Nerijus Udrėnas: dujų rinkos nėra, todėl ją reikia sukurti

Nerijus Udrėnas: dujų rinkos nėra, todėl ją reikia sukurti

Lietuva pigesnių dujų turės tuomet, kai atras alternatyvą dabartiniam jų tiekėjui Rusijos koncernui "Gazprom". Tam ir yra statomas suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas, teigia Prezidentės vyriausiasis patarėjas ekonomikos ir socialiniais klausimais Nerijus Udrėnas.

"Pigesnių dujų turėsime tuomet, kai turėsime alternatyvą dabartinei tiekėjai - kompanijai "Gazprom" (...) Lietuvos atveju yra galimybė alternatyvai - tam ir yra statomas suskystintų dujų terminalas Klaipėdoje", - antradienį interviu "Žinių radijui" sakė jis.

N. Udrėno teigimu, dabar kompanija "Gazprom" vis dar naudoja pasenusią dujų kainų politiką, siedama ją su naftos kainomis, tačiau pasaulyje "sąsajos tarp dujų ir naftos yra laužomos".

Prezidentės patarėjo įsitikinimu, šiuo metu atskiros dujų rinkos, nesusietos su naftos kaina, nėra, tačiau ją būtina sukurti.

"Be jokios abejonės, rinka per dieną nesusikuria, todėl jai reikia sudaryti sąlygas. Kiekvienas tiekėjas, tiek terminalas, tiek "Gazprom" turi būti garantuotas, kad iš jo bus nuperkama tam tikra dalis Lietuvai reikalingo kiekio", - sakė patarėjas.

N. Udrėnas taip pat pažymėjo, kad dabar kartais tenka išgirsti, jog tokia sąlyga pažeidžia rinkos principus. Jo teigimu, šiai logikai reikėtų paprieštarauti - "rinkos nėra ir ją reikia kurti".

"Technologiškai jis (SGD terminalas - ELTA) negali stovėti tuščias, o pats laivo karkasas yra sudėtingas įrenginys. Jis turi būti techniškai aptarnaujamas, ir "Gazprom", pamatęs, kad terminalas veikia ne optimaliai, tuoj pat keltų kainas", - įsitikinęs Prezidentės patarėjas.

N. Udrėno teigimu, 2014 m. pabaigoje atplukdžius SGD terminalą bus pasirašytos dujų tiekimo sutartys. Tuomet ir bus galima tikėtis mažesnės jų kainos.

ELTA primena, jog planuojama, kad SGD terminalas turi būti įrengtas ir pradėtas naudoti iki 2014 metų gruodžio.

Įrengus SGD terminalą Lietuva turės alternatyvų gamtinių dujų tiekimo šaltinį, kuris užtikrins tiekimo saugumą ir patikimumą. "Klaipėdos nafta" yra atlikusi poveikio aplinkai vertinimą, parengusi ir patvirtinusi terminalo plėtros planą. Jau patvirtinta, kad terminalui plaukiojančią saugyklą su dujinimo įrenginiu statys Norvegijos bendrovė "Hoegh LNG".

Kiekviena dujas vartojanti įmonė vamzdynais ir per planuojamą statyti SGD terminalą turės įsigyti ne mažiau kaip 25 proc. suvartojamo dujų kiekio.

"Tiek per gamtinių dujų vamzdynus, tiek per suskystintų dujų terminalą - per kiekvieną šaltinį turi būti tiekiama ne mažiau kaip 25 proc. gamtinių dujų", - teigė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder