Nepriklausomo elektros energijos tiekėjo iki šiol dar nepasirinko daugiau nei pusė įmonių

Nepriklausomo elektros energijos tiekėjo iki šiol dar nepasirinko daugiau nei pusė įmonių

Nuo sausio 1 d. įsigaliojus įstatymu nustatytai prievolei pirkti elektrą laisvojoje rinkoje aktyviausios buvo smulkiojo ir vidutinio verslo įmonės, suvartojančios iki 1 mln. kW elektros per metus.

Mažmeninės elektros kompanijos "Elektrum Lietuva" duomenimis, smulkiojo ir vidutinio verslo įmonės sudarė 95 proc. visų, pasirinkusiųjų tiekėją. 40 proc. jų buvo paslaugų teikėjai, 32 proc. - prekybininkai, 14 proc. - gamybininkai, 8 proc. - viešojo sektoriaus įmonės ir 1 proc. - nekilnojamojo turto valdytojai.

Kompanijos pardavimo vadovas Ričardas Tvaronas pažymi, kad pagal veiklos sritis tiekėją dažniau rinkosi įmonės, kuriose elektra sudaro didžiąją dalį išlaidų - tai paslaugų teikėjai ir prekybininkai.

"Tai rodo, kad garantinio tiekėjo atsisakoma ne tik dėl prievolės, bet ir siekiant sutaupyti 15-20 proc. išlaidų už elektrą", - teigia jis.

Pasak R. Tvarono, nepriklausomo elektros energijos tiekėjo iki šiol dar nepasirinko daugiau nei pusė įmonių dėl to, kad verslininkams nepakanka informacijos.

"2012 m. atlikto tyrimo duomenimis, informacijos apie laisvąją rinką pakanka tik 6 proc. įmonių vadovų. Visgi prognozuojame, kad dar nepasirinkusios tiekėjo įmonės tai daryti suskubs po pirmųjų 2013 m. sąskaitų už elektros energiją. Tuo metu tikimės sulaukti daugiau kaip 1000 naujų klientų", - pasakoja R. Tvaronas.

Praėjusius metus palyginus su 201-aisiais, nepriklausomą tiekėją pasirinko 3 kartus daugiau įmonių. 42 proc. visų įmonių sutartis sudarė lapkričio ir gruodžio mėnesiais. 85 proc. verslininkų rinkosi iki metų trukmės sutartis, likusios - metų ir ilgesnes.

Galimybe pirkti elektros energiją laisvojoje rinkoje šiuo metu labiausiai domisi smulkios ir vidutinės įmonės - siuvyklos, kepyklos, parduotuvės, kavinės, nes nuo 2013 m. sausio 1 d. visos įmonės privalo pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją. Tuo metu didžiosioms įmonėms tokia prievolė galioja jau nuo 2010 m. Pasirinkti nepriklausomą tiekėją įmonės turėjo iki 2012 m. gruodžio 10 d.

Įmonėms, kurios nespėjo iki numatyto termino to padaryti, tiekiama garantinė elektra, tačiau jos bet kuriuo metu gali pakeisti tiekėją ir pirkti elektrą laisvojoje rinkoje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder