Plokščių kaime atsivers Šaltojo karo istorija

Plokščių kaime atsivers Šaltojo karo istorija

Winstonas Churchillis 1946 m. kovą pasakė savo kalbą, laikomą Šaltojo karo paskelbimu:

„Nuo Štetino prie Baltijos iki Triesto prie Adrijos nusileidusi geležinė uždanga uždengė visą žemyną. Tokios senosios sostinės kaip Varšuva, Berlynas, Viena, Praha, Budapeštas, Belgradas, Bukareštas, Sofija ir kiti miestai bei jų žmonės atsidūrė Sovietų įtakoje“.

Nors Plokščių kaimo Winstonas Churchillis nepaminėjo, Plungės rajone esantis kaimas netrukus taps labai svarbi svarbi šaltojo karo diskusijų vieta. Balandžio 27 dieną Plokščių Šaltojo karo muziejuje plačiajai visuomenei bus pristatyta nauja ekspozicija bei informacinis centras ir atidengtos sovietmečiu įrengtos keturios šachtos, kuriose iki pakylant geležinei uždangai, buvo akylai saugomos branduolinės raketos.

Plėtros projekto iš ES struktūrinių fondų administravusios VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) darbuotojai yra vieningos nuomonės: toks muziejus tikrai reikalingas.

„Gėda, kad dar nebuvau. Būtinai nuvažiuosiu, man asmeniškai labai įdomu bus pamatyti Šaltąjį karą ne tik iš fasadinės pusės,“ – komentuoja LVPA Komunikacijos skyriaus vedėja Daiva Vilkelytė.

Muziejaus darbuotojai taip džiaugiasi, kad ekspozicijas nuo šiol galės pamatyti ir neįgalieji - projekto metu muziejus pritaikytas ir jiems.

Žemaitijos nacionalinio parko direkcija įvykdė projektą „Šaltojo karo muziejaus ir jo aplinkos infrastruktūros įrengimas“ pagal LVPA administruojamą priemonę „Ekologinio (pažintinio) turizmo, aktyvaus poilsio ir sveikatos gerinimo infrastruktūros kūrimas ir plėtra“.

Žemaitijos nacionalinio parko visos projekto vykdymui reikalingos lėšos buvo skirtos iš ES struktūrinių fondų. Bendra projekto vertė - 5,4 mln. Lt. ES fondų lėšų.

„Kiekvienais metais daugėjo turistų , lankančių parką,teko muziejų pritaikyti didesniems turistų srautams. Tas poreikis muziejų išsaugoti ir parodyti visuomenei istorinį palikimą išaugo į paraišką, o po to – ir į projektą. Jis buvo pradėtas 2010 metų balandį,“ – pasakoja LVPA Turizmo projektų valdymo skyriaus vyresnysis projektų vadovas Giedrius Komičius.

Žemaitijos nacionalinis parkas iš visų valstybinių parkų išsiskiria tuo, jog čia veikusios sovietinės požeminės raketinės bazės statiniais.

Pasak muziejininkų nuo 1992 metų minimaliais ištekliais statiniuose įrengta ypač lankoma militarizmo ekspozicija.

Anot muziejaus darbuotojų, nuo 1963 iki 1978 metų Plokščių kaime buvo dislokuotos keturios vidutinio nuotolio balistinės raketos SS-4, apginkluotos 2 megatonų galios termobranduolinėmis galvutėmis.

Visos raketos buvo nutaikytos į Vakarų Europos šalis: Didžiąją Britaniją, Vakarų Vokietiją, Ispaniją, Norvegiją, Turkiją.

„Bazė buvo sovietinis palikimas, ją pirmojo direktoriaus Vidmanto Bezaro iniciatyva prieš kelis metus pavyko šiek tiek pagražinti. Latvijoje, pavyzdžiui, iš tokių statinių nieko neliko. 2008 m. LR Turizmo departamento vertinimu, Muziejus pateko į lankomiausių objektų Lietuvoje penketuką. Jis įdomus ir rimtesniems istorijos mėgėjams, ir istorija besidominčiam jaunimui,“ – pasakoja įgyvendinto projekto vadovė Nijolė Norvaišienė, pridurdama, jog „ jau dabar muziejus sulaukia apie 15.000 lankytojų per metus.“

Šaltojo karo muziejaus ekspozicijoje demonstruojami kovinių raketų bei kitų Šaltojo karo ginkluotės pavyzdžiai bei maketai.

Projekto “Šaltojo karo muziejaus ir jo aplinkos infrastruktūros įrengimas“ veiklos visiškai atitinka Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonės „Ekologinio (pažintinio) turizmo, aktyvaus poilsio ir sveikatos gerinimo infrastruktūros kūrimas ir plėtra“ remiamas veiklas. Jos taip pat atitinka Plungės rajono 2002-2010 metų strateginį plėtros planą, Nacionalinės turizmo plėtros 2007-2013 metų programą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder