Nesumoka už darbą? Patys kalti

Nesumoka už darbą? Patys kalti

Beveik pusę metų be užmokesčio dirbantys statybininkai keikia Klaipėdos miesto savivaldybės valdininkų nerangumą. Pastarieji atkerta, kad sutartis buvo pasirašyta būtent tokiomis sąlygomis.

Sendvario pagrindinę mokyklą renovuojanti Telšių statybos įmonė "Džiugo statyba" nuo liepos mėnesio už atliktus darbus dar negavo nė vieno lito. "Visur "bardakas", Klaipėda - ne išimtis. Dabar tarpuvaldis, tai niekas nesistengia. Nors ir meras, ir Velykienė (Alina Velykienė, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja - Aut. past.) pažadėjo, tačiau tai tik žodžiai. Kažkas nesuruošė popierių. Nenoriu prikranksėti, tačiau galime ir trauktis iš šio objekto", - žodžių į vatą nevyniojo Stasys Pukšmys, įmonės direktorius.

Sendvario mokyklos pastato renovavimo konkursą laimėjusi įmonė sutartį su darbų užsakove uostamiesčio savivaldybe pasirašė liepos 10 d. Tačiau iki šiol už atliktus darbus negavo nė cento, nors pinigai šiam objektui turi būti skiriami iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų. Statybininkai turi apšiltinti fasadą, pakeisti stogą, elektros instaliaciją, šildymo sistemą. Darbų vertė - 3,3 mln. litų. Šiuo metu jau atlikta apie 30 proc. visų darbų.

Tačiau įmonės vadovas mušasi į krūtinę ir įrodinėja, kad savo įsipareigojimus, vidaus darbus užbaigti iki Naujųjų, tesės. "Pradėję darbus žadėjome, kad vaikai nuo kitų metų galės grįžti į savo mokyklą, iš kurios juos dėl statybų išskirstė po kitas ugdymo įstaigas. Mes tada atliksime išorės darbus. Aišku, jei iki to laiko sumokės nors dalį pinigų", - prognozavo statybininkas.

SĄLYGA. A. Velykienė teigia, kad tokia buvo sutarties sąlyga.

"Vakarų ekspreso" žiniomis, Klaipėdos savivaldybės administracija sutartį su Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) ketina pasirašyti tik gruodžio 6-ąją.

"Tačiau nesame tikri, kad gausime nors dalį pinigų", - virkavo S. Pukšmys.

Užtat Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė "Vakarų ekspresui" aiškino, kad rangovai su tokiomis sąlygomis patys sutiko. "Pasirašydami darbų rangos sutartį rangovai žinojo, kad atsiskaityti su jais galėsime tik gavę pinigus iš LVPA. Tačiau ūkio ministras įsakymą skirti lėšas šiam objektui pasirašė tik lapkričio 27-ąją, mat iki tol net du mėnesius buvo tikrinama dokumentacija. Netrukus mes pasirašysime sutartį su LVPA, tai tikimės dar šiemet rangovams pervesti milijoną litų", - painią finansavimo tvarką paaiškino valdininkė.

S. Pukšmys teigė, kad atsiskaityti su statybininkais vėluoja tik biudžetinės įstaigos. "Neseniai rekonstravome privatų viešbutį Klaipėdoje, Bangų gatvėje. Jį valdanti bendrovė taip pat gavo ES paramą. Atrodo, kišenė ta pati, tačiau už atliktus darbus šis užsakovas atsiskaityti nevėlavo nė karto. Pinigus pervesdavo po mėnesio, kai priimdavo darbus. Iš kur jie gavo lėšas, nesidomėjau, tai ne mūsų reikalas. Tačiau dėl atsiskaitymo problemų neturėjome", - su ilgesiu tas dienas prisiminė statybos įmonės vadovas.

Statybininkai - valstybės kreditoriai

Atsiskaitymas už atliktus darbus su trijų mėnesių atidėjimu, kai užsakovas yra valstybė ar biudžetinės įstaigos, yra peilis po kaklu statybos įmonėms. Mes taip pat dirbame objektuose, kurie finansuojami iš ES struktūrinių fondų. Tokiais atvejais statybininkai patys turi kredituoti valstybę. Nors tie pinigai jau yra Lietuvoje, padėti kažkuriame stalčiuje, vaizdžiai kalbant. Tereikia juos pervesti rangovams, tačiau tempiama iki paskutinės minutės. Kita vertus, valstybės vadovai verkia, kad nesurenkami mokesčiai. O kaip juos surinks, jei patys neišmeta tų pinigų į apyvartą?

Deividas Petrulevičius, Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) vyresnysis informavimo specialistas, l. e. vedėjo pareigas

LVPA Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos paraišką dėl projekto „Sendvario pagrindinės mokyklos pastato modernizavimas (atnaujinimas) Klaipėdoje, Tilžės g. 39“ LVPA gavo 2012 m. liepos 13 d. Paraiškos vertinimas baigtas po keturių mėnesių – 2012 m. lapkričio 6 d.

Įprastai paraiškų vertinimas turėtų tęstis du mėnesius, tačiau vertinimai dažnai užsitęsia dėl paraiškų korekcijų, dokumentų pataisymų, papildomų dokumentų siuntimo ar kitų priežasčių.

Šiuo atveju Klaipėdos savivaldybė paraiškos vertinimo užbaigimui reikalingus papildomus duomenis LVPA pateikė 2012-10-09.

Svarbu ir tai kokios projekto vykdytojo, šiuo atveju Klaipėdos miesto savivaldybės, sutarties sąlygos sudarytos su rangovu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder