Premjeras: pritaikius dujų pajėgumo modelį nuo kitų metų šilumos kaina nedidėtų

Premjeras: pritaikius dujų pajėgumo modelį nuo kitų metų šilumos kaina nedidėtų

Jeigu bus pritaikytas dujų pajėgumo modelis, nuo kitų metų šilumos kaina nedidės, o Vilniuje ji net turėtų sumažėti 5 proc., sako Premjeras Algirdas Butkevičius.

"Dujų pajėgumo modelis yra pateiktas dėl to, kad (...) pradėjome mažiau suvartoti dujų, bet įvedus naujus projektus, infrastruktūros kaštai persikėlė kaip atskira dedamoji dalis į dujų kainą. (...) Jeigu dujų mažiau vartoji, jų infrastruktūros kaštai auga ir dujų kaina augtų vartotojams. (...) Vyriausybė rado modelį, kaip tą padidėjusią dalį paskirstyti visiems dujų vartotojams Lietuvoje", - ketvirtadienį interviu "Žinių radijui" teigė Premjeras.

Pasak A. Butkevičiaus, jeigu dujų pajėgumo modelis nebus priimtas, kai kuriems gyventojams dujų kaina galėtų išaugti.

Klausiamas, ką reikėtų daryti dėl Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo bei galbūt jį reiktų "konservuoti", Ministras Pirmininkas teigė, kad terminalą reikia išnaudoti regione.

"Terminalas buvo suprojektuotas daug anksčiau, ar jis per didelis, ar per mažas, jau šiandien, aš manau, per vėlu apie tai diskutuoti. Mes žinome, kad dabar mūsų dujų suvartojimo poreikis Lietuvoje (...) - truputį daugiau kaip 2 mlrd. kub. metrų. Terminalo pajėgumas yra 4 mlrd. kub. m. Bet mes puikiai suprantame, kad tą terminalą pirmiausiai turime išnaudoti kaip regioninį", - kalbėjo A. Butkevičius.

ELTA primena, kad Seimas grąžino Vyriausybei tobulinti SGD terminalo įstatymo pataisas.

Antradienį po pateikimo už SGD terminalo įstatymo pataisas balsavo 43 Seimo nariai, prieš - 2, dar 54 susilaikė. Naujas dujų pajėgumų modelis numatė SGD terminalo saugumo dedamosios mokesčio panaikinimą, taip pat nebūtų likusi prievolė vartotojams dujas pirkti už SGD importo kainą. Tačiau pataisose numatyta, kad visi dujų vartotojai turėtų mokėti papildomą dedamąją, jei dujos jiems tiekiamos iš Lietuvoje esančios gamtinių dujų perdavimo sistemos. Remiantis šiuo modeliu, SGD terminalo išlaikymo kaštai taip pat būtų dalijami visiems gamtinių dujų vartotojams.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder