Nuo sausio 1-osios - kitoks socialinio draudimo įmokų tarifas

Nuo sausio 1-osios - kitoks socialinio draudimo įmokų tarifas

Nuo sausio 1-osios keičiasi socialinio draudimo įmokų tarifai daliai apdraustųjų asmenų. Pavyzdžiui, autoriai, turintys ir darbdavį, ir gaunantys pajamų pagal autorinę sutartį, nuo kitų metų pagal pastarąją mokės viso dydžio socialinio draudimo įmokas. Šis pakeitimas aktualus rašytojams, dailininkams, fotografams, žurnalistams ir kitiems fiziniams asmenims, kurie sukuria kūrinį ir yra laikomi to kūrinio autoriais.

Valstybinio socialinio draudimo įmokų tarifai didžiajai daliai apdraustųjų nesikeičia. Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija atkreipia dėmesį, kad baigėsi pereinamasis laikotarpis, kai įmokos buvo sumažintos, nuo 2009 metų į socialinio draudimo sistemą įtrauktoms naujoms asmenų grupėms. Viena tokių asmenų grupių - autoriai.

Dėl to nuo 2011 m. autoriai, dirbantys ir gaunantys pajamas pagal darbo sutartis, nuo pajamų, gautų pagal autorines sutartis, mokės viso dydžio valstybinio socialinio draudimo įmokas. Tokių autorių įmokų tarifai keitėsi taip: 2009 m. (pereinamasis laikotarpis) - 17 proc., 2010 m. (pereinamasis laikotarpis) - 25 proc., 2011 m. (jau pasibaigęs pereinamasis laikotarpis) - 40 proc. (iš kurių 31 proc. moka draudėjas (dėl skirtingo nelaimingų atsitikimų darbe socialinio draudimo įmokos dydžio faktinis draudėjo tarifas gali būti 30,98 arba 31,18 ar 31,7) ir 9 proc. apdraustasis, šiuo atveju autorius).

Pavyzdžiui, jei autoriaus 2011 m. sausio mėnesio pajamos gautos pagal autorinę sutartį - 1000 Lt, nuo šios sumos draudėjas "Sodrai" moka 310 litų, o apdraustasis (autorius) - 90 litų. Vadinasi, autorius "į rankas" turi gauti 910 litų, tačiau draudėjui reikia turėti 1310 litų sumą.

Autoriams, kurie gauna pajamas, bet neturi darbdavio, pasikeitimų nėra.

Atlikėjams, kurie gauna pajamas kaip autoriai (pagal autorines sutartis) ir tuo pat metu neturi darbdavio (neturi darbo sutartinių santykių) - galioja tokia pati draudimo įmokų mokėjimo tvarka kaip ir anksčiau - jokių pakeitimų nuo 2011 m. nėra. Tokie asmenys 38,7 proc. dydžio įmokas moka tik nuo pusės gautų pajamų (29,7 proc. iš jų moka draudėjas ir 9 proc. apdraustasis).

Pavyzdžiui, jei autoriaus 2011 m. sausio mėnesio pajamos - 1000 Lt, draudėjas "Sodrai" moka 29,7 proc. ir tik nuo pusės šios sumos (500 Lt) - 148,5 litų, o apdraustasis (autorius) 9 proc. (taip pat tik nuo pusės sumos) - 45 litų. Vadinasi, autorius "į rankas" turi gauti 955 litus, tačiau draudėjui tai atsieis 1148,5 litų. Pažymėtina, kad šiuo atveju apdraustajam priklausančios išmokos (pensija, motinystės išmokos ir kt.) bus skaičiuojamos ne nuo 1000 Lt, o tik nuo 500 Lt sumos.

Nuo 2011 m. (po pereinamojo laikotarpio) "Sodros" įmokų tarifai keičiasi ne tik atlikėjams, bet ir dar trims asmenų grupėms - autoriams, sportininkams ir ūkininkams.

Socialinio draudimo garantijos priklauso ne tik nuo sumos, nuo kurios skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, bet ir nuo įmokų tarifo dydžio. Jei įmokos mažesnės, mažesnės atitinkamai ir išmokos. Kai apdraustieji mokės viso dydžio įmokas, jų išmokos atitinkamai bus skaičiuojamos taip pat nuo viso dydžio draudžiamųjų pajamų - kitaip tariant, didės šių asmenų pensijos ar motinystės pašalpos.

Nuo sausio 1 d. socialinio draudimo įmokų tarifas keičiasi ir ūkininkams...

Nuo 2011 m. sausio 1-osios, jau pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, ūkininkai mokės kiek didesnę socialinio draudimo įmoką. Lyginant su ankstesniais metais, ūkininkų tarifas keitėsi taip: 2009 m. (pereinamasis laikotarpis) - 17 proc., 2010 m. (pereinamasis laikotarpis) - 25 proc., 2011 m. (po pereinamojo laikotarpio) - 37,5 proc.

Ūkininkų ir partnerių socialinio draudimo įmokos priklauso nuo jų ūkio ekonominio įvertinimo. Šiuo atveju visi ūkininkai skirstomi į dvi grupes. Pirmoji - tai ūkininkai ir jų partneriai, kurių ūkis už praėjusius kalendorinius metus įvertintas nuo 4 iki 14 europinio dydžio vienetų (EDV). Tarifas šiuo atveju 37,5 proc., įmokos skaičiuojama nuo minimalaus mėnesinio užmokesčio - 800 litų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateikia pavyzdį (kai pajamos 4 - 14 europinio dydžio vienetų): Jei ūkininko ūkis įvertintas nuo 4 iki 14 EDV, tai nepriklausomai nuo faktiškai gaunamų pajamų įmokos mokamos nuo 800 litų - nuo šios sumos draudėjas (šiuo atveju ūkininkas) "Sodrai" moka 300 litų.

Ūkininkai ir jų partneriai, kurių ūkis už praėjusius kalendorinius metus įvertintas daugiau kaip 14 EDV, mokamas tarifas taip pat 37,5 proc., tačiau įmokos skaičiuojamos priklausomai nuo šių asmenų deklaruojamų pajamų: ne mažiau kaip nuo MMA (800 litų), bet ne daugiau kaip nuo einamųjų metų draudžiamųjų pajamų (1170 litų).

Pavyzdys (kai pajamos didesnės kaip 14 europinio dydžio vienetų): šiuo atveju skaičiuojama analogiškai kaip ir aukščiau pateiktame pavyzdyje, tik atsižvelgiant į deklaruotų pajamų dydį.

Jei įmokos mažesnės, mažesnės atitinkamai ir išmokos. Kai apdraustieji mokės viso dydžio įmokas, jų išmokos atitinkamai bus skaičiuojamos nuo viso dydžio draudžiamųjų pajamų - kitaip tariant, didės šių asmenų pensijos ar motinystės pašalpos.

... ir sportininkams...

Nuo kitų metų sportininkams, turintiems ir darbdavį, ir gaunantiems pajamas pagal sportininko veiklos sutartį, reikės mokėti viso dydžio socialinio draudimo įmokas, tai yra 40 proc.

Ateinančiais metais socialinio draudimo įmokų tarifai didžiajai daliai apdraustųjų nesikeis. Tačiau, kaip atkreipia dėmesį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), baigiasi pereinamasis laikotarpis, kai įmokos buvo sumažintos nuo 2009 metų į socialinio draudimo sistemą įtrauktoms naujoms asmenų grupėms. Viena tokių asmenų grupių - sportininkai.

Todėl nuo 2011 m. sportininkai, dirbantys pagal darbo sutartį ir gaunantys pajamas pagal sportinės veiklos sutartis iš vieno ir to paties darbdavio, mokės nuo pastarųjų viso dydžio valstybinio socialinio draudimo įmokas. Jų įmokų tarifai keitėsi taip: 2009 m. (pereinamasis laikotarpis) - 17 proc., 2010 m. (pereinamasis laikotarpis) - 25 proc., 2011 m. (jau pasibaigęs pereinamasis laikotarpis) - 40 proc. (iš kurių 31 proc. moka draudėjas (dėl skirtingo nelaimingų atsitikimų darbe socialinio draudimo įmokos dydžio faktinis draudėjo tarifas gali būti 30,98 arba 31,18 ar 31,7) ir 9 proc. apdraustasis, šiuo atveju sportininkas).

Sportininkams, kurie gauna pajamas, bet neturi darbdavio, pasikeitimų nenumatyta.

Tuo tarpu sportininkams, kurie gauna pajamas iš sportinės veiklos ir tuo pat metu neturi darbdavio (neturi darbo sutartinių santykių arba turi jų su kitu darbdaviu) - galioja tokia pati draudimo įmokų mokėjimo tvarka kaip ir anksčiau. Tokie asmenys įmokas mokės tik nuo pusės gautų pajamų - 37,5 proc. (iš kurių 28,5 proc. moka draudėjas ir 9 proc. apdraustasis, šiuo atveju sportininkas).

...ir atlikėjams

Nuo sausio 1-osios keičiasi valstybinio socialinio draudimo įmokų tarifai daliai apdraustųjų asmenų. Atlikėjai, dirbantys ir pagal darbo sutartį, mokės viso dydžio socialinio draudimo įmokas nuo pajamų, gaunamų pagal autorinius atlyginimus, - 40 proc.

Šis pakeitimas aktualus aktoriams, dainininkams, muzikantams, šokėjams ir kitiems asmenims, kurie vaidina, dainuoja, skaito, deklamuoja ar kitaip atlieka literatūros, meno, folkloro kūrinius, cirko numerius pagal atlikėjo sutartis. Atlikėju taip pat laikomas orkestro, ansamblio ar choro vadovas ir dirigentas.

Ateinančiais metais socialinio draudimo įmokų tarifai didžiajai daliai apdraustųjų nesikeis. Tačiau, atkreipia dėmesį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), baigiasi pereinamasis laikotarpis, kai įmokos buvo sumažintos nuo 2009 metų į socialinio draudimo sistemą įtrauktoms naujoms asmenų grupėms.

Atlikėjai, kurie turi darbdavį ir su kuriuo yra sudarę darbo sutartį, mokės nuo pagal ją gaunamų pajamų viso dydžio socialinio draudimo įmokas. Jiems įmokų tarifai keitėsi taip: 2009 m. (pereinamasis laikotarpis) - 17 proc., 2010 m. (pereinamasis laikotarpis) - 25 proc., 2011 m. (jau pasibaigęs pereinamasis laikotarpis) - 40 proc. (iš kurių 31 proc. moka draudėjas (dėl skirtingo nelaimingų atsitikimų darbe socialinio draudimo įmokos dydžio faktinis draudėjo tarifas gali būti 30,98 arba 31,18 ar 31,7) ir 9 proc. apdraustasis, šiuo atveju atlikėjas).

Tuo tarpu atlikėjams, kurie gauna pajamas, bet neturi darbdavio, pakeitimų nenumatyta.

Atlikėjams, kurie gauna pajamas kaip atlikėjai, tačiau iš kito darbdavio arba tuo pat metu neturi darbdavio (neturi darbo sutartinių santykių), galioja tokia pati draudimo įmokų mokėjimo tvarka kaip ir anksčiau. Jie mokės 37,5 proc. (iš kurių 28,5 proc. moka draudėjas ir 9 proc. apdraustasis). Tokie asmenys įmokas mokės tik nuo pusės gautų pajamų, neviršijančių 48 draudžiamųjų pajamų dydžio sumos per metus.

SADM primena, kad nuo 2011-ųjų "Sodros" įmokų tarifai keičiasi ne tik atlikėjams, bet ir dar trims asmenų grupėms - autoriams, sportininkams ir ūkininkams. Socialinio draudimo garantijos priklauso ne tik nuo sumos, nuo kurios skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, bet ir nuo įmokų tarifo dydžio. Jei įmokos mažesnės, mažesnės atitinkamai ir išmokos. Kai apdraustieji mokės viso dydžio įmokas, jų išmokos atitinkamai bus skaičiuojamos taip pat nuo viso dydžio draudžiamųjų pajamų - kitaip tariant, didės šių asmenų pensijos ar motinystės pašalpos. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder