Plastikinių langų verslas: pirmenybė pinigams

Plastikinių langų verslas: pirmenybė pinigams

Atsinaujinti būstą nusprendę žmonės visuomet ieško geriausio varianto - kuo geresnės kokybės už įkandamą kainą, tačiau kartais, atrodo, nesudėtingi darbai, pavyzdžiui, medinių langų keitimas į plastikinius, gali tapti galvos skausmu ilgiems mėnesiams.

Nepavydėtinoje situacijoje prieš prasidedant žiemai atsidūrė klaipėdietė Ona Jurgelienė. Sulupės gatvėje gyvenanti moteris 2014-ųjų rugpjūtį, kol dar buvo šilta, nusprendė pakeisti medinį buto langą plastikiniu. Klaipėdietė nesunkiai surado įmonę, kuri sutiko tai padaryti, tačiau verslininkai iki šiol neįvykdė sutartyje numatytų darbų.

Švilpia vėjai

O. Jurgelienė žurnalistams pasakojo, kad UAB "Šiuolaikiniai projektai" telefono numerį gavo paskambinusi informacijos telefonu.

"Paskambinau 118 ir paklausiau, gal žino kokių įmonių, kurios stato plastikinius langus. Davė kelis numerius, o užpuoliau ant paties "gražiausio", - apgailestavo klaipėdietė.

Moteris rugpjūčio 9 d. sudarė sutartį su "Šiuolaikinių projektų" direktoriumi Vytautu Šarka, kuris įsipareigojo demontuoti seną langą, įstatyti naują, įstatyti vidinę ir lauko palanges, sutvarkyti apdailą. Už tai buvo suderėta 1 200 litų. Sutartyje numatyta, kad darbai turėjo būti atlikti per 20 dienų nuo pinigų gavimo dienos.

O. Jurgelienė iš pradžių V. Šarkai avansu sumokėjo 600 litų, iš viso dalimis sumokėjo 1 100 litų.

"Langas įstatytas, o vidus - išplėšytas, išdraskytas, skylės. Namuose - sergantis mano vyras, o vėjai švilpia. Pinigus paėmė ir aš jo nebematau. Žadėjo, žadėjo, žadėjo..." - pasakojo O. Jurgelienė.

Moteris tikino tenorinti, kad įmonė užbaigtų ką pradėjusi: "Kad pabaigtų darbą, daugiau nieko nenoriu. Tada "ačiū" jam pasakau ir išsiskiriam."

Sako nežinojęs

"Šiuolaikinių projektų" vadovui V. Šarkai "Vakarų ekspreso" žurnalistams ilgai nepavyko prisiskambinti nė vienu kontaktiniu telefono numeriu. Galiausiai atsiliepęs V. Šarka tikino, kad situacija su O. Jurgeliene tėra nesusipratimas.

"Įvyko konfliktas. Kaip jums pasakyti... Aš pats tik vakar sužinojau. Man buvo šokas. Visiems įmonėje papasakojau, sakau, man čia toks šokas, toks šokas. Aš buvau sumokėjęs žmogui, kuris turėjo sutvarkyti apdailą, turėjo nueiti ir sutvarkyti. Supraskit, aš tik vakar sužinojau", - sausio viduryje emocionaliai kalbėjo V. Šarka.

Vyras tikino paėmęs tik tūkstantį litų - už langą, o likusių dviejų šimtų net neprašęs. V. Šarka pokalbio metu kelis kartus pakartojo, jog esą pats sumokėjęs žmonėms, kurie turėjo viską padaryti, du šimtus litų.

"Patikėkit manim, pas mane įmonėj dirba 7 žmonės, pats visko nespėju padaryti", - paklaustas, ar dažnai samdo papildomus žmones apdailos darbams, sakė V. Šarka.

"Jūs supraskit, užjauskit mane, nereikia man tos antireklamos", - žurnalistams kalbėjo "Šiuolaikinių projektų" vadovas.

Pokalbininkas tikino bandysiantis pasiaiškinti, kodėl pasamdyti žmonės nesutvarkė O. Jurgelienės bute įstatyto lango apdailos, o jei šie nesutiks atlikti užduoties, sakė pats tai padarysiantis priešpaskutinę sausio savaitę.

Vis dėlto šiuo laikotarpiu V. Šarka pas klientę taip ir neapsilankė. O. Jurgelienė pranešė sulaukusi tik skambučio su paaiškinimu, esą jį prie laiptinės kažkas sumušė ir dabar vyras gydąsis ligoninėje. Be to, klaipėdietės teigimu, verslininkas jai pasiūlė nebemokėti likusių 100 litų ir mainais panaikinti tarp judviejų sudarytą sutartį, tačiau klientė neketina nuleisti rankų, kol V. Šarka neįvykdys visų sutartyje nurodytų darbų.

Gausu skundų

Ieškant informacijos apie Vytauto Šarkos įmonę, gaminančią plastikinius langus, pirmiausia interneto paieškos sistema pateikia nuorodą į svetainę, kurioje žmonės rašo įvairius skundus, bei porą nuorodų į straipsnius naujienų portale.

Virtualioje skundų knygoje Augiu pasivadinęs asmuo siūlo neturėti reikalų su "Šiuolaikiniais projektais" - dėl esą nekokybiškai įstatytų plastikinių langų bei lauko durų ir vengimo pripažinti broką.

"Šis veikėjas gan seniai mulkina žmones Klaipėdos krašte, žadėdamas kokybę ir garantijas, kurių nevykdo", - rašoma 2010 metais publikuotame skunde.

"Šios firmos direktorius labai nedorai vykdo savo pažadus, grubiai bendrauja su klientais, kai pradedi judinti jį. Ir visada turi kažkokių "problemų": tai instrumentus jam pavogė, tai darbuotojų nėra, tai tikrinimai firmoj... Nežinau, kada turėsim įstiklintą balkoną, bet niekada neturėkit reikalų su šia abejotinos reputacijos firmele", - 2009-aisiais buvo rašoma vienoje populiarioje skelbimų svetainėje.

Straipsniuose naujienų portale, publikuotuose dar anksčiau, 2007 metais, taip pat minima V. Šarkos pavardė ir atvejai, kai žmonės sumokėdavo avansus, tačiau užsakytų gaminių nesulaukdavo keletą mėnesių.

Neseniai tūkstantinį avansą esą paėmusiu ir dingusiu verslininku skundėsi ir vienas Klaipėdos rajone gyvenantis pensininkas, tačiau po kelių mėnesių, jau 2015-aisiais, jam neva pavykę atgauti pusę sumokėtos sumos.

Kėlė bankrotą

Viešai teismų skelbiamoje informacijoje galima rasti, jog įmonė "Šiuolaikiniai projektai" ir jos vadovas V. Šarka nuo 2012 m. minimi vienuolikoje Klaipėdos teismuose nagrinėtų bylų: 6 kaip atsakovas, 5 - kaip suinteresuotas asmuo.

Su verslininku dėl sutarties įsipareigojimų įstatyti plastikinius langus nesilaikymo bylinėjosi ir civiliniai, ir juridiniai asmenys, o 2014-ųjų birželį net buvo pateiktas pareiškimas iškelti "Šiuolaikiniams projektams" bankroto bylą. Vis dėlto po poros savaičių šis pareiškimas buvo atsiimtas.

Ieškant daugiau informacijos pavyko rasti dar vieną įmonę, kurios vadovas irgi yra V. Šarka. Paskambinus nurodytu numeriu, atsiliepęs vyras taip pat patvirtino esąs Vytautas Šarka ir vadovaujantis plastikinius langus gaminančiai įmonei. Tačiau paminėjus "Šiuolaikinius projektus", pokalbininkas patikino, kad nieko bendro su šia bendrove neturi.

"Žinau aš jį, yra Klaipėdoje toks veikėjas tokiu pačiu vardu ir pavarde, irgi užsiima plastikiniais langais. Daug žmonės skundžiasi juo, kiti galvoja, kad čia aš. Kartą visa "šaika" piktų klientų net atėjo manęs ieškoti, bet pamatė, kad esu visai kitas žmogus ir išsižiojo", - esą teršiama jo vardo reputacija nesidžiaugė Kretingoje verslu užsiimantis vyras.

Komentaras

Vijoleta BUDRIUVIENĖ, Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėja
Dėl plastikinių langų žmonių skundų sulaukiame retai, maždaug po porą per metus. Kaip žmonėms elgtis tokiose situacijose? Pirmiausia, jei žmonės langų išvis negavo, tai yra sutartinių sąlygų nevykdymas ir klientai turėtų kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą. Jei nebuvo atlikti visi sudarytoje sutartyje nurodyti darbai, klientas turi kreiptis į paslaugos teikėją raštu dėl netinkamai vykdomų sutarties sąlygų. Jei gavęs paslaugų teikėjo atsakymą klientas nėra patenkintas, tuomet su abiem raštais jis turėtų kreiptis į mus, Valstybinę ne maisto produktų inspekciją.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder