Naikinamų apskričių turtas - masalas vertelgoms

Naikinamų apskričių turtas - masalas vertelgoms

Nuo liepos 1-osios likviduojama Klaipėdos apskrities viršininko administracija (KAVA) valdo gausybę turto, dėl kurio perdavimo įvairioms žinyboms vis labiau kryžiuojamos ietys.

KAVA valdo ne tik įvairius pastatus, garažus, viešbutį, bet ir oro uostą, lėktuvus, šaudyklas, motobolo stadioną ir net akmenis jūroje.

Vieno turto niekas nenori, o į kitą gviešiasi, kas tik turi tam interesų.

Labiausiai baiminamasi, kad turtą perdavus Valstybės turto fondui (VTF), jis gali būti pigiai parduotas "saviems". TVF vadovybė ginasi, kad turtas liks valstybės rankose.

Perims buną

Gana pikantiškai nuskambėjo Palangos miesto savivaldybės administracijai KAVA vadovo Arūno Burkšo atsiųstas prašymas perimti akmeninę buną prie pėsčiųjų tilto į jūrą. Nurodyta, kad jos vertė - 1,62 mln. Lt.

Palangos savivaldybės administracijos direktorius Valerijus Kuznecovas teigė, kad dėl šio objekto perėmimo ginčų nėra, klausimą šį mėnesį turėtų svarstyti miesto Taryba.

"Perimsime tą hidrotechninį statinį, žinoma, gal tai galėtų padaryti ir Aplinkos ministerija. Tačiau geriau tegul turtas atitenka savivaldybei, nes tada ateityje iškils mažiau problemų. Pinigų šiam objektui išlaikyti nereikės. Na, gal paplaus jūra kokį akmenį", - dėstė valdininkas.

Tai, kad bunos priežiūra nereikalauja nė cento, patvirtino ir A. Burkšas.

"Yra mūsų dispozicijoje ir kitokių keistų objektų, pavyzdžiui, Klaipėdoje stovintis plytinės kaminas. Visi žinome, kad jo būklė avarinė, jį reikia demontuoti. Kreipėmės į Finansų ministeriją dėl lėšų skyrimo, bet atsakė, kad neduos. O griovimui preliminariai reikėtų apie 72 tūkstančių litų", - pasakojo KAVA vadovas.

Praėjusią savaitę iš valstybės rezervo fondo skirti pinigų kamino griovimui buvo paprašyta ir Vyriausybės vadovo.

"Tai toks objektas, kurio niekas nenori. Jei jis būtų vertingas, uostamiesčio savivaldybė pati paprašytų jį perduoti", - svarstė A. Burkšas.

REFORMA. Baiminamasi, kad valstybės turtas, panaikinus apskritis, bus pusvelčiui parduotas apsukruoliams. Pavyzdžiui, turto fondui perduodamas šis viešbutis įkainotas mažiau nei 300 tūkst. Lt.  Viliaus MAČIULAIČIO nuotr.

Perdavimas stringa

Tačiau KAVA valdo ir nepalyginti didesnį bei brangesnį turtą. Jo perdavimo peripetijos - aštrios, nes nesutariama, kuriuos objektus galima perduoti, pavyzdžiui, Kūno kultūros ir sporto departamentui (KKSD), o kuriuos - VTF. Šis objektus galėtų parduoti, tačiau manoma, kad visas KAVA turtas ir toliau turėtų priklausyti valstybei ar savivaldybėms.

"Didžiausia bėda - turtas, perduodamas iš buvusios Savanoriškosios draugijos armijai, aviacijai ir laivynui remti. Ten - ir oro uostas, namai, orlaiviai, Kretingos motobolo stadionas", - vardijo A. Burkšas.

Jei Vyriausybė nenuspręs kitaip, KKSD turėtų perimti valdyti Klaipėdos sklandymo klubą, Kretingos motobolo sporto klubą, 3 lėktuvus "W-35A" (du 1977 m. ir vieną 1983 m. gamybos). Taip pat - 15 sklandytuvų (1960-1983 m. gamybos). Iki šiol šį turtą panaudos teise valdė Lietuvos techninio sporto draugija.

VTF atitektų ir mažiausiai 16 nekilnojamojo turto objektų Kretingoje, Klaipėdoje ir Skuode.

Anot A. Burkšo, kol kas neaišku, kam bus perduotas KAVA pastate esantis inventorius.

"Didžiąją dalį automobilių jau perdavėme. Viskas vyksta sudėtingai dėl to, kad kiekvienam objektui, turtui reikia atskiro teisinio akto, o biurokratinė mašina nėra tokia greita. Tačiau viską privalome sutvarkyti iki liepos 1-osios", - teigė A. Burkšas.

Aviatoriai patenkinti

Kol valdžios koridoriuose sprendžiama, kam perduoti valdyti buvusį apskričių turtą, tyliai vyksta užkulisinė kova. Daugiausiai aistrų kelia VTF vaidmuo šiose istorijose.

Klaipėdos sklandytuvų klubo turtas bus perduotas KKSD ir tai, anot minėtos organizacijos pilotų mokyklos vadovo Gintaro Povilaičio, yra labai gerai.

"Mūsų turtui ir veiklai būtų iškilusi grėsmė, jei jį perduotų valdyti VTF, o ne Sporto departamentui. Juk tas fondas kaip su plaktuku viską parduoda. Mūsų atveju tie klausimai išspręsti, nes departamente yra žmonių, kurie supranta, kas yra sportas", - "Vakarų ekspresui" dėstė pilotas.

Jo nuomonė apie VTF buvo kategoriška: perimti valstybės turtą ir jį parduoti, uždirbti valstybei pinigų, o kas toliau - esą nebesvarbu.

"Kai sužinojome, kad ir mūsų turtą nori perduoti fondui, ėmėme priešintis, sukilo ir visuomenė. Juk daugybė valstybinio turto buvo parduota ar išparceliuota. Viskas, kas liko, tai aviacija, kurią dar pavyko išsaugoti su visomis bazėmis, technika", - sakė G. Povilaitis.

Turtas - "švogeriams"?

Dar griežčiau kalbėjo Lietuvos techninio sporto draugijos (LTSD) prezidentas Kęstutis Vaišvila, kurio manymu, visam į VTF rankas perduodamam turtui esą iškyla grėsmė būti tyliai ir pigiai parduotam.

"Kai buvome Vyriausybės posėdyje, buvo nuspręsta visą turtą perduoti KKSD. Tačiau buvusi šios įstaigos valdžia tam labai pasipriešino, tad nuspręsta dalį turto perduoti departamentui, dalį - VTF. Kas gali paneigti, kad perdavus turtą fondui jis nebus tyliai "suvalgytas" ir privatizuotas? Kitas dalykas: įtariame, kad ir KKSD neduos nė cento sportininkams, iš kurių perims turtą. Dar kalbėsimės su valdžia, nes turtas gali būti sunaikintas", - mūsų dienraščiui sakė draugijos prezidentas.

Pavyzdžiui, Klaipėdoje, Debreceno g. 27, stovi viešbutis "Jūragis" ir jame veikianti parduotuvė. Objektą panaudos teise valdė LTSD. Oficialiuose dokumentuose nurodoma, kad penkių aukštų pastato likutinė vertė pagal 2010 m. vasario būklę - 295 tūkst. 289 Lt.

"Tas viešbutis skirtas sportininkams, komandiruotiems žmonėms apgyvendinti. Jis - pigus, žinoma, reikia atlikti remontą. Mes kėlėme tą klausimą, norėjome, kad objektas atitektų KKSD, tačiau jis perduodamas VTF. Pažvelkite į likutinę kainą: ji - juokinga. Už tokią net vieno aukšto namo nenusipirksi. Kas gali paneigti, kad susės "švogeriai", ir pastatas bus pigiai jiems parduotas?" - svarstė K. Vaišvila.

Grėsmių jis įžvelgė ir dėl TVF perduodamų patalpų Liepų g. 73A.

"Ten įsikūręs techninis sporto klubas, kartingo sportininkai, automobilininkai. Vieta - nebloga, tad gal ir čia atsiras norinčiųjų pigiai privatizuoti? O sportininkai bus išvaryti į gatvę. Tad vyksta nelabai gražūs dalykai", - įtarimus žėrė LTSD vadovas.

"Jokių masinių privatizacijų"

Jonas NIAURA, laikinai einantis Valstybės turto fondo generalinio direktoriaus pareigas

Mes perimsime panaudos naudotojų sutartis ir jas administruosime, žiūrėsime, ar išties vykdoma ta veikla, kuri numatyta įstatuose. Galiu pasakyti, kad jau dabar yra nustatyta nemažai pažeidimų, kai įvairios draugijos ar klubai užsiima veikla, kurią draudžia teisės aktai. Pavyzdžiui, valstybės turtą pernuomoja tretiems asmenims ir užsiima verslu. Dabar dėl to ir kelia triukšmą. Kol kas nėra nė vieno objekto, kuris būtų įtrauktas į privatizuojamųjų sąrašą. Nebent pačios apskritys siūlo likviduoti turtą. Pirmiausiai turtas bus perduotas į valstybės rankas, o tuomet žiūrima, kaip su juo elgtis. Privatizavimas - Vyriausybės kompetencija, mes teikiame tik sąrašą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder