Pareigūnai ištraukė rimtesnių bakterijų

Pareigūnai ištraukė rimtesnių bakterijų

Specialiųjų tyrimų tarnyba ir prokurorai, tiriantys vadinamąją koldūnų bylą, privertė maisto saugos prievaizdus sustabdyti Kauno bendrovės „Judex“ veiklą. Įmonei gresia milijoniniai nuostoliai, nors kol kas neaišku, ar jos produkcijoje aptiktas užkratas iš tikrųjų kelia grėsmę vartotojų sveikatai.

Ketvirtadienį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) iš teisėsaugos pareigūnų gavo informaciją, kad prieš savaitę bendrovėje „Judex“ paimtus produkcijos mėginius ištyrusi Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija aptiko salmonelių ir E.coli (žarnyno lazdelių) užkratą. VMVT specialistai iki vėlumos atliko bendrovės neplaninį patikrinimą ir laikinai sustabdė „Judex“ veiklą.

VMVT direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas vakar sakė, kad tarnyba dar nesulaukė iš teisėsaugininkų prašytos konkretesnės informacijos apie jų užsakytų laboratorinių tyrimų rezultatus. Nes neužtenka pasakyti, kad aptikta salmonelių ar E.coli bakterijų, svarbu ir jų koncentracija, ar ji neviršija leistinų normų.

„Turėdami tą informaciją, tiksliau žinotume, kokiose partijose yra netinkama produkcija. Be to, pagal mūsų darbo tvarką labai svarbus ir atsekamumas: aptikus salmonelių, būtina žiūrėti, iš kur kiaušiniai ar termiškai neapdorota mėsa pateko į įmonę, išsiaiškinti jos šaltinį ir taikyti prevencines priemones, kad užkratas nepatektų ir į kitas įmones“, - aiškino V.Paulauskas.

Ieškoti užkrato šaltinio VMVT galės pradėti tik kitą savaitę, jeigu paimtuose mėginiuose išaugs mikroorganizmai.

„Pirminiai rezultatai bus pirmadienio popietę, - žadėjo V.Paulauskas. - Jeigu niekas nepradės augti, tai bus ir galutinis atsakymas, o jeigu augs, bakterijos bus klasifikuotos ir jų koncentracijos bus nustatytos trečiadienio popietę.“

Paklaustas, ar neplanuojama siųsti mėginių tirti į nepriklausomą laboratoriją užsienyje, V.Paulauskas teigė, kad visiškai pasitiki savo laboratorija, taip pat neabejojama ir akredituotos Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atliktų tyrimų patikimumu.

O jeigu rezultatai bus skirtingi?

„Jie gali būti skirtingi, nes tirti skirtingi mėginiai. Reikia įvertinti, kada buvo paimti mėginiai, iš kokių partijų. Be to, ir pati įmonė gali nors ir šiandien paimti savo mėginius ir vežti į kokią tik nori laboratoriją, o po to pateikti tyrimus visuomenei ir kontroliuojančioms institucijoms“, - sakė V.Paulauskas.

Bendrovės „Judex“ savininkas Sigitas Mačiulis vakar rytą „Vakaro žinioms“ sakė netikėjęs, kad šis aiškiai politizuotas skandalas gali jo įmonei sukelti net žlugimo grėsmę.

„Iš pradžių buvo net juokinga: kai mūsų pienininkų produkcijoje Rusijoje rado ir bakterijų, ir įvairių antibiotikų, tai čia niekas nieko nedarė ir nieko netikrino, nes pavadino tai rusų politika, - kalbėjo S.Mačiulis. - O dabar čia jau prasidėjo mūsų politika - užpuolė įmonę, vaikšto pareigūnai su ginklais, kažkur išsiveda direktorių, darbuotojai išsigandę. O paskui - tie tendencingi straipsniai, televizijos šou - kartojamas tas pats melas dėl listerijos, kad tai mirtinai pavojinga bakterija, nors jau šimtą kartų pasakyta, kad ta listerija nepavojinga, nes žalių koldūnų niekas gi nevalgo. Šiandien jau mačiau parašyta, kad mėginiuose yra fekalinis užteršimas. Tai yra visiška nesąmonė - pas mus įmonėje tvarka kaip operacinėje, bet, kai tokios nesąmonės vis kartojamos ir kartojamos, tikrai galvoji, kad kažkas nori tave sužlugdyti...“

Verslininkas skundėsi, kad įsisiūbuojant skandalui sušlubavo sveikata, - vakar lankęsis Kauno klinikose pas kardiologą, nes turi problemų dėl širdies.

Per dieną „Judex“ pagaminama apie 15 t šaldytos produkcijos. Sustabdžius veiklą savaitei, beveik 100 darbuotojų reikės mokėti už prastovas, bet S.Mačiulis viliasi, gal pavyks susitarti ir darbuotojai eis atostogų.

„Žiauriai nesmagu prieš prekybos partnerius, jeigu juos pasieks šitas skandalas, bet gal jie supras, kad mes dar ne visai demokratiškoje šalyje gyvename, - svarstė S.Mačiulis. - Nesaugu, labai nesaugu verslą Lietuvoje daryti. Kažkur ne taip pakalbėsi, ir jau gali tave apkaltinti be niekur nieko. Sako, „Judex“ nuodija žmones, - nebuvo nė vieno apsinuodijimo, bet ir be kaltės esi kaltas. Ta pati STT mane apklausė, kad bandėme duoti kyšį, norėdami nuslėpti, kad buvo užkrėsta produkcija. Ar aš kvailys - jeigu žinau, kad užkrėsta produkcija kur nors pateko, lauksiu, kol kažkas apsinuodys, ir jau tada tikrai bus bomba, kai kokių 50 žmonių gulės infekcinėje! Tokių dalykų niekas nenori, savo gerą vardą saugo.“

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder