonijos dujų poreikio dujų kainos ir taip kris.

"Taigi per kelerius metus mes būsime prie tokio lūžinio transformacinio momento, kai dujų kainos turėtų ženkliai sumažėti", - patikino Prezidentės patarėjas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder