Pažintis su banku - nuo mažens

Pažintis su banku - nuo mažens

"Mokykloje tokių dalykų, t. y. kaip elgtis su pinigais, nemoko, o žinių, kaip tai reikėtų daryti, turi ne visi tėveliai. Jeigu neugdysi vaikų šiuo aspektu, jie nebūtinai paseks tėvų pavyzdžiu - gali atsitikti ir visiškai priešingai.

Tiesa, mokykloje yra ekonomikos pamokos, tačiau mokoma ekonomikos dėsnių, o ne to, kaip tvarkyti šeimos finansus ir savo biudžetą", - pabrėžia V. Vyšniauskas.

Viena iš ryškiausių tėvų daromų klaidų jis vadina senelių ar kitų giminaičių dovanotų didesnių sumų paėmimą iš vaikų ir atidėjimą mokslams ar pan.

"Tėvai galvoja, kad taip moko vaikus taupyti, bet iš tikrųjų tik draudžia vartoti, o tai - ne tas pats. Vaikui susidaro įspūdis, kad jis negali turėti stambių kupiūrų, kad tokius pinigus reikia kuo greičiau išleisti, kol dar neatėmė.

Nereikėtų taip pat paimti vaiko pinigų ir padėti į sąskaitą taupyti pasakius, kad po metų ar penkerių vaikas galės tais pinigais pasinaudoti. Vaikams laikas bėga labai lėtai, ir tie metai ar penkeri jiems reiškia "niekada", - aiškina V. Vyšniauskas.

J. Varanauskienė taip pat atkreipia dėmesį, kad taupymas vien dėl taupymo vaiko nesužavės, turi būti iškelta alternatyva - išleisti pinigus dabar, arba pasitaupyti ir vėliau nusipirkti norimą brangesnį daiktą.

Palūkanos - vos išmokus skaičiuoti

V. Vyšniausko nuomone, neverta mokėti pinigų vaikui už kiekvieną atliktą darbelį - šeimoje yra pareigų, kurios nediskutuotinos ir neapmokamos. Mokėti galima tik už didesnius nekasdienius darbus arba tokius, kuriems tėvai samdytų atskirą žmogų, pavyzdžiui, už žolės nupjovimą ar mažesnio vaiko priežiūrą.

J. Varanauskienės teigimu, tėvai dažnai daro klaidą nieko negailėdami savo vaikui - taip mažieji įpranta lengvai viską gauti ir nebevertina pinigų, paaugę skolinasi negalvodami, kaip reikės grąžinti.

Norint išmokyti vaikus neišleisti visų turimų pinigų iš karto, o dalį atsidėti ateičiai, didesniems pirkiniams, anot V. Vyšniausko, praverstų "tėčio banko" arba "mamos banko" metodas.

Šio mokomojo žaidimo esmė ta, kad gaunamus pinigus vaikai gali išleisti kam tik sugalvoja, žinoma, išskyrus alkoholį ir narkotikus. Vienintelė sąlyga yra ta, kad taupyklėje, kur laikomi pinigai, turi būti ir apskaitos sąsiuvinis, kuriame nurodoma, kur ir kada išleistas kiekvienas centas, koks yra likutis. Mėnesio pabaigoje vaikas už savo sutaupytus pinigus gauna ne mažiau kaip 5 proc. mėnesių (60 proc. metinių) palūkanų. Arba galima susitarti su vaikais - kiek jie sutaupo, tiek tėvai dar ir prideda.

Taip vaikas išmoksta planuoti savo išlaidas, atsisakyti smulkių pirkinių dabar tam, kad galėtų turėti daugiau pinigų rytoj.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder