Ori senatvė - tik naivi vizija?

Ori senatvė - tik naivi vizija?

Vidutinė senatvės pensija Lietuvoje šiuo metu siekia 288 eurus. Teigiama, kad po trisdešimties metų sulaukus pensinio amžiaus bus ne ką lengviau, o gal net ir sunkiau, nes demografinės prognozės ateities pensininkams nieko gero nežada. Dabartinis jaunimas dažniausiai įsivaizduoja savo senatvę kupiną kelionių ir kokybiško poilsio, tačiau kaip susikurti orią senatvę suprasti jiems dar sunku.

Dar daugiau painiavos įneša valdžia, nepaliaujamai rezgianti įvairias pensijų sistemos reformas.

Informaciją suprasti sunku?

Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacijos "Apskritasis stalas" pirmininkė, jūrų transporto inžineriją ketvirtame kurse studijuojanti Živilė Krikštaponytė sako, jog apie senatvę pernelyg negalvoja, tačiau sulaukusi pensinio amžiaus vietoje televizijos žiūrėjimo ji norėtų keliauti ir neskaičiuoti kiekvieno išleisto cento. Tam, kad ši vizija po daugelio metų virstų realybe, Živilė pensijai kaupia antros pakopos pensijų fonde ir tikisi, jog to pakaks. Nors internete apie taupymo būdus esą informacijos gausybė, susirasti patikimą bendrovę ir užpildyti dokumentus jai padėjo artimieji. Esą suprasti visus šiuos finansinius niuansus jaunam žmogui yra gana sudėtinga.

"Pernelyg negalvoju, kokią sumą pinigų turėčiau sukaupti iki pensinio amžiaus. Žinau tik tai, kad, jei visus tuos metus dirbsiu, sukaupsiu pakankamai. Tikiu, jog pinigų užteks senatvei", - įsitikinusi Živilė.

Laikinai veiklą sustabdžiusios jaunimo organizacijos JCI pirmininkas Matas Smilgevičius taip pat kaupia pinigus antros pakopos pensijų fonde. 31-erių klaipėdiečio nuomone, svarbiausia investicija yra nuosavas būstas.

"Turint mažų vaikų reikia įsigyti didesnį būstą, tačiau senatvėje užteks ir dviejų kambarių buto. Būsto pakeitimas leis šiek tiek užsidirbti", - samprotavo Matas.

Pašnekovas sutiko, kad informacijos apie pensijų kaupimą įvairiuose fonduose internete netrūksta, tačiau ji pateikta gana sudėtingai. Esą tam, kad pritrauktum jaunuolių dėmesį, reikia į juos kreiptis "tiesiai šviesiai" ir gal netgi pagąsdinti.

Pašnekovo aplinkoje jaunimas iki dvidešimt penkerių esą nemąsto apie pensiją. Idėjų patiems pradėti kaupti pinigus ieško šiek tiek vyresni.

Paprašytas pavaizduoti savo senatvės viziją, Matas paminėjo dažnai keliaujančius vokiečius. Jis taip pat neatmeta galimybės persikelti gyventi į pigią, saulėtą valstybę.

"Norėtųsi pakeliauti. Tačiau pagalvojus, kad dar reikės užauginti vaikus, anūkus... Nebesinori užkelti lūkesčių, - sakė jis. - Matyt, svarbiausia, kad sveikata būtų stipri."

Padėtų nekilnojamasis turtas?

Nemažai "Vakarų ekspreso" apklaustų jaunuolių mano, kad geriausias būdas užsitikrinti orią senatvę yra įsigyti nekilnojamojo turto. Ypač tiems, kurie dirba pagal verslo liudijimą ar turintys individualią veiklą.

Tokiu būdu pasiruošti pensijai suskubo ir penkiasdešimt trejų klaipėdietis Nerijus. Daugelį metų pagal individualią veiklą dirbęs statybų versle jis susigriebė, jog senatvė - ne už kalnų, o pensijos per tiek metų jis beveik nesukaupęs. Tad jau keletą metų Nerijus pusmečiui važiuoja dirbti į Norvegiją. Už uždirbtus pinigus vyriškis susiremontavo namą, Klaipėdoje įsigijo butą. Netrukus jis planuoja įsigyti dar du būstus ir juos žada išnuomoti.

Daugiau skaitykite dienraštyje "Vakarų ekspresas".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder