Premjeras apie skalūninių dujų žvalgybą: visuomenė tikrai bus įtikinta

Premjeras apie skalūninių dujų žvalgybą: visuomenė tikrai bus įtikinta

Premjeras Algirdas Butkevičius, kalbėdamas apie skalūninių dujų žvalgybą, pažymi, kad tai turi būti atliekama atsižvelgiant į gamtosaugos reikalavimus, ir priduria, jog visuomenė šiuo klausimu "tikrai bus įtikinta".

"Naujovėms iš pat pradžių pasipriešinimas visada būna didelis. Visuomenė tikrai bus įtikinta, o jeigu bus priešinamasi, tai, manau, reikės surasti tą variantą, kad žvalgyba turi būti atlikta, žengtas žingsnis, kad galėtume pritraukti ir investicijas. Tai daroma ne žmonių sąskaita, bet mes, kaip valstybė, turime žinoti, kokius turime išteklius žemėje. Jeigu mes būsime be pagrindo užsispyrę, nors matytume, kad jokia žala nei visuomenei, nei gamtai nėra daroma, tai aš tokių sprendimų nesuprantu", - pirmadienį po pasitarimo dėl skalūninių dujų žvalgybos žurnalistams sakė jis.

Jame daugiausiai buvo kalbama apie technologinį procesą. Be to, Ministras Pirmininkas pažymėjo, jog kol kas reikėtų susikoncentruoti tik ties skalūninių dujų žvalgyba, esą gavyba - jau kitas etapas.

"Mane labiausiai domino technologinis procesas, apie kurį mažai žino politikai, o dar mažiau žino visuomenė. Pažymėjau, o ir "Chevron" atstovai sutiko, kad jokia žvalgyba ar gavyba negali būti atliekama žmonių ir gamtos sąskaita", - kalbėjo jis.

A. Butkevičius pažymėjo, jog su "Chevron" atstovais susitarta, jog vietos bendrovės neliks neišgirstos - su jomis bus diskutuojama bei "stipriai padirbėta ir išaiškinta, kaip vyks šis procesas".

"Svečias užtikrino, kad tikrai su visuomene bus dirbama", - teigė Premjeras. Jis pridūrė, jog "Chevron" dujų žvalgytis norėtų pradėti jau balandžio mėnesį.

Paklaustas, ar yra ramus dėl žvalgybai naudojamų chemikalų poveikio giluminiams vandenims, A. Butkevičius atsakė, jog kadangi nesąs šios srities specialistas, į šiuos klausimus turėsią atsakyti mokslininkai, su kuriais bendradarbiauja Aplinkos ministerija ir Seimo Aplinkos apsaugos komitetas.

"Jie pateikė sąrašą tų chemikalų, kurie yra naudojami žvalgybai. Jau iš dalies tapau šioks toks jų žinovas (...), juos įvertinti turės mokslininkai", - šmaikštavo A. Butkevičius.

ELTA primena, jog pirmadienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė pažymėjo, jog kiekvienai valstybei svarbu žinoti, kiek jos žemės gelmėse slypi gamtos išteklių, tačiau jų žvalgyba turi būti atliekama tik atsižvelgiant į gamtosaugos reikalavimus ir glaudžiai bendradarbiaujant su vietos bendruomenėmis.

"Prezidentė pabrėžė, kad kiekvienai valstybei labai svarbu žinoti, kiek turi gamtos išteklių, energetinių resursų, todėl Lietuvai taip pat būtina ištirti savo žemės gelmes, žinoti, kas jose slypi, kad galėtume prireikus tuos išteklius naudoti žmonių gerovės sukūrimui", - pirmadienį po susitikimo su tarptautinės energetikos bendrovės "Chevron" atstovais Prezidentės poziciją pristatė šalies vadovės spaudos atstovė Daiva Ulbinaitė.

Ji pažymėjo, jog D. Grybauskaitė itin didelį dėmesį skyrė gamtosaugos reikalavimams, be to, "Chevron" atstovų taip pat prašė vietos bendruomenės pateikti kuo aiškesnę ir suprantamesnę informaciją.

"Chevron" Europos, Eurazijos ir Viduriniųjų Rytų žvalgymo bei gamybos prezidentas Džėjus Džonsonas (Jay Johnson) pažymėjo, jog susitikimas su Lietuvos šalies vadove buvo produktyvus.

"Aptarėme Lietuvos energetikos sektoriaus reikalus, kalbėjome apie naftos bei dujų paieškos šalyje perspektyvas. Prezidentei trumpai pristačiau "Chevron" kompanijos patirtį pasaulyje, apsvarstėme darbo Lietuvoje planus", - po susitikimo žurnalistams pasakojo jis.

Paklaustas, kaip bandytų įtikinti Tauragės regiono žmones nebesipriešinti skalūnų dujų žvalgybai ir nebesibaiminti dėl giluminių vandenų taršos, "Chevron" atstovas akcentavo dialogo su vietos bendruomene svarbą.

"Mes bendradarbiaujame su vietos bendruomenėmis, atsakome į jų užduodamus klausimus, vystome dialogą. Norime padėti jiems suprasti, kad dirbame, atsižvelgdami į aukščiausius aplinkosaugos reikalavimus. Suprantame, koks svarbus jiems geriamasis vanduo, tačiau grėsmės mes jam nekeliame", - tikino kompanijos atstovas.

Sausio 15 d. buvo atplėšti vokai su konkurso dėl skalūnų dujų žvalgybos ir naudojimo dalyvių pasiūlymais.

Tik viena įmonė panoro ieškoti skalūnų dujų Tauragės-Šilutės regione - tai JAV energetikos įmonė "Chevron". Dar dvi bendrovės - "Diseta" ir "Perkūno nafta" - pareiškė norą žvalgyti gamtinių dujų telkinius Kudirkos-Kybartų regione.

Skalūnų gavybai prieštarauja vietos bendruomenė.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder