Ministras: "Per anksti padidinus pensijas, didėtų mokesčiai dirbantiesiems ir darbdaviams“

Ministras: "Per anksti padidinus pensijas, didėtų mokesčiai dirbantiesiems ir darbdaviams“

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko teigimu, jei Seimas nuspręstų nuo 2011 metų didinti pensijas, vienas realiausių būdų rasti daugiau kaip 600 mln. litų "Sodros“ ir valstybės biudžetuose, reikalingus didesnėms pensijoms mokėti, būtų 2 proc. didinti įmokas į "Sodros“ biudžetą. Jei tokiu atveju našta būtų perkelta ant dirbančiųjų pečių, vidutinis atlyginimas Lietuvoje mažėtų maždaug 42 litais. Be to, išaugus mokesčiams darbdaviai gali ir mažinti algą.

Jei mokesčių našta būtų po lygiai padalinta darbdaviui ir darbuotojui (po 1 proc..), vidutinis atlyginimas mažėtų maždaug 21 litu, o darbdavio mokami mokesčiai išaugtų 21 litu. Vėlgi, nevertinant to fakto, kad darbdavys gali nuspręsti mažinti algą dėl padidintų mokesčių. Dėl to nukentėtų beveik 1,3 mln. dirbančių ir įmokas "Sodrai“ mokančių žmonių, teigia ministras.

Anot jo, svarbu įvertinti ir tai, kad dabartiniai socialinio draudimo tarifai tikrai nėra maži, todėl jų didinimas neigiamai atsilieptų šalies ekonomikai. Neabejotinai, tai dar labiau smukdytų šalies konkurencingumą, tikėtina, kad didėtų nedarbas, kuris šiuo metu stabilizuojasi, taip pat socialinė atskirtis, kurią paskatintų padidėjusi mokestinė našta verslui ir sumažėjęs vidutinis darbo užmokestis šalyje.

D. Jankauskas priminė, kad Lietuva buvo vienintelė Europos Sąjungos valstybė, kuri 2008-aisiais, kai prasidėjo sunkmetis, didino pensijas du kartus: sausį ir rugpjūtį. Antrąkart pensijos, turintiems būtinąjį stažą, vidutiniškai padidėjo apie 10 proc. Todėl, net įvertinus tai, kad nuo šių metų pradžios pensijos vidutiniškai mažėjo 5 proc., vis tiek šiuo metu jos yra didesnės, nei buvo 2008 m. viduryje, o tuo tarpu vidutinis darbo užmokestis, nuo kurio priklauso įmokos į "Sodros“ biudžetą, mažėjo.

Šių metų laukiamas "Sodros“ biudžeto deficitas apie 2,8 mlrd. litų. Todėl, ministro nuomone, labai neatsakinga kalbėti, jog deficitą padidinti daugiau kaip 500 mln. litų - nieko baisaus, o pinigai "iš kur nors“ atsiras“. Tokiu atveju, jau 2012 m. skolos likutis viršytų "Sodros“ biudžeto pajamas.

"Lietuva tik atsispyrė nuo ekonominės krizės duobės, bet 2010-aisiais metais sunkmetis dar nesibaigė, todėl labai neatsakinga vėl siūlyti kristi į tą pačią duobę, siūlant priimti finansiškai nepagrįstus ir socialinio draudimo sistemą žlugdančius sprendimus. Visus, kurie galvoja priešingai, raginu suprasti, kad "Sodros“ deficito didinimas neišspręs problemų, tik dar labiau jas pagilins“, - tvirtino D. Jankauskas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder