Nepirkite dovanų, dėl kurių vėliau galite labai pasigailėti

Nepirkite dovanų, dėl kurių vėliau galite labai pasigailėti

Neatsakingai parinkta kalėdinė dovana ne tik vaikui, bet ir visai šeimai gali prišaukti tragediją - medikams per kiekvienas žiemos šventes tenka teikti pagalbą susižalojusiems vaikams. Tad specialistai pataria renkant dovanas vadovautis protu, o ne tik stengtis įtikti vaikui ar aplinkiniams pademonstruoti savo finansines galimybes.

Ne žaislai, o pavojus

Lapkritį Šiaulių moters ir vaiko klinikoje medikams teko skubiai operuoti ir gelbėti kelių paauglių gyvybes - mergaitės buvo nurijusios žaislinių magnetukų. Šie, atsidūrę skirtingose žarnyno vietose, pritraukė vienas kitą ir prasidėjo gyvybei pavojingos komplikacijos. Magnetukų paauglės pririjo besipuošdamos - darėsi neveriamus „auskarus“ ant liežuvio, lūpų, skruostų. Atsikabinus vienam magnetukui, net nejuto, kaip nurijo, prikabino kitą. Pasikartojus istorijai, ėmė naujus magnetukus. Dažniausiai tokiais magnetukais prekiauja pardavėjai iš Kinijos. Reklamuojama, kad juos galima nešioti ne tik burnos srityje, bet ir ausyse, nosyje.

Neseniai pranešta, kad pusantrų metų berniukas Didžiojoje Britanijoje neteko akies. Ją iškabino drono propeleris. Nuotoliniu būdu valdoma nedidukė skraidyklė tapo nekontroliuojama, atsitrenkė į medį ir besisukančiu propeleriu perpjovė mažylio akies obuolį. Berniuką operavusi chirurgė sakė pirmąkart mačiusi tokį baisų akies sužalojimą, tačiau dronams vis labiau populiarėjant tokių traumų tik daugės.

Vaikai susižaloja nuolat

Kaip „Vakaro žinioms“ teigė Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Vaikų ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėja, gydytoja traumatologė Ingrida Sapagovaitė, žiemos švenčių metu nukentėjusių pacientų skyriuje gausu per kiekvienas šventes. Pagrindinės mažųjų patiriamų traumų priežastys - netinkamos dovanos ir neatsakingas suaugusiųjų elgesys.

„Visada geriau bent viena akimi stebėti, ką vaikas daro, nes jiems kartais kyla tokių minčių, apie kurias mes net nepagalvojame“, - sako gydytoja.

Anot jos, labai dažnai būna, kad padovanoja tėvai vaikui dviratį, paspirtuką ar riedučius, o po 5 minučių jau važiuoja pas traumatologą. Problema - įteikę dovaną pamiršta pasižiūrėti, ką vaikas su ja veikia. Pavojingos gali tapti ir žiemos pramogoms skirtos dovanos - čiuožynės, rogutės, slidės, pačiūžos, snieglentės, jei suaugusieji nepasidomi, kur jomis važinėjama.

„Dar viena problema, su kuria dažnai susiduriame, - žaislai iš smulkių detalių, - sako I.Sapagovaitė. - Paprastai ant jų būna parašyta, kokio amžiaus vaikams skirta, tik suaugusieji ne visada atkreipia į tai dėmesį. Mažieji smulkias detales dažnai įsideda į burną ir nuryja, nes per burną jie pažindinasi su pasauliu. Tad reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar tinkamas jūsų išrinktas žaislas vaikui pagal amžių.“

Pakankamai pavojinga ir gana dažna šiais laikais trauma - smulkios tabletės formos baterijos, kurios dedamos į žaislus, taip pat įvairūs konstruktoriai, kuriuose naudojami magnetukai. Tiek baterijas, tiek magnetukus vaikai taip pat dažnai praryja. Vaikas baterijomis gali paspringti ar net pradėti dusti, jei baterija užstringa nenukeliavusi iki skrandžio. Pastebėjus, kad galbūt vaikas ką nors prarijo, I.Sapagovaitė pataria vykti į ligoninę, net jei vaikas nepaspringo, būtina pažiūrėti, kur svetimkūnis nukeliavo, ar jis negali sukelti kokių problemų.

Į Priėmimo skyrių neretai atvežami ir vaikai su svetimkūniais nosyse, ausyse. Ten mažieji dažniausiai prisikiša maisto produktų - žirnių, pupelių ir pan.

Dar vienas pavojus vaikams - techniškai netvarkingi elektriniai prietaisai, pavyzdžiui, eglutės girliandos. Gydytoja pataria nepamiršti, kad žmogaus organizmas yra elektros laidininkas, todėl elektros srovės krečiamo žmogaus negalima liesti plikomis rankomis - elektros laidą nuo jo reikėtų atitraukti mediniu ar guminiu daiktu. Po to, net jei nudegimas atrodo nedidelis, būtina važiuoti į ligoninę - elektros srovė gali sutrikdyti širdies veiklą.

„Didelį pavojų per žiemos šventes kelia fejerverkai, petardos - ne be reikalo juos draudžiama parduoti vaikams. Tačiau vis dar yra tėvelių, kurie patys jų nuperka, o vaikai ne visada elgiasi pagal instrukcijas, - sako I.Sapagovaitė. - To rezultatas - per kiekvienas šventes į gydymo įstaigas patenka fejerverkų sužalotų vaikų su plėštinėmis žaizdomis, nudegimais, lūžiais. Net ir tos iš pažiūros nekaltos šaltosios ugnelės, jei su jomis elgiamasi neatsargiai - laikomos arti odos, akių, gali sužeisti.“

Įvertinkite galimą pavojų

Valstybinė ne maisto produktų inspekcija nuolat tikrina ir iš rinkos išima pavojingus žaislus. Specialistų teigimu, pavojų vaikams gali sukelti tiek tam tikros cheminės medžiagos, naudojamos žaislų gamyboje, tiek ir žaislų mechaninės savybės.

Pasak Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Gaminių ir paslaugų priežiūros skyriaus vyriausiosios valstybinės inspektorės Vitalijos Skrinskienės, renkant žaislą vaikui iki trejų metų itin svarbu atkreipti dėmesį į formą ir sudedamąsias dalis. Žaislas yra saugus ir nepavojingas, jei jis neturi smulkių lengvai atplėšiamų detalių, kurias mažylis galėtų įsikišti į burnytę, ausį ar nosį. Kūdikių žaislai turėtų būti be jokių šerpetų, kad jautri vaiko odelė nesibraižytų.

Jei žaislas tempiamas už virvelės, o virvelės gale yra kokia nors detalė, su kuria būtų galima padaryti kilpą, toks žaislas jau nėra saugus.

Pliušiniai žaislai saugūs, jei neturi lengvai nuplėšiamų detalių, yra tvirtai susiūti, kad vaikas negalėtų iškrapštyti viduje esančių kamšalų ir pamėginti jų paragauti. Ypač pavojinga, jei tai žirnelių pavidalo užpildas, skirtas mažylio pirščiukams lavinti.

Perkant žaislus su svaidiniais V.Skrinskienė pataria apžiūrėti jų strėlytes. Pavyzdžiui, jei tai prisisiurbiančios strėlytės, jos turėtų būti ne trumpesnės kaip 57 mm. Be to, apsauginė dalis turėtų būti stipriai pritvirtinta, geriausia sujungta, o ne užmauta ant strėlytės.

CE ženklas ant etiketės nurodo, kad su šiuo žaislu buvo atliktos tam tikros jo saugumo bandymo procedūros, tačiau inspektorė teigia, kad rinkoje randama nesaugių žaislų ir su šiuo ženklu.

Viktorija GRIGALIŪNIENĖ, Vaikų psichologė-psichoterapeutė:

- Į kokius kriterijus reikia atsižvelgti renkant žaislą?

- Pirmiausia - į vaiko amžių. Žaislai, parinkti ne pagal metus, vaikui gali būti per sudėtingi, toks žaislas gali būti neįdomus. Taip pat svarbu žaislo funkcijos (lavinamoji, skatinamoji), svarbi ir identiteto funkcija, kurią formuoja, pavyzdžiui, mergaitėms lėlės, berniukams konstruktoriai ir panašiai. Tačiau tai nereiškia, kad berniukas būtinai turi žaisti tik su mašinėle, jis namie gali turėti ir lėlę, nes pasaulis ir jo pažinimas yra platus, nėra vien tik garažas ir mašinos.

- Kokius žaislus patartumėte dovanoti skirtingo amžiaus vaikams?

- Kūdikiams žaislai paprastai būna pakabinti ant lovytės, su garsu, tokie žaislai skatina dėmesio sutelktumą. Iki 3 metų vaikams vystosi smegenų dalys, kurios „atsakingos“ už smulkiąją motoriką, taigi tokiems vaikams reikia lavinamųjų žaislų - stambūs lego (kad mažų detalių neprarytų), kaladėlių dėliojimas. Apie trečiuosius metus lavėja stambioji motorika, taigi tokiems vaikams tiktų dviratukas, pasispiriamas kojomis. Nuo trejų metų galima dovanoti identitetą formuojančius žaislus - lėlytes, konstruktorius. Taip pat labai svarbūs kūrybiškumą skatinantys žaislai - modilinas, kūrybiniai rinkiniai (karoliukų vėrimas, lipdymas, spalvinimas, menas ant stiklo ir taip toliau). 4-7 metų vaikams tinka žaislai, lavinantys erdvinį mąstymą (lego konstruktoriai, knygos pagal amžių, magnetinės abėcėlės raidės, dėlionės), dėmesio koncentraciją. Tokio amžiaus vaikai jau gali mokytis skaitymo ir skaičiavimo pradmenų, todėl tinka žaislai, kurie su tuo susiję.

- Dažnam berniukui ar mergaitei žaislas greitai atsibosta.

- Žaislas gali neatitikti vaiko amžiaus, jis gali nesuvokti, ką su juo daryti. Kita priežastis - paprastai vaikų kambariai yra perpildyti žaislų, vaikas pažaidęs su vienu žaislu jau žino, kad po savaitės ar mėnesio jis gaus kitą. Labai liūdna, bet dabartiniai vaikai nebemoka tausoti savo žaislų, daiktų. Vėliau tėvai skundžiasi, kad jų vaikas netausoja kuprinės, batų ar kitų daiktų. Taip yra todėl, kad vaiko sąmonėje jau užprogramuota: tėvai vis tiek nupirks. Nuo trejų metų vaikų tėvams rekomenduoju orientuotis į edukacinius, pažintinę veiklą lavinančius žaislus, pavyzdžiui, loto su vaisių, gyvūnėlių paveikslėliais, kai žaidžia visa šeima. Kai įtraukiama į žaidimą visa šeima, vaikas mokosi komunikuoti, dalyvauti grupėje, lyderiauti, kartu jis būna su savo šeima ir gauna jos dėmesį.

- Šiais laikais populiarios „baisuoklės lėlės“. Kokia tokių žaislų funkcija ir nauda?

- Tokiais žaislais vaikai „rungtyniauja“ tarpusavyje, sako, kad va, aš tokį žaislą turiu. Ką vaikui daryti su vadinamaisiais pimpačkiukais? Juos galima nešiotis su savimi, bet toks žaislas neturi jokios lavinamosios vertės. Aišku, vaikai irgi turi savo pasaulį, kaip suaugusieji rungtyniauja tarpusavyje, taip ir jie. Paaugliams šiais laikais svarbūs naujausi telefonai, kompiuteriai, tai kas tada domins tokį žmogų, kai jis sulauks 20 metų? Todėl ir turime dabar tokių asmenybių, kurios sako: ai, man tai niekas nebeįdomu. Taip yra todėl, kad viskas turėta ir viskas patirta.

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Gaminių ir paslaugų priežiūros skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Vitalija Skrinskienė pataria, į ką atkreipti dėmesį prieš perkant žaislą.

Informacija

Apžiūrėkite, ar žaislas paženklintas, ar sudėtingas žaislas turi naudojimo instrukciją.

Perskaitykite ženklinimo etiketę, žaislo surinkimo ir naudojimo instrukciją, saugos patarimus, pagalvokite, ar jis tiks vaikui pagal amžių.

Įsitikinkite, ar žaislas, jo konstrukcijos neturi aštrių briaunų, smaigalų, ar tarp judančių detalių nėra tokio dydžio tarpų, į kuriuos galėtų įstrigti pirštas.

Įvertinkite, ar žaislas, kuris turi išlaikyti vaiko svorį, yra pakankamai tvirtas ir stabilus. Konstrukcijos irimai gali sukelti pačias baisiausias pasekmes.

Timpos gali būti pavojingos net ir tada, kai šaudymui pridėti minkšti svaidiniai. Vaikas visada gali panaudoti kitą svaidinį, pvz., akmenuką.

Žaislo korpusas turi būti pakankamai tvirtas, kad nesudužtų jį numetus ar ant jo užlipus, - duženos gali sužaloti vaiką.

Karnavalinėse kaukėse turi būti pakankamas vėdinimo plotas, kad vaikui nepritrūktų oro. Karnavaliniai kostiumai neturi būti pagaminti iš lengvai užsidegančių medžiagų.

Žaisluose esantys stiprūs magnetai pavojingi prarijus - jie gali užkimšti žarnyną ar net jį perplėšti.

Žaisliniai šaunamieji ginklai su 6 mm šratais ir kitokiais svaidiniais gali būti pavojingi.

Žaislo, skirto iki 3 metų amžiaus vaikams, konstrukcijoje neturi būti lengvai nuplėšiamų smulkių detalių.

Burniniais žaislais (švilpukais, dūdelių antgaliais) gali užspringti net ir vyresni nei trejų metų vaikai.

Tempiamų žaislų virvelės gale neturi būti detalės, galinčios padėti virvelei sudaryti kilpą, nes tai kelia pasismaugimo pavojų.

Žaislo pakuotę - ploną plastiko maišelį - vaikas gali užsimauti ant galvos. Tai pavojinga, jei maišelis neperforuotas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder