NATO vadovas: Lietuva turi padidinti išlaidas gynybai

NATO vadovas: Lietuva turi padidinti išlaidas gynybai

Lietuva, kaip NATO narė, turi padidinti bendrojo vidaus produkto (BVP) dalį, tenkančią šalies krašto apsaugai, sako NATO generalinis sekretorius Andersas Fogas Rasmusenas (Anders Fogh Rasmussen).

"Lietuva pripažino, kad jai reikia didinti išlaidas gynybai. Raginu jus greitai įgyvendinti šį svarbų įsipareigojimą", - penktadienį spaudos konferencijoje po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite sakė NATO vadovas.

A. F. Rasmusenas sakė suvokiantis ekonomines problemas, su kuriomis susiduria NATO narės, tačiau pabrėžė, kad būtina siekti, jog NATO būtų stipri. Jis akcentavo daugiašalio bendradarbiavimo svarbą kaip būdą spręsti gynybos problemoms, kai veikiant atskirai šalims tektų per didelė finansinė našta.

"Daugiašalis bendradarbiavimas gali smarkiai sustiprinti mūsų galimybes. Mes tai vadiname išmaniąja gynyba, ir aš džiaugiuosi, kad Lietuvai priimtinas toks požiūris. Raginu visas Aljanso nares daugiau bendradarbiauti, tai joms suteiks galimybių, kurių jos negalėtų sau leisti vienos", - kalbėjo NATO generalinis sekretorius.

A. F. Rasmusenas pabrėžė, kad NATO yra įsipareigojusi Lietuvai "24 valandas per dieną, 7 dienas per savaitę, 365 dienas per metus", ir minėjo, kad NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse dalyvavo jau 14 Aljanso narių, dar kelios svarsto apie galimybę prisijungti.

NATO vadovas gyrė Lietuvos karių pasiekimus Afganistane, vadovaujant Goro provincijos atkūrimo grupei, taip pat džiaugėsi Energetinio saugumo centru, atidarytu 2011 m. Pasak jo, Lietuvos įdirbis energetinio saugumo srityje ir įgytos žinios yra naudingas visai NATO.

Dėkodamas Lietuvai už parodytą lyderystę šiose srityse, A. F. Rasmusenas sakė, kad tikisi, jog Lietuva lyderystę demonstruos ir iššūkiuose, su kuriais NATO susidurs ateityje, tarp jų ir kovojant su ekonominės krizės sukeltomis finansavimo problemomis.

Lietuvos Prezidentė ir NATO vadovas kalbėjosi apie Aljansui ir Baltijos šalių regionui svarbiausius saugumo ir gynybos klausimus, taip pat aptarė, kaip realiai veikia NATO gynybos planai.

Viešėdamas Lietuvoje A. F. Rasmusenas taip pat dar susitiks su Ministru Pirmininku Algirdu Butkevičiumi, krašto apsaugos ir užsienio reikalų ministrais Juozu Oleku ir Linu Linkevičiumi, Seimo vadovybe, lankysis NATO oro policijos misijos bazėje Zokniuose, kur šiuo metu Baltijos valstybių oro erdvę su savo naikintuvais saugo Danijos karališkųjų oro pajėgų kariai.

Šiemet pirmą kartą per regionines pratybas "Steadfast Jazz" bus realiai išbandyti kolektyvinės gynybos scenarijai ir patikrintas NATO gynybos planų Baltijos šalims efektyvumas. Prezidentė ir A. F. Rasmusenas aptarė, kaip rengiamasi šioms Baltijos šalyse ir Lenkijoje šių metų rudenį vyksiančiomis pratyboms.

NATO vadovo, užsienio reikalų ministro L. Linkevičiaus ir krašto apsaugos ministro J. Olekos susitikimuose ketinama aptarti NATO vaidmenį Afganistane po 2014 m., oro policijos misiją Baltijos šalyse, NATO partnerysčių ir plėtros politikos perspektyvas, energetinį saugumą bei kitus klausimus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder