Premjeras: išpirkti "Gazprom" akcijas bus sunkiau

Premjeras: išpirkti "Gazprom" akcijas bus sunkiau

Valstybei perėmus dujų tiekimo ir skirstymo įmonių "Lietuvos dujos" ir "Amber Grid" kontrolę, strateginius sprendimus bus galima priimti greičiau, sako Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Ketvirtadienio rytą interviu "Žinių radijui" Premjeras sakė, kad Vokietijos koncerno "E.ON Ruhrgas International" centrinė vadovybė sprendimą trauktis iš Baltijos ir Skandinavijos regiono priėmė dar praėjusių metų pradžioje - tuomet ir prasidėjo neviešos šalių derybos.

Anot A. Butkevičiaus, Vyriausybė pasinaudojo proga perimti strateginių įmonių akcijų kontrolę, mat kitu atveju "E.On" tiesiog būtų akcijas pardavęs kitiems.

"Dabar mes valdyme galime priimti sprendimus strateginiais klausimais, valstybė perima reguliavimą į savo rankas. (...) Taip pat vedant derybas su dujų tiekėjais mes turėsime didesnes galias ir derinimo procedūros bus lengvesnės - "Lietuvos dujų" valdyboje mes turėsime papildomus du narius", - paaiškino A. Butkevičius.

Pagal galiojančius įstatymus, Lietuva turės pasiūlyti "Gazprom" ir smulkiesiems akcininkams išpirkti likusias "Lietuvos dujų" ir "Amber Grid" akcijas.

Ministras Pirmininkas kol kas nesiima prognozuoti galimo sandėrio vertės - anot Vyriausybės vadovo, pirmiausiai reikia sulaukti "Gazprom" apsisprendimo. Tačiau Premjeras pripažįsta, kad pokalbiai ir derybos su Rusijos koncernu bus sudėtingesnės nei su vokiečiais.

Kaip ELTA jau skelbė, "Lietuvos energija" ir Energetikos ministerijos valdoma bendrovė "EPSO-G" trečiadienį pasirašė sutartis su Vokietijos koncernu "E.ON Ruhrgas International" dėl jo turimų Lietuvos energetikos įmonių "Lietuvos dujos", "Amber Grid" ir "Lesto" akcijų išpirkimo.

"E.ON Ruhrgas International" visose įmonėse valdomų akcijų paketas bus išpirktas už 147,3 mln. eurų (508,6 mln. litų), įskaitant sukauptas palūkanas ir "Lesto" išmokėtus dividendus.

Ši suma yra mažesnė už pateiktą nepriklausomų vertintojų ir apskaičiuotą pagal vidutinę svertinę akcijų kainą biržoje. Remiantis 6 mėnesių vidutinėmis svertinėmis "Lietuvos dujų", "Amber Grid" ir "Lesto" akcijų NASDAQ OMX biržoje kainomis, bendra paketo kaina sudarytų 185,2 mln. eurų (639,46 mln. litų).

Suderėta 38,9 proc. "Lietuvos dujų" akcijų paketo kaina yra 63,43 mln. eurų (219,01 mln. litų), 11,76 proc. "Lesto" akcijų - 34,14 mln. eurų (117,89 mln. litų), 38,9 proc. "Amber Grid" - 49,76 mln. eurų (171,8 mln. litų).

Lietuvos derybininkams taip pat pavyko sutarti dėl 2002 metų "Lietuvos dujų" privatizavimo sutartyje numatyto, bet užginčyto ir sulaikyto 12,7 mln. eurų (43,85 mln. litų) "E.ON" mokėjimo Lietuvai. Ši suma bus pervesta į Lietuvos biudžetą.

"Lietuvos dujoms" įsigijus iš "E.ON" 38,9 proc. "Lietuvos dujų" akcijų, po šio sandorio "Lietuvos energija" valdys 56,6 proc. "Lietuvos dujos" akcijų, "Gazprom" - 37,1 proc. akcijų, smulkieji akcininkai - 6,3 proc. akcijų.

"E.ON" turimas "Amber Grid" akcijas išperka valstybės valdoma bendrovė EPSO-G. Ji valdys 56,6 proc. "Amber Grid" akcijų.

Pagal "Lesto" akcijų pirkimo-pardavimo sutartį "Lietuvos energija" įsigijo iš "E.ON Ruhrgas International GmbH" 11,76 proc. visų "Lesto" akcijų. Po akcijų įsigijimo "Lietuvos energija" valdys 94,39 proc. "Lesto" akcijų, likusias akcijas (5,61 proc.) valdys kiti akcininkai.

Iki šiol "E.ON Ruhrgas International" valdė 38,9 proc. gamtinių dujų tiekimo ir skirstymo bendrovės "Lietuvos dujos" ir gamtinių dujų perdavimo sistemos operatoriaus "Amber Grid" ir 11,76 proc. skirstomojo elektros tinklo operatoriaus "Lesto" akcijų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder