Pokalbis telefonu prilyginamas sutarčiai

Pokalbis telefonu prilyginamas sutarčiai

Telefonu naujų klientų siekiantys prisivilioti bendrovės "Viena sąskaita" darbuotojai stebina klaipėdiečius keistu požiūriu į sutarties sudarymą.

Klaipėdietis Povilas pasipiktino sužinojęs, kad šios bendrovės darbuotojai vien iš telefoninio pokalbio leidžia sau padaryti išvadą, kad žmogus nori naudotis jų paslaugomis.

"Vasario mėnesį mano žmonai paskambino iš "Vieningos sąskaitos" ir pasiteiravo, ar mes nenorėtumėme pabandyti jų paslaugų. Žmona, atsakė, kad galbūt norėtų ir paprašyta padiktavo reikiamus duomenis. Po kurio laiko ji gavo elektroniniu paštu "Vieningos sąskaitos" įkainius. Pastudijavę nusprendėme, kad jie mūsų netenkina, todėl ir neskubėjome nieko užsisakinėti", - pradėjo pasakoti Povilas.

Tačiau kai kitą mėnesį jis pabandė deklaruoti vandens skaitiklių parodymus, to padaryti nepavyko. Paskambinęs į bendrovę "Klaipėdos vanduo" Povilas išgirdo, kad jis jau esą sudarė sutartį su "Vieninga sąskaita", todėl pats nebegali susimokėti už vandenį ir turi naudotis šios bendrovės paslaugomis.

"Tuomet paskambinau į "Vieningą sąskaitą" perspėti, kad mes su jais jokios sutarties nesudarėme, bet išgirdau, kad telefoninis pokalbis jau traktuojamas kaip sutarties sudarymas", - nustebo Povilas.

Įpykęs klaipėdietis pareiškė, kad tokiu atveju telefonu jis norėtų anuliuoti šią sutartį, tačiau esą išgirdęs, kad tai padaryti galės tik balandžio mėnesį.

"Toks bendravimas su klientais ne tik komplikuotas, bet ir kvailas. Juk teisiškai turėtų būti taip, kad tol, kol aš nepasirašiau - nėra jokios sutarties. Juk telefonu bet kas gali kalbėti mano vardu? Tiesą sakant, aš net dabar nežinau, ar tas žodinis "sutarties" nutraukimas galioja, ar balandį aš vėl būsiu priverstas naudotis jų paslaugomis vien dėl to, kad žmona ištarė lemtingą frazę "Galbūt ir norėčiau", - pyko klaipėdietis.

Prievartos nėra?

Bendrovės "Viena sąskaita" rinkodaros skyriaus vadovas Laimonas Noreika tikino, kad jokios prievartos nėra ir klientai bet kada gali atsisakyti jų paslaugų.

"Užtenka paskambinti ir pasakyti, kad mūsų paslaugų nebereikia, ir kitą mėnesį klientai galės patys apsimokėti komunalinius mokesčius. Tačiau jei žmogus telefonu patvirtino, kad jis nori pabandyti, tai traktuojamas kaip sutikimas. Toks būdas pasirinktas galvojant apie pačių klientų patogumą. Pokalbį su klientu įrašome, kad vėliau nekiltų nesusipratimų. Tačiau, turiu pabrėžti, kad pirmą mėnesį klientams mūsų paslaugos visiškai nieko nekainuoja. Taigi išbandę mūsų paslaugas ir likę jomis nepatenkinti klientai nieko nepraranda", - aiškino L. Noreika.

Tad, pasak jo, pagal šią tvarką Povilas visgi turėtų išbandyti "Vienos sąskaitos" pranašumus, kitaip gali kilti nesusipratimų mokant vėliau.

"Tikrai jokios prievartos nėra. Nepatiks - atsisakys. Tačiau praktika rodo, kad tik vienas procentas išbandžiusiųjų mūsų paslaugas vėliau jų atsisako", - tikino bendrovės rinkodaros skyriaus vadovas.

SPĄSTAI. Nors vieną sąskaitą už komunalinius patarnavimus siūlančios bendrovės atstovai tikina, kad pabandyti pirmą mėnesį nieko nekainuoja, žmonėms nepatinka, kad jie verčiami tai daryti kone per prievartą.

L. Noreikos duomenimis, Klaipėdoje viena sąskaita naudojasi kas dešimtas butas - 7 tūkst. klientų. Lietuvoje jų yra per 40 tūkst. Už kiekvieną atsiskaitymą atskiram tiekėjui imamas 40 centų mokestis.

Precedentas jau buvo

Beje, panašus triukšmas dėl bendrą sąskaitą žmonėms siūlančios bendrovės gudrybių uostamiestyje buvo kilęs ir 2010 metų rudenį. Tuomet į ginčą įsikišo ir Klaipėdos savivaldybės administracija.

Tada valdininkai sulaukė klaipėdiečių skundų, jog nebuvo užsisakę jokios bendros sąskaitos, tačiau ją gavo. Priežastis buvo nurodyta ta pati, kaip ir dabar - gyventojai sulaukdavo telefoninio skambučio, kuriuo buvo siūloma išbandyti vieningos sąskaitos paslaugas ir tai buvo traktuojama kaip susitarimas.

Prieš dvejus metus tokias paslaugas Klaipėdoje teikusios bendrovės "Aservis" atstovai tuomet teisinosi, kad jie pirko iš bendrovės apklausų paslaugą, o tokią apklausą atlikusi bendrovė už kiekvieną naują klientą gaudavo tam tikrą sumą pinigų.

"Kai perklausėme įrašytus pokalbius, paaiškėjo, kad žmogaus sutikimas būdavo užrašomas net jam atsakius "pagalvosiu", "galbūt", "pabandom". Todėl toks klientų pritraukimo būdas sustabdytas", - prieš pusantrų metų dėstė "Aservis" atstovas Darius Kriukas.

Tuomet tiek uostamiesčio savivaldybės administracijos, tiek AB "Klaipėdos energija" bei "Klaipėdos vanduo" atstovai teigė, kad po tokių nesusipratimų bus reikalaujama raštiškų vartotojų sutikimų naudotis vieningos sąskaitos sistema.

 

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder