Pagarba kalbai: padėtis negerėja

Pagarba kalbai: padėtis negerėja

Reklamose, prekybos centruose ar internete matomuose pranešimuose vis dažniau pastebimi valstybinės kalbos reikalavimų neatitikimai. Kalbos specialistų nuomone, tokią tendenciją lemia nuolatinis žmonių skubėjimas.

Per pirmą šių metų pusmetį Klaipėdoje vykdytos valstybinės kalbos vartojimo ir taisyklingumo kontrolės ataskaitoje užfiksuoti 3 įmonių ir įstaigų, 24 interneto svetainių, 8 neperiodinės spaudos leidinių, beveik tūkstantis reklamos ir viešųjų užrašų ir kitų patikrinimų. Radus pažeidimų, išsiunčiami raštai, elektroniniai laiškai, prireikus konsultuojami fiziniai ir juridiniai asmenys.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiosios kalbos tvarkytojos Astos Chrustaliovos, kalbos klaidos vis rimtėja, net dideliuose reklaminiuose stenduose užfiksuojama didžiųjų kalbos klaidų. Visgi dauguma įmonių vadovų į pastabas yra linkę reaguoti gražiai, taiso klaidas ir padėkoja už pastebėjimą, o su įžūliais prieštaravimo atvejais nėra tekę susidurti.

A. Chrustaliova tikina, kad šiuo metu viena dažniausiai pasitaikančių klaidų yra netinkamas tarptautinių žodžių vartojimas, neretai neskiriama, ar žodžiai rašomi kartu, ar atskirai, o labiausiai akį bado užrašai, kuriuose pamirštamos nosinės. Dėl kalbos neišmanymo paplinta ir šnekamojoje kalboje vartojami žodžių junginiai, pavyzdžiui, "energetinis gėrimas" vietoje taisyklingo varianto "energinis". Neseniai buvo gautas skundas ir dėl necenzūrinių žodžių vartojimo ant marškinėlių.

Nors už didžiąsias kalbos klaidas yra numatytos nemažos baudos, Savivaldybės vyriausioji kalbos tvarkytoja tikino, jog iškart bausti nėra skubama.

"Visada stengiamės dirbti prevenciškai. Baudžiama tik tada, jei atsisakoma taisyti, nors tokių atvejų nėra daug", - sakė tarnautoja.

A. Chrustaliovos teigimu, tikrinti kalbos padėtį reikia visose viešojo gyvenimo sferose, tačiau ypač didelis dėmesys turėtų būti skiriamas interneto svetainėms.

"Žmonės labai dažnai internete ieško paslaugų. Dėl šios priežasties nuolat tikriname gydymo įstaigų, sporto klubų, mokyklų ir vaikų darželių interneto svetaines, nes žmonės nuolat jas skaito", - sakė pašnekovė.

Kad daugiausia kalbos pažeidimų randama internete, pritaria ir Valstybinės kalbos inspekcijos viršininko pavaduotojas Arūnas Dambrauskas. Jo teigimu, prekybos centruose randama visokių pažeidimų, ypač daug yra rašybos ir kalbos kultūros klaidų ant prekių etikečių. Pavyzdžiui, "kava juoda", nors turėtų būti atvirkštinė žodžių tvarka, arba "prailgintojas", kai taisyklingas variantas yra "ilgintuvas".

"Mes nuolat tikriname institucijų, didžiųjų portalų kalbą. Siunčiame pastabas, reaguojame, raginame pataisyti", - pasakojo A. Dambrauskas.

Pasak jo, dėl tokios situacijos yra kalčiausias žmonių atsainumas ir noras pateikti viską kuo greičiau.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos bei Valstybinės kalbos inspekcijos pareigūnų nurodymų nepaisantieji gali užsitraukti administracinę atsakomybę. Nutarimų ar nurodymų nevykdančių įmonių, įstaigų, organizacijų vadovų, pareigūnų ir kitų asmenų laukia įspėjimas arba bauda nuo 86 iki 173 Eur.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder