Prezidentė: Šilumos ūkio įstatymas vetuotas dėl interesų konflikto (papildyta)

Prezidentė: Šilumos ūkio įstatymas vetuotas dėl interesų konflikto (papildyta)

Šilumos ūkio įstatymo pataisas vetavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad pagrindinė tokio sprendimo priežastis - interesų konfliktas.

"Tiesiogiai aš, STT (Specialiųjų tyrimų tarnyba. - ELTA) ir energetikos ministras matome interesų konfliktą. Įstatymu atiduodama dalis kainodaros, energetikos monopolistams, ir tai tiesiogiai didins gyventojams šilumos kainas", - trečiadienį sakė šalies vadovė.

Ji paragino parlamentarus, turinčius sąsajų su energetikos įmonėmis, susilaikyti nuo Šilumos ūkio įstatymo pataisų siūlymo.

"Manyčiau, kad ypač Seimo nariai, kurie patys asmeniškai ir jų šeimos nariai turėjo tiesioginį susilietimą su tomis kompanijomis, kurioms tai naudinga, turėtų susilaikyti nuo tokių pataisų siūlymo", - pridūrė D. Grybauskaitė.

Tą patį prezidentė pabrėžė ir vetuodama šias pataisas. Jos teigimu, Seimo priimtos pataisos palieka akivaizdžias spragas šilumos gamybos monopolininkams pelnytis gyventojų sąskaita, nevaržomai didinant šilumos kainą, prisidengus biokuro ir kitų atsinaujinančių šaltinių naudojimu šilumos energijai gaminti.

"Tokių pataisų inicijavimas ir priėmimas Seime atspindi ne daugumos Lietuvos žmonių, o siaurus šilumos verslo ir jo lobistų interesus", - sakė šalies vadovė.

Prezidentės nuomone, Šilumos ūkio įstatymas kaip tik ir turėtų užkirsti kelią galimiems piktnaudžiavimams, įdiegti konkurenciją šilumos gamybos rinkoje, įteisinti energijos šaltinių įvairovę, kas, kartu paėmus, turėtų atpiginti gyventojams kainas už šildymą.

Tuo tarpu Seimo priimtos pataisos, pasak šalies vadovės, atvertų kelią šilumos monopolį turinčiam verslui iš biokuro gaminamą šilumą pardavinėti tokiomis pat kainomis, kaip ir iš gamtinių dujų pagamintą energiją, nors iš tikrųjų biokuro pagaminta šiluma yra pigesnė nei dujų.

D. Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas Seimui antradienį pristatė Prezidentės siūlomas pataisas, kurios sustiprintų šilumos gamybos ir pardavimo kontrolės mechanizmą, o vartotojams garantuotų mažesnes kainas.

Prezidentė kartu siūlo apsvarstyti ir platesnės apimties šilumos ūkio reformą, kuri užtikrintų efektyvią konkurenciją ir didinamas kainas gyventojams. Šilumos ūkio įstatymo pataisas Seimas priėmė gegužės 11 d.

Pasak pataisų iniciatorių, šiuo įstatymu buvo norima sudaryti didesnes galimybes parduoti šilumą tiems nepriklausomiems šilumos gamintojams, kurie naudoja atsinaujinančius šaltinius, biokurą, siūlydami jiems palankesnę kainodarą ir skatindami, kad atsirastų kuo daugiau naujų biokuro katilinių.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder