Palangoje mažės rusų turistų?

Palangoje mažės rusų turistų?

Rusijos kelionių organizatoriams skambinant pavojaus varpais dėl pasikeitusios Lietuvos vizų išdavimo tvarkos, Palangos viešbučių ir turizmo paslaugų atstovai teigia kol kas neturį konkrečių signalų, jog kurorte mažės verslininkų taip pamėgtų poilsiautojų iš Rusijos srautai. Tačiau ši perspektyva - neatmetama.

Lietuvos vizų išdavimo ribojimai Rusijoje įvesti nuo vasario 3 d. Pagal šią tvarką Rusijos kelionių organizatoriams, vežantiems į Lietuvą turistų grupes, nebeliko galimybių vizų formalumus supaprastinta tvarka sutvarkyti Lietuvos ambasadoje bei nuo šiol vizų klausimus jie turi spręsti per specialius vizų centrus.

[CITATA]

Pasak Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Giedrės Kvedaravičienės, kol kas sunku prognozuoti, kokią įtaką kurortui turės įsigaliojusi nauja Lietuvos užsienio reikalų ministerijos tvarka.

"Šiandien nerimas yra bendras, bet ne konkretus. Šiuo metu dar neturime signalų, nusiskundimų iš kelionių organizatorių, jog pasikeitusi vizų išdavimo tvarka paveiks rusų turistų srautus", - teigė G. Kvedaravičienė. - Konkrečius rezultatus matysime, kai prasidės viešbučių rezervacijų vasaros sezonui laikotarpis. Šiandien turime tik pavienių rezervacijų. Rusai, kaip ir lietuviai, dažniausiai viešbučius užsisako prieš mėnesį ar pusantro."

Jos manymu, nebelikus galimybių vizų formalumus kelionių organizatoriams supaprastinta tvarka sutvarkyti Lietuvos ambasadoje, gali sumažėti kainoms jautrių turistų iš Rusijos skaičius, taip pat tų, kuriems nesvarbu, į kurios šalies kurortą važiuoti - Lietuvos, Latvijos ar Lenkijos.

Dvi medalio pusės

Palangos turizmo informacijos centro (TIC) direktorės pavaduotojos Egidijos Smilingienės teigimu, vizų išdavimo ribojimai Rusijos kelionių organizatoriams, be abejonės, turės įtakos į Palangą ilsėtis atvykstančių šios šalies poilsiautojų srautui.

"Tačiau yra dvi šio reikalo pusės. Sunkiau gauti vizas tapo kelionių organizatoriams, o pavieniams turistams, gyvenantiems ne Maskvoje ar Sankt Peterburge, atvirkščiai - dabar gauti vizas bus lengviau, nes jos bus išduodamos septyniolikoje Rusijoje veikti pradėjusių vizų išdavimo centrų. Palangoje poilsiauja daug tiek pavienių, tiek kelionių agentūrų atvežtų rusų turistų", - sakė E. Smilingienė.

Rusų turistų daugėjo

Pernai Palangos TIC iš viso apsilankė 65 tūkst. turistų, iš kurių daugiausiai - beveik 19 tūkst. - buvo lietuviai. Rusijos piliečiai buvo antri ir jų pernai kurorto TIC apsilankė beveik 14 tūkst., 2012-aisiais - kiek daugiau nei 13 tūkst.

"Rusų turistai vertinami dėl to, kad jie į kurortą atvyksta ne keletui dienų, o savaitei, dviem ar net mėnesiui. Jie taip pat negaili pinigų įvairioms pramogoms, ekskursijoms. Kodėl tokių poilsiautojų nenorėti, - sakė E. Smilingienė. - Turistų iš Rusijos skaičius didėjo kelerius pastaruosius metus."

Kenkia Lietuvos įvaizdžiui

Kiek kritiškiau susidariusią situaciją vertina Valstybinio turizmo departamento direktorė Raimonda Balnienė, kuri prieš kelias dienas "Žinių radijui" teigė, kad įvesti vizų išdavimo apribojimai Rusijos kelionių organizatoriams sukėlė nepasitenkinimo bangą ir Rusijos, ir Lietuvos turizmo versle bei tai kenkia Lietuvos įvaizdžiui.

"Mane užpuolė rusų kelionių operatoriai, labai piktai. Sakė: "Ką jūs išdarinėjate? Mes ir taip vežame daugiau rusų turistų į Latviją ir Estiją, ir pas jus nevešim." Rusijos žiniasklaida kasdien mirga nuo neigiamų straipsnių apie Lietuvą. Rašo, kad lietuviai nenori rusų turistų, Lietuva apribojo jų atvažiavimą ir t. t. Žala, įvaizdis, mūsų svetingumas - visa tai be galo nukentės", - sakė R. Balnienė.

Pasak departamento direktorės, rusų turistas mūsų šalyje išleidžia vidutiniškai 1,5 tūkst. litų. Praėjusiais metais jų apsilankė apie 380 tūkst.

Pripažino geriausiu kurortu

Rusijos turistai pernai pirmą kartą geriausiu Baltijos šalių kurortu įvardijo Palangą. Prieš tai devynerius metus šis statusas atitekdavo Latvijos kurortui Jūrmalai. Kasmetinę turistų apklausą vykdė Rusijos turizmo portalas Travel.ru. Tiesa, pernai rusai Jūrmalą pavadino geriausiu kurortu norintiems ilsėtis kartu su vaikais. Tokį statusą šis Latvijos miestas gavo pirmą kartą.

Komentaras

Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas

Lietuvos ambasados Maskvoje vizų tarnybos veikla optimizuota siekiant gerinti teikiamų paslaugų kokybę, didinti išduodamų vizų skaičių ir daugkartinių bei ilgalaikių vizų išdavimo apimtis. Turizmo agentūros, organizuojančios keliones į Lietuvą, dėl Šengeno vizų kreipsis per tarptautinį konkursą atrinkto ir nuo 2013 m. veikiančio išorės paslaugų teikėjo atidarytus vizų centrus. Tokių vizų centrų Rusijoje veikia 17. Ambasada Maskvoje ir toliau sudarys galimybę asmenims dėl Šengeno vizų kreiptis tiesiogiai į ambasadą. Optimizuodama veiklą ambasada ruošiasi nuo 2015 m. pagal Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus nuskaityti Šengeno vizos pareiškėjų biometrinius duomenis.
Įgyvendinamų pakeitimų tikslas - kuo palankesnės Šengeno vizų išdavimo procedūros visiems į Lietuvą keliaujantiems Rusijos piliečiams ir kokybiškos konsulinės paslaugos. Pradėjus bendradarbiauti su išorės paslaugų teikėju, 2013 m. ambasada Maskvoje išdavė 58 940 vizų, augimas siekė 8,5 proc., o ilgalaikių ir daugkartinių vizų dalis išaugo net 75 proc. Tikimės, kad panašios tendencijos išsilaikys ir 2014 m., Rusijos turistų daugės, jie galės atvykti į Lietuvą keletą kartų ir jų apsilankymai bus ilgesni.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder