Prekiauti turgaus prieigose - keliskart pigiau

Prekiauti turgaus prieigose - keliskart pigiau

Uostamiesčio turgaviečių vadovai ir čia įsikūrusių prekeivių atstovai prašo miesto politikų padidinti ne turgų teritorijose laikina lauko prekyba vaisiais ir daržovėmis užsiimantiems verslininkams taikomą rinkliavos mokestį. Esą pastarieji, už leidimą prekiauti mokėdami keliskart mažiau, nei turgaviečių prekeiviai, pažeidžia lygios konkurencijos principus.

Šiuo metu Klaipėdos mieste už nustatytose vietose vykdomą laikiną lauko prekybą vaisiais ir daržovėmis reikia mokėti nuo 100 iki 180 litų, priklausomai nuo užimamos vietos ploto, siekiančią mėnesinę rinkliavą. [CITATA]

Tuo metu panorusiems šiomis gėrybėmis prekiauti jau miesto turgaviečių teritorijose esančiose lauko prekyvietėse tenka pakloti keliskart didesnius mokesčius - iki 18 litų už vieną lauko prekybos vietą per dieną.

Diskriminacinės kainos

Miesto turgaviečių vadovai ir juose prekiaujančių verslininkų bei ūkininkų atstovai prašo politikų šias, jų teigimu, diskriminacines kainas sulyginti. Tiksliau - padidinti ne turgavietėse daržovėmis ir vaisiais lauke laikinai prekiaujantiems verslininkams taikomą rinkliavą.

"Dėl įkainių skirtumo per metus susidaro ženkli suma. Nustatytas rinkliavos mokestis diskriminuoja turgaviečių prekeivius. Problema tampa dar opesnė, kai švenčių metu šalia turgaviečių prasideda nekontroliuojama prekyba gėlėmis. Būna, kad pastarieji net verslo liudijimų neturi", - teigė Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Donatas Botyrius.

1 km atstumu

Senojo turgaus direktoriaus Arvydo Gaudiešiaus teigimu, dėl skirtingų įkainių verslininkai nusprendžia verčiau prekiauti šalia turgaviečių, nei pastarųjų teritorijoje.

"Turgus tuščias, nes šalia turgaus įsikuria laikini prekybiniai taškai. Naujų prekybininkų mieste beveik neatsiranda. Rekomenduotume, kad tam tikru atstumu iki turgaus iš viso nebūtų numatyta laikinų prekybos vietų, - sakė A. Gaudiešius. - Dar vienas šios problemos sprendimo variantų - leisti turgavietėms perimti šias laikinas lauko prekyvietes. Mes jas administruotume, sutvarkytume higienos atžvilgiu. Kas gali pasakyti, kiek valstybinių institucijų darė patikrinimus šiuose taškuose. Dabar yra didžiulis skirtumas kontrolėje ir kokybėje."

Su kolega sutinka ir Naujojo turgaus direktorius Viačeslavas Karmanovas, kurio nuomone, laikina lauko prekyba daržovėmis ir vaisiais užsiimantiems verslininkams turėtų būti leista prekiauti ne arčiau, nei vieno kilometro spinduliu nuo turgaviečių.

"Juk laikinos lauko prekybos vietos ir miesto nepuošia", - pridūrė V. Karmanovas.

Įkainiai skirsis

Pasak Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėjos Zitos Žižytės, šiemet uostamiestyje numatytos 85 laikinos lauko prekybos vaisiais ir daržovėmis vietos. Panašaus skaičiaus tokių prekyviečių mieste būta ir pernai.

"Kad turgavietėse visada bus didesni įkainiai, tai yra savaime aišku. Kadangi turgavietėse reikia mokėti ir už elektrą, ir už pastatų bei personalo išlaikymą. Visa tai turi išlaikyti prekiautojai. Kaip mes benorėtumėme ar belygintumėme, kainos vis tiek skirsis", - sakė Z. Žižytė.

Tarnautoja teigia nemananti, kad gatvės prekiautojai sudaro konkurenciją turgavietėms.

"Gal pačių turgų veiklą reikėtų optimizuoti ir gerinti", - pažymėjo Z. Žižytė.

Analizuos įkainius

Klaipėdos mero pavaduotojo Artūro Šulco teigimu, turgaviečių vadovų ir čia įsikūrusių prekeivių atstovų siūlymą būtina išanalizuoti.

"Diskriminacijos tikrai neturėtų būti", - pažymėjo A. Šulcas.

Tačiau mero pavaduotojas taip pat mano, kad galbūt vertėtų ne didinti lauko prekeiviams taikomą rinkliavą, o bandyti mažinti turguose nustatytus įkainius.

"Mes labiau linkę mažinti verslininkams taikomus mokesčius, o ne didinti jau esamus. Taip siekiame kuo daugiau verslo ištraukti iš šešėlio", - teigė A. Šulcas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder