Pajūriui parduotos vasaros

Pajūriui parduotos vasaros

Per vasaros atostogas užsidirbti savų pinigų - dažno moksleivio svajonė ar tikslas. Tačiau kalbinti jaunuoliai prisipažįsta, jog jie darbo rinkoje nėra paklausūs - ieškoma pilnamečių darbuotojų. Kartu nesikeičia ir tendencija, jog dažniausiai darbo ieškoma per pažintis. Specialistų teigimu, nuo moksleivių įdarbinimo verslininkus atbaido griežtesni reikalavimai ir darbų, draudžiamų dirbti nepilnamečiams, sąrašas.

Šių metų gegužę patvirtinti nutarimų, reguliuojančių nepilnamečių darbą, pakeitimai. Anksčiau buvo nurodomi darbai, kuriuos leidžiama dirbti asmenims iki 18 metų, dabar - darbai, kurie jiems yra draudžiami. Tai turėtų palengvinti apsisprendimą - aiškiau nurodoma, kuo negalima užsiimti.

Darbo biržoje - nedaug

Pasak Klaipėdos teritorinės darbo biržos Jaunimo darbo centro skyriaus vedėjo Pauliaus Martinkėno, 2011-2013 metų laikotarpiu Klaipėdos teritorinėje darbo biržoje įregistruota 219 moksleivių iki 18 m. Tuo pačiu laikotarpiu Klaipėdos teritorinėje darbo biržoje įregistruoti 327 bedarbiai iki 18 m.

Specialisto teigimu, pastaruoju metu šie skaičiai didėja.

"Pastebime itin išaugusį jaunuolių iki 18 metų susidomėjimą galimybėmis dirbti vasarą. Šiuo metu kaip tik įgyvendiname akciją moksleiviams, kurios metu Klaipėdos teritorinės darbo biržos struktūrinių padalinių specialistai moksleiviams organizuoja renginius, konsultuoja dėl galimybės dirbti vasarą", - aiškino P. Martinkėnas.

Vis dėlto skaičiai nėra dideli - nepilnamečių - tūkstančiai, o į darbo biržą kreipiasi dešimtys ar šimtai.

Šiuo metu jau studentė Viktorija pasakojo, jog baigusi vienuoliktą klasę kreipėsi į darbo biržą, ieškodama bet kokio darbo vasarai.

"Atėjau, reikėjo užsiregistruoti. Nors registracija buvo prasidėjusi prieš kelias dienas, sąraše jau buvau 112-oje vietoje. Specialistė iškart pasakė, kad nesitikėčiau, jog mane kas nors pakvies", - prisiminė mergina.

Ji sakė iškart tą pačią dieną pradėjusi ieškoti darbo savarankiškai, nes vilties, jog padės darbo birža, nebebuvo.

Septyniolikmetė Lina pasakojo praėjusią vasarą dirbusi parduotuvėje viename uostamiesčio prekybos centre, tačiau šį darbą radusi tik pažįstamų dėka.

"Šią vasarą važiuosiu dirbti į Švediją, irgi pas pažįstamą. Nepilnamečiai apskritai dažniausiai darbinasi ten, kur turi ryšių, nes dauguma nenori dirbti už mažą atlyginimą ar blogomis sąlygomis", - sakė mergina.

Laukia paslaugų sektorius

P. Martinkėno teigimu, asmenims iki 18 metų darbo birža gali pasiūlyti tik nekvalifikuotą darbą paslaugų sektoriuje.

"Tai ledų, vaisvandenių pardavėjai, suvenyrų, laikraščių pardavėjai ir panašiai. Galbūt jaunimas ir tikisi didesnio atlygio, tačiau atlygis yra adekvatus dirbamam darbui. Dažniausiai tai būna nekvalifikuoti darbai, atlygis svyruoja nuo minimalaus iki 1800 Lt neatskaičius mokesčių", - sakė specialistas.

Vis dėlto pokalbininkas pažymėjo, kad pajūryje moksleiviams sąlygos užsidirbti itin palankios - Palanga tampa vasaros sostine, poilsiautojų netrūksta ir Klaipėdoje, tad darbuotojų poreikis minėtiems darbams sezono metu tikrai yra.

Moksleivius ir studentus padirbėti parduotuvėse vasarą kviečia ir prekybos tinklai. Pasak UAB "PALINK" Viešųjų ryšių departamento vadovo Andriaus Petraičio, praėjusiais metais vasaros laikotarpiu šio tinklo parduotuvėse buvo įdarbinta apie 200 moksleivių bei studentų.

"Daugiausia - parduotuvių salės darbuotojais, pilnamečiai - kasininkais. Planuojame, kad ir šiemet įdarbinsime panašų skaičių. Didžiausia paklausa vasarą būna kurortiniuose Palangos, Klaipėdos, Druskininkų miestuose, kur labiausiai išauga pirkėjų srautai", - sakė A. Petraitis.

Aiškūs apribojimai

Pasak Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Komunikacijos skyriaus vedėjos Gabrielės Banaitytės, kiek kasmet įdarbinama paauglių, sunku pasakyti.

"Apie juos darbdaviams nėra prievolės pranešti Valstybinei darbo inspekcijai, tačiau kasmet gaunama 200-250 pranešimų apie įdarbintus vaikus (nuo 14 iki 16 metų). Daugiausia jų įdarbinama pajūrio regione vasaros sezono darbams - prekybos, aptarnavimo veiklai", - pažymėjo G. Banaitytė.

Vyriausybės priimtame nutarime dėl asmenų iki 18 metų įdarbinimo, sveikatos patikrinimo ir jų galimybių dirbti konkretų darbą nustatymo tvarkos, darbo laiko aprašo, jiems draudžiamų dirbti darbų, sveikatai kenksmingų, pavojingų veiksnių sąrašo patvirtinimo nurodoma, jog lengvus darbus galima dirbti vaikams nuo 14 metų.

Prie jų priskiriami darbai kultūros, meno, sporto, reklamos, prekybos, apgyvendinimo ir maitinimo, paslaugų, informacijos ir ryšių, finansinėje ir draudimo, administracinėje ir aptarnavimo, namų ūkio, žemės ūkio srityse. Vis dėlto reikalingas vieno iš tėvų ar kito vaiko atstovo raštiškas sutikimas, prireiks ir vaiko sveikatą prižiūrinčio gydytojo išduotos pažymos, kad vaikas tinkamas dirbti tokį darbą.

Nepilnamečiams draudžiama skirti dirbti darbą, susijusį su sprogiųjų medžiagų turinčių įrenginių, fejerverkų ar kitų gaminių gamyba ir tvarkymu, keliantį elektros poveikio pavojų, darbą su plėšriaisiais ir (ar) nuodingaisiais gyvūnais, skerdyklose, darbą, kai galimas konstrukcijų griūties pavojus, darbą, kurio spartą lemia mechanizmai, ir kuris apmokamas pagal kiekybinius rezultatus.

VDI atstovė pabrėžė, jog net ir su vaikais turi būti pasirašytos darbo sutartys, kurios yra finansinio atsiskaitymo su darbuotoju garantas. Specialistės nuomone, teisiniu atžvilgiu įdarbinant nepilnamečius darbdaviui yra keliami didesni reikalavimai nei įdarbinant jau sulaukusius 18-os, tačiau tai dažniausiai ir yra vienintelė problema.

"Tai, kad asmuo jaunas, savaime problemos nesukuria - yra labai motyvuoto, savarankiško jaunimo, norinčio užsidirbti ir į patikėtas pareigas žiūrinčio rimtai ir atsakingai", - sakė G. Banaitytė.

Apklausa

Laura, gimnazistė
Šias vasaros atostogas praleisiu dirbdama. Jau antrą vasarą dirbsiu padavėja vienoje uostamiesčio kavinėje. Siunčiau savo gyvenimo aprašymą į įvairias kavines, tačiau ir turėdama darbo patirtį gaudavau atsakymą, kad darbuotojas turi būti pilnametis, o paaugliams darbo nėra. Labai džiaugiuosi, kad pavyko įsidarbinti, bet tai padaryti padėjo artimieji.
Rokas, abiturientas
Išlaikęs egzaminus, likusias vasaros atostogų dienas praleisiu savanoriaudamas Informacijos ir paramos gausiai šeimai centre. Noriu padėti gausioms šeimoms spręsti įvairias problemas. Manau, kad tokia veikla tikrai prasminga ir taip realizuosiu save.
Joana, gimnazistė
Turiu pomėgį velti veltinius - skaras, kepures, staltiesėles, papuošalus ir tuo užsiimu jau seniai. Vasaros metu dalyvausiu mugėse, pardavinėsiu savo pagamintus dirbinius. Šito užsiėmimo net nepavadinčiau darbu, nes kiekvieną savo dirbinį darau su meile, patinka juos gaminti, mėgstu kurti, eksperimentuoti. Vasaros metu organizuojame mugę, o pinigus, gautus už parduotus dirbinius, skiriame labdarai. Šis pomėgis puiki galimybė atskleisti save ir kartu pradžiuginti kitus.
Gerda, gimnazistė
Pačiai šiemet rasti darbo nepavyko, bet draugė įsidarbino viename prekybos centrų. Aš pati kažkaip nesusižavėjau jų darbo sąlygomis, bet, atrodo, nelabai yra kur kitur eiti. Nebent į Nidą, Palangą.

Kalbino Vytautė MOCKUTĖ

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder