Minijos gatvė taps moderniausia Lietuvoje

Minijos gatvė taps moderniausia Lietuvoje

Minijos gatvei brėžiamas ambicingas planas: UAB "Gatvių apšvietimas" jau paskelbė eismo valdymo rekonstrukcijos techninio darbo projekto ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų pirkimą atviro konkurso būdu, tad jau kitąmet planuojama pradėti svarbios miesto arterijos atnaujinimą. Joje atsiras viešojo transporto prioritetų sistema, o vairuotojų dalią palengvins išmanusis eismo valdymas. Bendra šviesoforų valdymo įranga planuojama per visą Minijos gatvės atkarpą - nuo Smiltelės iki Sportininkų gatvės.

Gerėjanti ekonominė situacija šalyje, kartu ir mieste, skatina žmones įsigyti nuosavas transporto priemones, dažniau naudotis jomis, tad ir eismas darosi vis sudėtingesnis.

Anot UAB "Gatvių apšvietimas" generalinio direktoriaus Dangero Aleksandrovo, su eismo problemomis susiduria dauguma didmiesčių, ne išimtis ir Klaipėda. Šiuo atveju problemą dar labiau paaštrino Centrinio Klaipėdos terminalo įsikūrimas ir šalia esančios sankryžos su Baltijos pr. pertvarkymas, mat tai sukūrė į visas puses išsiskirstantį nuolatinį automobilių srautą. D. Aleksandrovas tvirtino, jog daugelį bėdų išspręstų elementarus papildomas funkcionalumas, tačiau tai padaryti nėra paprasta - Minijos gatvėje esanti eismo valdymo įranga (šviesoforai, valdikliai ir kt.) yra senos kartos ir pasenusi techniškai, tad naujovių į dabartinę infrastruktūrą įdiegti praktiškai neįmanoma. Todėl vienintelė esminė išeitis iš šios situacijos - išmanusis eismo valdymas.

Išmanioji eismo sistema dėl jutiklių reaguoja į eismo srauto pokyčius kiekvieno ciklo metu ir pati parenka optimalų būdą išsklaidyti susidariusius transporto srautus. Būtent tokią sistemą ir siekiama įdiegti mieste. Ši sistema iš esmės leistų užtikrinti sklandų pėsčiųjų, viešojo bei individualaus transporto judėjimą, maksimaliai sumažinti automobilių spūstis ir laukimą prie šviesoforų.

Šiuo metu jau paskelbtas eismo valdymo rekonstrukcijos techninio darbo projekto ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų pirkimas. Projekte bus siekiama suplanuoti ir suprojektuoti visiškai naują eismo valdymo įrangą - naujus šviesoforus, valdiklius, srautų reguliavimo, ryšių įrangą, taip pat nustatyti eismo dalyvių prioritetus. Minėta sistema gerokai patobulintų ir susisiekimo viešuoju transportu sistemą: pavyzdžiui, artėjant nuo grafiko atsiliekančiam autobusui prie sankryžos, autobusui būtų suteikiama pirmenybė pravažiuoti sankryžą. Ši sistema veiktų realiu laiku, tad automatiškai, be pašalinio asmens įsikišimo, pati reaguotų į srauto pokyčius ir prie jo prisitaikytų.

Atnaujinus esama infrastruktūrą, patys šviesoforai taip pat prisitaikys prie paros meto - šviesiu metu švies ryškiau, tamsoje - blankiau, o saulė neužgoš šviesoforo spalvų. Taip pat sankryžose, kur yra aktyvesnis eismas, planuojama pastatyti ir automatines informacines lentas. Lentose būtų galima išvysti visą reikiamą svarbią informaciją - aktualias eismo sąlygas, įvykius, kurie gali apsunkinti važiavimą gatve ir pan.

Pasak D. Aleksandrovo, tikimasi, kad projektas sėkmingai bus įgyvendintas per 2018 m. Tad įgyvendinus projektą tikimasi, jog mieste gerokai sumažės spūsčių, žmonės daug greičiau pasieks kelionės tikslą.

Ką siekiama atlikti

Techniniame projekte bus numatyta ir suprojektuota visa reikiama infrastruktūra: kabelinės ir ryšių kanalizacijos su šuliniais susikirtimo taškuose išdėstymas, ryšių ir jėgos kabelių ir linijų išdėstymas, šviesoforų valdikliai, transporto ir pėsčiųjų šviesoforų išdėstymas, numatyti sensoriniai pulteliai pėstiesiems, vaizdo detekcijos, garsinė signalizacija, kelio ženklų išdėstymas, eismo juostų ir pėsčiųjų perėjų krypčių žymėjimas, reikiamų šviesoforų montavimas, suprojektuotos leidžiamų signalų sekos, suskaičiuotos konfliktuojančių signalinių grupių saugos laikų matricos, valdiklio įsijungimo ir išsijungimo sekos, sankryžų valdymo lygmenys (lokalinis naudojant transporto detektorių informaciją, koordinuotai visoje Minijos g. atkarpoje, naudojant galimas fazių sekas, fazių perėjimus, perėjimų logiką ar (jei reikia) logikos rinkinius, pagal sankryžos apkrovimą per 1 val. ryte, dieną, vakare, naktį sukurtus fiksuotų signalinių grupių laikų planus bei tų planų persijungimo laikus, pageidaujamą valdiklio reakciją į įprastus gedimus (jutiklio gedimas, šviesos šaltinių perdegimas signalinėse grupėse ir pan.).

"Tikslas - visų miesto gatvių išmanusis valdymas"

Didėjant automobilių srautui bei vis dažniau mieste susidarant kamščiams, išmanus miesto eismo valdymas - vienas iš efektyviausių problemos sprendimo būdų. Tai priemonė, kuri atveria visiškai kitas galimybes valdyti eismo srautus. Tikiu, kad šis sudėtingas projektas bus sėkmingai įgyvendintas ir tai leis gerokai sumažinti spūsčių skaičių mieste, žmonės daug greičiau pasieks kelionės tikslą, o aplinka bus ne taip teršiama išmetamosiomis dujomis. Nors kol kas kalbame apie Minijos gatvę, netolimos ateities tikslas - visų miesto gatvių išmanusis valdymas.

Vytautas GRUBLIAUSKAS, Klaipėdos miesto meras

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder