Per trejus metus daugiau nei pusei gyventojų sąskaitos už šildymą išaugo iki 100 Lt

Per trejus metus daugiau nei pusei gyventojų sąskaitos už šildymą išaugo iki 100 Lt

Per pastaruosius trejus metus daugumos daugiabučių gyventojų išlaidos šildymui padidėjo, daugiau nei pusė jų nurodė, kad jos išaugo iki 100 Lt,.

Rinkos tyrimų bendrovės "Spinter tyrimai" DELFI užsakymu atliktos apklausos duomenimis, dauguma gyventojų būsto šildymui skiria iki 30 proc. šeimos pajamų.

Paklausti, kiek per pastaruosius trejus metus pasikeitė jų gaunamos sąskaitos už šildymą, 52 proc. respondentų nurodė, kad jos išaugo iki 100 Lt, 22,3 proc. - kad iki 200 Lt, 2,4 proc. - kad daugiau nei 300 Lt. Tuo metu 14,2 proc. pripažino, kad išlaidos nedidėjo, o beveik 1 proc. sumažėjo.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos duomenimis, 2007 m. centralizuotai tiekiama šiluma vidutiniškai kainavo 13,8 ct/kWh, o pernai jau kur kas daugiau - 21,8 ct/kWh.

Praėjusį šildymo sezoną vidutinio senos statybos 60 kv. m buto gyventojai per mėnesį už šildymą sumokėdavo 357 Lt.

Apklausos duomenimis, maždaug ketvirtadalis gyventojų šildymui per mėnesį skiria 21-30 proc. šeimos pajamų, beveik 40 proc. - 11-20 proc., iki dešimtadalio savo biudžeto būsto šildymui skiria 17,3 proc. gyventojų.

Ypač didelė našta šildymas yra 13,6 proc. gyventojų, kurie šioms išlaidoms skiria daugiau nei 30 proc. pajamų.

Tyrimo duomenimis, didesnę dalį namų ūkio pajamų, daugiau nei 20 proc., šildymui dažniau skiria vidutinio ir vyresnio amžiaus, vidutinio išsimokslinimo, rajonų centrų ir didmiesčių gyventojai.

Pagal Didžiojoje Britanijoje numatytą energetinio skurdo apibrėžimą, jei sąskaitai už energiją išleidžiama daugiau nei 10 procentų gaunamų pajamų, gyventojai skursta.

"Jeigu žmonės už šildymą ir kitus energetinius išteklius sumoka daugiau nei 20 proc. savo pajamų, tuomet reikia skambinti pavojaus varpais, nes kažkas yra negerai su pajamomis arba su išlaidomis, tada jau prasideda energetinis skurdas. Nors kalbama apie visas išlaidas energetikai, tačiau šildymas ir sudaro jų didžiausią dalį", - sakė Lietuvos nacionalinės vartotojų federacijos šilumos ūkio ekspertas Rimantas Zabarauskas mano.

Pasak jo, Lietuvoje būtų galima sakyti, kad žmonės energetiniame skurde gyvena tuomet, kai šildymo sezono metu visiems energetiniams ištekliams skiria daugiau nei penktadalį savo pajamų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder