Neringiškiams - šaltas vandentiekininkų dušas

Neringiškiams - šaltas vandentiekininkų dušas

Neringiškiams - šaltas vandentiekininkų dušas

Ateinantį trečiadienį Neringos politikams teks priimti sunkmečiu nepopuliarų sprendimą - patvirtinti naujas geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainas. Nors Neringos savivaldybė ir toliau ketina dalį šios paslaugos kainos subsidijuoti, už vandenį teks mokėti brangiau.

UAB "Neringos vanduo" prašymą derinti naujas, didesnes, geriamojo vandens, nuotekų tvarkymo ir pardavimo paslaugų kainas Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK) pateikė šių metų balandžio 23 d.

Šiuo metu bendrovė taiko dar 2002 m. minėtos komisijos suderintas ir tų pačių metų rugsėjo 16 d. Neringos savivaldybės tarybos sprendimu nustatytas geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainas - atitinkamai 4,44 ir 4,16 lito už kubinį metrą (čia ir toliau kainos nurodomos be PVM). Iš viso tai sudaro 8,60 lito už kubinį metrą. Į šią sumą įtrauktos ir prietaisų įsigijimo sąnaudos. Tiesa, vartotojai už šią paslaugą faktiškai moka tik 3,84 lito už kubinį metrą. Susidarantį kainos skirtumą bendrovei kompensuoja Neringos savivaldybė.

VKEKK pateiktame prašyme "Neringos vanduo" pageidavo, kad jos teikiama paslauga būtų įvertinta nebe 8,60 lito už kubą, kaip iki šiol, bet 10,87 lito, arba 26,4 proc. brangiau.

Įmonė kaip pagrindinę kainų didinimo priežastį nurodo nuo 2005 m. patiriamą geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo veiklos nuostolingumą. Pavyzdžiui, 2009 m. bendrovė įvardija patyrusi 700,5 tūkst. litų nuostolį. Paskutiniųjų metų veiklos nuostolius, teigiama įmonės kurorto Tarybai pateiktoje pažymoje, lėmė 2005-2009 m. padidėjusios darbo, elektros energijos sąnaudos bei išaugę gamtos išteklių mokesčiai.

Be to, teigiama rašte, sąnaudas išaugino ir Neringos miesto tarybos balandžio 14 d. patvirtintame 2010-2014 m. įmonės veiklos ir plėtros plane numatyti atlikti darbai bei įgyvendinami projektai.

Vis dėlto VKEKK, įvertinusi visus faktorius, suderino kiek mažesnes nei UAB "Neringos vanduo" pageidavo teikiamų paslaugų kainas. Vadovaujantis VKEKK spalio 5 d. nutarimu, geriamojo vandens tiekimas ir nuotekų tvarkymas vartotojams, planuojama, atsieis 9,15 lito už kubinį metrą - atitinkamai 5,19 ir 3,96 lito. Pasak Neringos savivaldybės administracijos direktoriaus Algimanto Vyšniausko, būtent tokie skaičiai įrašyti ir savivaldybės specialistų parengtame bei Tarybai tvirtinti teikiamame sprendimo projekte.

Anot A. Vyšniausko, Neringos savivaldybė ir toliau ketina kurorto gyventojams dalį šios paslaugos subsidijuoti. Kokia suma dėl to sumažės gyventojų išlaidos, savivaldybės administracijos direktorius teigė dar negalįs įvardyti - tai esanti miesto Tarybos prerogatyva.

Neringos savivaldybės tarybos posėdis, kuriame bus svarstomas šis klausimas, numatytas lapkričio 10 d. Sprendimo projekte įvardyta, kad Tarybos patvirtintos naujos geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainos įsigalios po 30 dienų nuo jų paskelbimo ir bus pradėtos taikyti dar nuo kito mėnesio pirmos dienos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder