Prastesnės kokybės maisto produktai Rytų Europoje kelia nuostabą

Prastesnės kokybės maisto produktai Rytų Europoje kelia nuostabą

Vengrijos valdžia pranešė, kad didelės bendrovės geresnės kokybės maistą tiekia Austrijoje, nors Vengrijoje parduodamų prekių prekiniai ženklai yra vienodi.

Vengrijos institucija „NEBIH“ ištyrė 24 produktus, kuriuos tokie pardavėjai kaip „Lidl“ ar „Aldi“ parduoda Vengrijoje ir Austrijoje. Atrasta, jog vietiniai vafliai „Manner“ buvo mažiau traškūs, o „Nutella“ kremas esantis jų viduje nebuvo toks saldus lyginat su produktais Austrijoje.

„Perskaitęs trumpą ataskaitą išsigandau, – spaudos konferencijoje sakė ministro pirmininko personalo vadovas Janas Leizaras (Janos Lazar). – Tai didžiausias skandalas įvykęs pastaruoju metu.“

J. Leizaras prasitarė, kad valdžia pradės patikrinimą ir tirs kitus Vengrijoje parduodamus maisto produktus, tačiau jis atsisakė atskleisti, kokių konkrečių veiksmų imsis Budapeštas.

Deja, Vengrija nėra vienintelė šalis, kurioje manipuliuojama produktų sudėtinėmis dalimis. Kaimyninės Slovakijos maisto kokybės kontrolieriai pranešė, jog jie taip pat aptiko skirtumų skonyje, išvaizdoje ir sudėtyje. Tai buvo nustatyta daugiau nei dešimtyje maisto produktų, kurie yra parduodami Slovakijoje, Vokietijoje ir Austrijoje.

Naujienų portalas „Slovak Spectator“ pranešė, kad Žemės ūkio ministerijos, Valstybinės veterinarijos ir maisto administracijos naujausi tyrimai atskleidė, jog maždaug pusėje tirtų maisto produktų rasta neatitikimų sudėtyje. Žemės ūkio ministrė pranešė, kad ši problema bus iškelta Europos lygiu.

“Pirkėjai tikisi tokios pat kokybės prekių iš gamintojų, nesvarbu kokioje šalyje prekės yra pagaminamos ar parduodamos“, – kalbėjo žemės ūkio ministrė Gabriela Matečná.

Tačiau apžvalgininkai įspėja: Europos Sąjungos institucijoms nerūpi maisto prekių kokybė ar jų gamyba bei pardavimas ES narėms. Jiems svarbiausia maisto produktų saugumas.

2016 m. lapkričio ir gruodžio mėnesį slovakai patikrino 22 maisto produktus, kuriais buvo prekiaujama Slovakijoje (Bratislavoje) ir Austrijoje (pasienio miesteliuose Kitsėje ir Hainburge).

Tyrime buvo pasirinkti įvairūs maisto produktai: pieno, mėsos, žuvies, šokolado, įvairūs kepiniai, sūriai ir gėrimai. Didžiulis dėmesys buvo skiriamas maisto produktų įpakavimams, informacijai, kuri nurodoma ant jų – sudėtis ir svoris. Taip pat buvo tiriama maisto spalva, kvapas ir skonis.

Analitiniuose tyrimuose inspektoriai tikrino ir kitus maisto kriterijus – mėsos sudėtį, riebalus ir baltymus (tai priklausė nuo tikrinamos maisto prekės), taip pat buvo tikrinami maisto priedai (maistiniai dažai bei saldikliai).

„Pusė tikrintų produktų turėjo skirtingų priedų, kurie pakeitė jų kokybę“, – teigė  G. Matečná.

Ji pridūrė, kad daugiausia neatitikimų buvo rasta slovakiškuose maisto produktuose – mažesnis mėsos kiekis, bet didesnė riebalų dalis, daugiau dirbtinių saldiklių ir konservantų bei mažesnis svoris gramais.

2011 metais Slovakijos vartotojų asociacijos užsakymu buvo atlikta daugybė Vakarų ir Rytų Europos maisto kokybės testų. Jie tyrė maisto produktus pažymėtus etiketėmis, kurie buvo gauti iš prekybos centrų esančių aštuoniose Europos Sąjungos šalyse: Vokietijoje, Austrijoje, Čekijos Respublikoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje. Tarp pasirinktų maisto produktų buvo gėrimai, šokoladas, kava ir pipirai.

Atlikti testai patvirtino, jog skirtingose Europos šalyse tų pačių prekių kokybė ženkliai svyruoja. „Milka“ šokoladas buvo vienintelis, kurio kokybė ir sudėtis nesiskyrė.

Į šias išvadas Europos Komisija atsakė, kad iškelti kaltinimai yra nepagrįsti, nes tarptautinės kompanijos turi teisę laisvai perdirbti savo produktus skirtingoms rinkoms.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder