Mokesčių lengvatos padėjo įdarbinti per 9 tūkst. žmonių

Mokesčių lengvatos padėjo įdarbinti per 9 tūkst. žmonių

Per rugpjūtį-spalį taikant mokesčių lengvatą darbdaviams pirmą kartą pagal darbo sutartį įdarbinta 9,1 tūkst. asmenų.

Iš visų pirmą kartą įsidarbinusiųjų šia lengvata pasinaudojo 80,5 proc. žmonių. Iš viso minėtuoju laikotarpiu buvo įdarbinta 11,4 tūkst. pirmą kartą pradedančių dirbti žmonių.

Galimybė taikyti tokio pobūdžio lengvatą atsirado priėmus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlytas Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas, skirtas nedarbui mažinti.

Dėl minėtųjų pataisų mokesčių našta darbdaviams sumažėja nuo 31 proc. iki 7,83-8,4 proc. socialinio draudimo įmokos. Jie turi mokėti ligos ir motinystės, nedarbo, nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinį draudimą bei sveikatos draudimą. Taip sumažintas socialinio draudimo įmokas į "Sodros" biudžetą mokėti galima vienus metus, teigiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešime spaudai.

Taikant šią lengvatą darbuotojų amžiui ribos nėra taikomos, užtenka, kad naujasis darbuotojas pirmą kartą įsidarbintų pagal darbo sutartį, o jo atlyginimas nebūtų didesnis nei 2,4 tūkst. litų. Apribojimas atlyginimo dydžiui buvo įvestas siekiant išvengti piktnaudžiavimo lengvata.

Darbuotojai, kurie buvo įdarbinti pasinaudojant šia lengvata, yra draudžiami visomis socialinio draudimo rūšimis, išskyrus pensijų draudimą.

Nors šios priemonės dalyvių amžius nėra ribojamas, pastebima, kad ja daugiausiai naudojasi jauni žmonės, kadangi vyresnieji dažniausiai jau turi darbo patirties.

Šios nedarbo mažinimo priemonės pagrindinis tikslas yra, kad darbo patirties neturintys žmonės būtų patrauklesni darbdaviams, įsidarbintų Lietuvoje ir neturėtų priežasčių emigruoti, nepatirtų socialinės atskirties, neprarastų motyvacijos dirbti.

Lengvata bus taikoma laikinai - iki 2012-ųjų liepos pabaigos.

Per 5 tūkst. bedarbių susikūrė sau darbo vietas

Per penkis šių metų mėnesius daugiau nei 5,3 tūkst. bedarbių sukūrė sau darbo vietas, naudodamiesi įstatymų lengvatomis, skirtomis nedarbui mažinti, ir pasinaudojo subsidijomis individualiai veiklai pradėti. Aktyviausiai smulkiais verslininkas ryžtasi būti Panevėžio ir Vilniaus apskričių bedarbiai - bendras šios priemonės dalyvių, kuriems skirtos subsidijos, skaičius perkopia 2,3 tūkst.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pranešimo, sau darbo vietas sukūrusių žmonių, kurie pasinaudojo minėtomis lengvatomis, skaičius sudaro didžiąją dalį per tą patį laikotarpį smulkiaisiais verslininkais pagal verslo liudijimą tapusių žmonių. Iš viso nuo liepos 1 dienos tokį sprendimą priėmė per 17,1 tūkst. darbo ieškančių žmonių, tai yra du kartus daugiau nei pernai. Iš jų beveik 31 proc. asmenų skirtos subsidijos individualiai veiklai pagal verslo liudijimus.

Daugiausia norinčių plėtoti smulkųjį verslą yra Panevėžio regione - beveik 1,2 tūkst. bedarbių patenkinti prašymai kompensuoti verslo liudijimo įsigijimo išlaidas. Vilniaus regione užsiimti individualia veikla panoro 1 tūkst. 154 asmenys, Šiaulių teritorijoje - 798, Klaipėdos - 622 bedarbiai.

SADM informuoja, kad teritorinėse darbo biržose registruoti bedarbiai, norintys užsiimti individualia veikla pagal verslo liudijimą, gali gauti subsidiją verslo liudijimo įsigijimo ir socialinio draudimo įmokų išlaidoms iš dalies padengti. Subsidija individualiai veiklai pagal verslo liudijimą gali būti mokama, kai verslo liudijimas išduodamas ne trumpesniam kaip vieno mėnesio laikotarpiui, o jeigu jis tęsiamas, bendra trukmė yra ne ilgesnė kaip 12 mėnesių.

Pakartotinai subsidija individualiai veiklai pagal verslo liudijimą gali būti skiriama ne anksčiau kaip po 12 mėnesių nuo paskutinės paskirtos subsidijos pasibaigimo dienos. Subsidijos individualiai veiklai pagal verslo liudijimą dydis už kiekvieną veiklos pagal verslo liudijimą mėnesį - 0,25 Vyriausybės patvirtintos minimaliosios mėnesinės algos dydžio (šiuo metu tai sudaro 200 litų).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder