Premjeras: eksportas vis dar 12 proc. mažesnis nei 2014 m. pradžioje

Premjeras: eksportas vis dar 12 proc. mažesnis nei 2014 m. pradžioje

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad dėl mažesnio nei tikėtasi Lietuvos ūkio augimo pirmąjį šių metų ketvirtį labiausiai prisidėjo po Rusijos įvesto embargo vis dar neatsigaunantis eksportas.

"Reikia pripažinti, kad šių metų pirmojo ketvirčio augimo prognozė buvo mažesnė negu buvo tikėtasi", - "Žinių radijui" sakė A. Butkevičius.

Eurostato duomenimis, 2015 m. pirmąjį ketvirtį, lyginant su prieš tai buvusiu ketvirčiu, Lietuvos BVP augimas sumažėjo 0,6 proc., kai tuo tarpu bendras 28 ES narių BVP prieaugio vidurkis siekė +0,4 proc.

Pasak Premjero, eksportas per keturis pirmus šių metų mėnesius, lyginant su atitinkamu laikotarpiu 2014 m., vis dar yra mažesnis 12 proc.

"Tas mažėjimas yra dėl to, kad ta dalis prekių ir paslaugų, kuri buvo eksportuojama į Rusiją, vis dėlto į kitas šalis dar nėra tokio dydžio eksporto atsigavimo. Eksportas į ES šalis yra išaugęs, lyginant mano minėtais laikotarpiais, 5 proc., į kitas ne ES šalis, be Rusijos - 6-7 proc. Kaip matome, per ateinančius mėnesius, metus dar mums reikia, kad eksportas padidėtų 7-8 proc., tada mūsų ekonominis planas tikrai būtų įgyvendintas", - "Žinių radijui" sakė Ministras Pirmininkas.

Ministro Pirmininko teigimu, antrąjį šių metų pusmetį ekonomiką turėtų stimuliuoti padidėjęs vidaus vartojimas ir ES struktūrinių lėšų naudojimas iš 2014-2020 m. finansinės perspektyvos.

Lietuvos bankas prognozuoja, kad šiemet dėl prastesnės eksportuotojų padėties šalies bendrasis vidaus produktas augs 2 proc. Anksčiau prognozuota, kad augimas sudarys 2,7 proc. Numatoma, kad kitąmet ūkio plėtra paspartės iki 3,4 proc.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder