Ministro bus prašoma grąžinti ūkininkams ES paramą vėjo jėgainėms

Ministro bus prašoma grąžinti ūkininkams ES paramą vėjo jėgainėms

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas, opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius ketina kreiptis į žemės ūkio ministrą, prašydamas peržiūrėti šių metų rugsėjo 29 d. išleistas naujas taisykles dėl ES paramos, pagal kurias elektros energijos gamyba vėjo, saulės, vandens ir kitose atsinaujinančius energetinius išteklius naudojančiose elektrinėse kaimo vietovėse praktiškai jau tapo neberemtina.

Politikas taip pat norės per Vyriausybės valandą Seime viešai išgirsti ministro argumentus. "Tie argumentai, kurie pateikti, skamba labai keistai ir naiviai", - trečiadienį spaudos konferencijoje sakė A. Butkevičius.

Pasak jo, 2009 m. rugpjūčio 28 d. žemės ūkio ministro įsakymu buvo patvirtinta nauja remiama veikla - elektros energijos gamyba vėjo, saulės, vandens ir kitose atsinaujinančius energetinius išteklius naudojančiose elektrinėse kaimo vietovėse. Šią veiklą numatyta skatinti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemones "Parama verslo kūrimui ir plėtrai" bei "Perėjimas prie ne žemės ūkio veiklos".

Anot politiko, maksimalus paramos dydis vienam projektui - 200 tūkst. eurų pateikusiems paraiškas 2009 metais ir 500 tūkst. eurų pateikusiems jas 2010 metais. Paramos lėšomis galima kompensuoti 65 proc. projekto išlaidų.

A. Butkevičiaus duomenimis, 2009-2010 metais buvo pateiktos 178 paraiškos tokios veiklos plėtojimui, prašant ES paramos.

"Apie 70 paraiškų buvo pripažintos netinkamomis paramai gauti dėl įvairių formalių neatitikimų. Dauguma neatitikimų buvo smulkūs ir galėjo būti nesunkiai pataisomi vertinimo stadijoje, kaip tai paprastai yra daroma. Per 100 projektų buvo atiduoti Kauno technologijos universiteto ekspertams įvertinti. Jie tinkamais pagal įvairius parametrus pripažino daugiau nei 80 projektų", - sakė A. Butkevičius.

Opozicijos lyderį stebina tai, kad Žemės ūkio ministerijos projektų atrankos komitetas rugsėjo 8 d. priėmė sprendimą nesuteikti paramos nė vienam iš projektų, kuriame numatoma elektros energijos gamyba. Jo teigimu, daugiau nei 100 projektų pripažinti netinkamais paramai gauti, pagrindžiant tai Energetikos ministerijos raštais.

"Raštuose reiškiama nuomonė, kad dėl vykstančių teisės aktų pakeitimų nėra galimybės prognozuoti kainų 5 metų laikotarpiui. Bet tokia pat padėtis buvo ir 2009 m. rugpjūtį, kai taisyklėse atsirado galimybė remti naują veiklą", - teigė A. Butkevičius.

Pasak jo, šių metų rugsėjo 29 d. išleidžiamos naujos taisyklės dėl paramos pagal priemones "Parama verslo kūrimui ir plėtrai" bei "Perėjimas prie ne žemės ūkio veiklos".

"Veikla - elektros energijos gamyba vėjo, saulės, vandens ir kitose atsinaujinančius energetinius išteklius naudojančiose elektrinėse kaimo vietovėse - praktiškai jau tapo neberemtina.

2009-2010 m. Žemės ūkio ministerija leido taisykles, skelbė 3 kvietimus teikti paraiškas, ištisus metus reklamavo būsimą paramą elektros gamybai kaimo vietovėse. Rezultatas: lygiai per 13 mėnesių nueitas kelias nuo veiklos paskelbimo remtina iki paskelbimo neremtina", - stebėjosi A. Butkevičius.

Apie tai, kad dėl to yra sunerimę ūkininkai, sakė spaudos konferencijoje dalyvavęs ūkininkas iš Joniškio rajono Rimvydas Vasiliauskas.

Sumanęs pasistatyti vėjo jėgainę ūkininkas teigė parengęs projektą, kuris buvo atmestas.

"Įdirbis buvo didelis, nes visi leidimai buvo gauti, prasidėjo darbai, prasidėjo jėgainės paieška. Išvados dėl projekto atmetimo nustebino, nes buvo argumentuota, kad neva elektros kainos nėra fiksuotos 5 metams į priekį. Neįsivaizduoju, kur yra toks verslas, kur būtų fiksuota kaina? Viskas visą laiką juda, yra dinamikoje, ir tai negalėjo būti pretekstas projektą atmesti", - įsitikinęs ūkininkas R. Vasiliauskas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder