Nutarta kitąmet baigti santaupų atkūrimo programą

Nutarta kitąmet baigti santaupų atkūrimo programą

Seimas nutarė kitais metais baigti santaupų atkūrimo programą ir nustatė Komisijos gyventojų prašymams atidaryti atkuriamąją sąskaitą nagrinėti veiklos pabaigos terminą - 2011 m. liepos 31 d.

Tai numatyta ketvirtadienį priimtame Gyventojų santaupų atkūrimo ir jį keitusių įstatymų pripažinimo netekusiais galios įstatyme. Už jį balsavo 72 Seimo nariai, prieš - 15, susilaikė 31.

Nuo Gyventojų santaupų atkūrimo įstatymo įsigaliojimo 1997 m. praėjo daugiau kaip 10 metų. Gyventojai nuo 1997 m. spalio 15 d. iki 1998 m. kovo 31 d. dėl santaupų atkūrimo galėjo kreiptis į Lietuvos taupomąjį banką (dabar -"Swedbank"), o tiems, kurie dėl nuo jų nepriklausančių priežasčių įstatymo nustatytu laikotarpiu nesikreipė į banką, buvo sudaryta galimybė kreiptis į Komisiją gyventojų prašymams atidaryti atkuriamąją sąskaitą nagrinėti.

"Projektas parengtas atsižvelgiant į tai, kad santaupų atkūrimas praktiškai baigtas ir pastaruoju metu į Komisiją gyventojų prašymams atidaryti atkuriamąją sąskaitą nagrinėti besikreipiančių gyventojų dėl santaupų atkūrimo skaičius mažėja, tačiau su santaupų atkūrimu susijusi išlaidų dalis, sumokama bankui "Swedbank", yra santykinai didelė, palyginus su išmokama atkurtų santaupų suma. Pavyzdžiui, 2008 metais į indėlininkų sąskaitas pervesta 7,8 mln. litų, padaryta išlaidų 1,8 mln. litų, 2009 metais atitinkamai pervesta 2 mln. litų, padaryta išlaidų 1,1 mln. litų. Ypač didelė dalis išlaidų tenka archyvui saugoti - 2009 m. išlaidos archyvui sudarė daugiau kaip 21 proc. visų išlaidų", - teigiama aiškinamajame rašte.

Taip pat priimtame įstatyme įtvirtinama, kad, Rusijos Federacijai grąžinus buvusios okupacinės sovietinės valdžios nusavintus gyventojų indėlius, laikytus likviduotame buvusios SSRS Ekonominių ryšių su užsieniu banko Lietuvos skyriuje 1992 m. kovo 15 d., Vyriausybė turi nustatyti tvarką, pagal kurią indėlininkams bus grąžinti indėliai užsienio valiuta.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder