Metai su euru: kaip keitėsi būtiniausių prekių kainos?

Metai su euru: kaip keitėsi būtiniausių prekių kainos?

"Nueinu į parduotuvę, perku lygiai tą patį, ką ir "prie lito", bet dabar sumoku žymiai daugiau." Tikriausiai ne vienas jei ne pats esate pasakęs tokią frazę, tai bent jau tikrai girdėjęs iš aplinkinių. Tačiau tiek oficiali statistika, tiek jau trečius metus "Vakarų ekspreso" atliekamas kainų stebėjimo didžiuosiuose prekybos centruose eksperimentas rodo, kad daugiausiai maisto ir kitų būtinųjų prekių kainų per metus išliko arba stabilios, arba net mažėjo.

Statistikai ir analitikai pabrėžia, jog per pirmuosius euro metus iš tiesų brango paslaugos, tad tai esą ir lemia žmonių kalbas apie brangymetį, nes natūraliai susikoncentruojama tik į neigiamus aspektus, o mažėjančios ar nesikeičiančios kainos tiesiog nepastebimos. Didesnes žmonių išlaidas 2015-aisiais esą lėmė ir augusios pajamos.

Kokie rezultatai?

Dar 2013-ųjų sausį "Vakarų ekspreso" žurnalistas prekybos centrų "Maxima", "Iki", "Rimi" ir "Norfa" parduotuvėse fiksavo įvairių maisto produktų ir kai kurių higienos reikmenų kainas. Užsirašytos pigiausių konkretaus segmento prekių (dažniausiai - prekybos tinklo prekinio ženklo) ir atsitiktinai išsirinktų neakcijinių produktų kainos. Kad būtų aprėptas kuo platesnis prekių ratas, kiekviename prekybos centre stengtasi fiksuoti skirtingų prekių kainas.

2014-ųjų pradžioje šio eksperimento rezultatai parodė, kad iš 183 stebėtų prekių pabrango 67 (36,6 proc.). Lygiai tiek pat prekių tada išliko tokios pačios kainos kaip ir prieš metus, o pigo 49 prekės (26,7 proc.). Pernai sausį buvo pavykę aptikti 142 prekes iš buvusio krepšelio. Tada 83 (58,5 proc.) prekių buvo išlikusios tokios pačios kainos, jau perskaičiuotomis į eurus, brango 29 (20,4 proc.), atpigo 30 (21,1 proc.).

Praėjusią savaitę pasivaikščiojus po prekybos centrus pavyko surasti 124 prekes iš pirminio krepšelio. Šįkart, per pirmuosius euro metus, savo kainas išlaikė 70 prekių (56,5 proc.), brango tik 17 (13,7 proc.), o atpigo 37 (29,8 poc.). Beje, net 47 prekių kainos nesikeičia jau dvejus metus.

Kainas nuo 2014-ųjų rugsėjo stebėjo ir Statistikos departamentas. Tiesa, į jo 100 prekių kainų krepšelį buvo įtrauktos ne tik "pagrindinės vienarūšės vartojimo prekės", bet ir paslaugos. Neseniai paskelbtoje paskutinėje tokio stebėjimo ataskaitoje skelbiama, kad 2015 m. gruodį, palyginti su 2014 m. rugsėju (nuo tada pradėta kainas registruoti eurais), iš 100 prekių ir paslaugų kainų 43 padidėjo, o 57 sumažėjo. Per šį laikotarpį daugiausia pabrango žaliosios vynuogės (86 proc.), plautos morkos (55), baltagūžiai kopūstai (40,4), pomidorai (16,1), grikių kruopos (14,9), obuoliai (14,5), svogūnai (14,2). Kaip labiausiai atpigusios prekės įvardijamos suskystintos dujos su pristatymu maistui gaminti (25,5 proc.), dyzeliniai degalai (24,9), suskystintos automobilinės dujos (22,3), A-95 benzinas (21), 9 proc. riebumo varškė (19).

Daugiau skaitykite dienraštyje "Vakarų ekspresas".

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder