Prekybai odekolonais artėja paskutinioji

Prekybai odekolonais artėja paskutinioji

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms dėl kosmetinio spirito, odekolonų bei losjonų draudimo pardavinėti pritarta dar šių metų balandį. Šiandien, Seimo plenarinio posėdžio metu, minėtos pataisos bus svarstomos. Jei svarstymui bus pritarta, laukia projekto priėmimas, prieš kurį kryžium gulasi kioskininkai.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto skaičiavimais, net 7 proc. visos alkoholio rinkos Lietuvoje sudaro kosmetinių gaminių vartojimas ne pagal paskirtį, o visa spiritinių gėrimų šešėlinė rinka sudaro apie 33 procentus.

Po to, kai praėjusių metų lapkričio 29-ąją „Vakaro žinios“ atliko tyrimą, kam ir kiek dažnai parduodami alkoholio surogatai, problema iš mirties taško pajudėjo ir pagaliau pasiekė svarstymo stadiją.

Šie skysčiai nepalyginti pigesni už alkoholį - 250 ml talpos buteliukas kosmetinio spirito, nepriklausomai nuo skonio ir kvapo, kainuoja 2-2,5 lito, šiek tiek didesnės talpos burnos skalavimo skysčio buteliukas - apie 3,5-4 litus. Mažas pajamas gaunantiems ar iš pašalpų gyvenantiems žmonėms tai alkoholio pakaitalas.

Naujausiais duomenimis, kosmetinį spiritą Lietuvoje išgeria 100 proc., burnos skalavimo skystį - 95 proc., o odekoloną - 66 proc. juos perkančių vartotojų.

Į savo rankas perėmusi įstatymo pataisas, Seimo narė Agnė Bilotaitė pagaliau pasiekė savo. Pataisos šiandien svarstomos Seime, jas pateikė parlamentarė Dangutė Mikutienė. Projektu siūloma drausti prekiauti skysčiais (technologiniais, parfumerijos, kosmetikos, buitinės chemijos pramonės gaminiais ir kt.), kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 20 procentų, nestacionariosiose mažmeninės prekybos vietose (kioskuose, paviljonuose, kituose laikinuosiuose statiniuose, nuo ne patalpose įrengtų laikinųjų prekybos įrenginių (prekystalių, vežimėlių), iš automobilių, stoginėse ir pan.).

Nepatenkinti kioskininkai ir prekybininkai teigia, jog įstatymą bus sunku vykdyti, mat ant daugelio odekolonų, kosmetinių spiritų ir kitų panašių produktų etilo alkoholio kiekis procentais nenurodomas. Tad tuo pasinaudojus įstatymo pataisų bus galima išvengti. Tačiau A.Bilotaitė pabrėžia, jog tai tikrai nesutrukdys įstatymo pataisų veikimui.

„Nepaisant to, parašyta ar neparašyta, jeigu etilo alkoholio kiekis viršys nustatytą normą, jis turės būti išimtas iš nurodytų prekybos vietų. Jeigu atvažiuos tam tikros kontroliuojančios institucijos ir patikrinimo metu nustatys, kad etilo alkoholio kiekis viršija normą, įmonė privalės susimokėti baudą ir išimti tą produktą iš prekybos. Prekybininkai patys turės pasidomėti produktų sudėtimi ir etilo alkoholio kiekio nurodymu prekės sudėtyje“, - aiškino A.Bilotaitė.

Parlamentarė įstatymo pataisų priėmimo stadijos tikisi dar šį rudenį.

Jei įstatymas bus priimtas, pažeidėjų laukia baudos nuo 1 tūkst. iki 50 tūkst. litų. Įsigaliojus šiam įstatymui, tikimasi į biudžetą surinkti iki 50 mln. litų papildomų akcizo ir pridėtinės vertės mokesčio pajamų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder