Pasaulio ekonomikos nuostoliai dėl sugedusių produktų prilygsta Šveicarijos BVP
Iš viso pasaulis praranda iki 1,3 mlrd. tonų maisto produktų kasmet. Pasak FAO generalinio direktoriaus Chosė Grasijano da Silvos (Jose Graziano da Silva), nuostoliai prilyginami Šveicarijos BVP.
54 proc. nuostolių patiriami maisto produktų gamybos stadijoje, o likusi dalis - jų platinimo, pardavimų ir vartojimo metu. Besivystančios šalys daugiau nei išsivysčiusios praranda maisto produkcijos gamybos etapu, tuo tarpu išsivysčiusios šalys daugiau praranda prekybos metu.
Pasak Azijos specialistų, viena pagrindinių problemų yra grūdų, ypač ryžių, gedimas ir dėl to nemaži metano išmetimo į atmosferą kiekiai, padarantys ekologijai didelę žalą. Lotynų Amerikoje ir Europoje daugiau genda vaisiai.
Kovoje su maisto produktų gedimu FAO pasiūlė didesnį dėmesį skirti subalansuotai gamybai, vengiant žemės ūkio produktų pertekliaus. Žemės ūkio produkcijos perteklius turėtų būti perskirstytas skurstančiųjų naudai.
Be to, organizacija siūlo perdirbti žemės ūkio produkcijos atliekas ir sugedusius produktus.
FAO duomenimis, pasaulyje badauja per 840 mln. žmonių.
Rašyti komentarą