Obuolių šiemet bus, bet mažiau

Obuolių šiemet bus, bet mažiau

Nors obuolių derlius šiemet vidutinis, vaisius auginantys Lietuvos verslininkai tvirtina, kad parduotuvėse jų bus ne mažiau nei pernai. Tiesa, mūsų sodininkai pajėgia patenkinti vos 30-40 proc. šalies poreikio, o 90 proc. importuojamų obuolių į Lietuvą atkeliauja iš Lenkijos - ir tikrai ne pačios aukščiausios kokybės.

Paklaustas, ar tikrai obuolių derlius gausus būna tik kas antri metai, Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ vadovas Darius Kviklys „Respublikai“ teigė, kad tai pirmiausia priklauso nuo obelų veislės - vienos veislės labiau linkusios pramečiuoti, kitos mažiau. Tiesiog kai kurių veislių obelims reikia metų ramybės, kad jos atsigautų.

Priklauso tai ir nuo obelų auginimo metodų - auginant pagal visas technologijas dalis žiedų išskaboma, kad užaugtų mažiau, bet geresnės kokybės, didesnių obuolių. Gana anksti praretintas, „atlaisvintas“ nuo per didelio obuolių kiekio vaismedis mažiau nualinamas ir kitais metais vėl sulaukiama gero derliaus.

Derlius vidutinis

D.Kviklio teigimu, obelų žydėjimas šį pavasarį buvo labai gausus, tad sodų augintojai tikėjosi antrus metus iš eilės gausaus derliaus. Tačiau žydėjimo periodas buvo labai trumpas - vos 3-4 dienos. Paskui praūžė liūtis ir toli gražu ne visi žiedai spėjo užmegzti vaisius.

„Tad derlius šiemet bus vidutiniškas, tačiau versliniai sodai savo saugyklas tikrai pripildys, o jeigu pripildys, vadinasi, parduotuvėse obuolių bus tiek pat, kiek ir pernai“, - sakė sodininkų atstovas.

Jo teigimu, prekyboje jau pasirodžiusiais lietuviškais obuoliais bus prekiaujama iki rugsėjo vidurio, paskui, kaip ir kasmet, prasidės savotiškas štilis - dauguma žmonių valgo savo soduose užsiaugintus obuolius. Prekyba lietuviškais obuoliais vėl atgyja tik vasario mėnesį.

Norint išlaikyti obuolius iki vasario, reikia šiuolaikinių saugyklų, tokias daugelis verslinių sodų Lietuvoje jau turi.

Lietuvos verslinių sodų produkcija naudojama ir perdirbimui, sultims, tačiau sultys spaudžiamos iš vadinamųjų desertinių, šviežių obuolių, tad sodininkai sultims spausti parduoda prastesnės kokybės, antrarūšius obuolius, krituolius. Specialiai sultims auginti obuolių neapsimoka, nes už juos supirkėjai moka vos 25-35 centus už kilogramą.

Obuolių trūksta nuolat

Asociacijos vadovo teigimu, Naradava - didžiausias Lietuvos sodas - kasmet priskina apie 3-5 tūkst. tonų obuolių, Aukštikalniai - antras pagal dydį Lietuvos sodas - kasmet skina per 2 tūkst. tonų, ūkininkai, turintys apie 60 ha sodo, priskina apie 1 tūkst. tonų obuolių. Atrodytų, dideli skaičiai, tačiau Lietuvai to nepakanka.

„Problema ta, kad mūsų derlius patenkina tik 30-40 proc. vietinės rinkos poreikio. Obuoliai - viena iš žemės ūkio kultūrų, kurių Lietuvoje nuolat trūksta. Obuolių perprodukcijos pas mus niekada nebus“, - sakė D.Kviklys.

Pašnekovo teigimu, moderniose saugyklose Lietuvoje jau būtų įmanoma išlaikyti obuolius ir iki kitų metų derliaus, tačiau nėra tokio poreikio, tad šiemet sodininkai saugyklas ištuštino dar gegužę. Į Lietuvos parduotuves šiuo metu nebent gali būti atvežami pernykščio derliaus likučiai iš kitų šalių - iš ten, kur obuolių užauginama tikrai labai daug, visų nespėjama parduoti, o tuojau prasidės naujo derliaus ėmimas.

Kainas diktuoja lenkai

Esant obuolių trūkumui kainas diktuoja ne juos auginantys sodininkai, o tie, kurie obuolius į Lietuvą įveža iš kitų šalių. Kadangi 90 proc. Lietuvoje parduodamų obuolių yra atvežami iš Lenkijos, tad lietuviškų obuolių kainas labiausiai veikia lenkiškos produkcijos kainos. Lietuviški obuoliai paprastai būna 15-20 proc. brangesni nei lenkiški, nes juos pirkėjai perka mieliau.

„Lenkai kasmet užaugina apie 3 mln. tonų obuolių, tad ten jų niekada nepritrūksta - nepritrūks ir Lietuvoje, ypač žinant, kad į Lietuvą įvežami tikrai ne aukščiausios kokybės lenkiški obuoliai, o tie, kurie netinka Vakarų, Lenkijos ar Rusijos rinkai. Pernai už kilogramą obuolių sodininkai iš prekybininkų gaudavo 1,20-1,80 lito - manome, kad šiemet kaina bus panaši“, - sakė sodininkas.

D.Kviklio manymu, baimintis, kad importiniai obuoliai bus kaip nors specialiai apdoroti, neverta - šiaip jau jie gana lengvai transportuojami, tai ne uogos ir ne citrusiniai vaisiai. Pagal priimtas tarptautines normas paimtas iš saugyklos obuolys turėtų išsilaikyti nepakitęs tris savaites - dvi savaites parduotuvės lentynoje ir dar savaitę jau nupirktas, laikomas namie.

Vaisių vaškavimas specialiais augaliniais aliejais Europos Sąjungoje jau keletą metų uždraustas, tad tokie vaisiai, anot sodininkų atstovo, į Lietuvą galėtų patekti nebent iš JAV arba Pietų pusrutulio.

Nors ES nebeleidžia, vis dėlto žinoma, kad kai kuriose šalyse, taip pat ir Lenkijoje, obuoliai, prieš atvežami į parduotuves, plukdomi specialiomis vandens rūšiavimo linijomis, o į tą vandenį nelabai sąžiningi sodininkai įpila kokio nors antioksidanto, stabdančio puvimą. Lietuvoje tokių vandens linijų nėra.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder