Parduotos vasaros: kaip darbdaviai apgaudinėja jaunimą

Parduotos vasaros: kaip darbdaviai apgaudinėja jaunimą

Ilgesnės negu pusės paros pamainos, mažesnis už minimalų atlyginimas ir pažadų šalyje gyvenančios darbo sutartys - su tokia kasdienybe susiduria jaunimas, įsidarbinęs populiariausiose maitinimo ir apgyvendinimo įstaigose Klaipėdoje. Nors vasarą moksleiviai ir studentai puoselėja viltis užsidirbti ir tam negaili nei laiko, nei jėgų, darbdaviai tokio atsidavimo neįvertina ir užmerkia akis ne tik prieš jaunuolių pastangas, bet ir įstatymais grįstas sutarties sąlygas.

Transporto ir logistikos verslą studijuojanti klaipėdietė Jolanta (vardas pakeistas) praėjusiais metais įsidarbino vienoje Klaipėdos renginių organizavimo įmonei priklausančioje maitinimo įstaigoje.

Ši įstaiga, atvėrusi duris prieš dvejus metus, savo "Facebook" paskyroje kvietė dirbti už motyvuojantį atlyginimą. Deja, Jolanta ir jos kolegės padavėjos gavo tik tokią sumą, kurios motyvuojančia nepavadintum net per klaidą.

Studentė teigė pasirašiusi darbo sutartį, kurioje buvo nurodytas minimalus valandinis atlyginimo tarifas - 2,06 euro atskaičiavus mokesčius. Be sutarties sąlygose esančio atlygio, įmonės vadovai pažadėjo primokėti tiek, jog bendras atlyginimas mėnesio pabaigoje būtų 400 eurų. Tačiau mergina negavo nė pusės tiek. Kai atėjo laikas atsiskaityti, Jolanta sulaukė tik avanso su pažadu, jog artimiausiu metu bus išmokėta likusi suma.

"Iš viso sumokėjo 150 eurų. Nuo tada jau praėjo metai ir dar nieko nesulaukiau", - apgailestavo mergina.

Nors buvusi darbuotoja kreipėsi ir į Valstybinę darbo inspekciją, įdarbinusios įmonės atstovai teisme nepasirodė, todėl buvo prašoma antstolių išieškoti trūkstamą algos dalį. Tačiau nuo pernykščio spalio niekas nepasistūmėjo ir mergina savo uždirbtų pinigų vis dar neatgavo.

Daugiau skaitykite dienraštyje "Vakarų ekspresas"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder