Maistininkai piketais reikalaus mažinti akcizą alkoholiui

Maistininkai piketais reikalaus mažinti akcizą alkoholiui

Lietuvos maistininkų profesinė sąjunga, ko gero, nesitikėdama, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašys Akcizų įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo Seimas sumažino etilo alkoholio akcizo tarifą, savo reikalavimus "sutvirtins" prie Prezidentūros rengiamais piketais. Pirmasis jų numatytas penktadienio vidurdienį.

Darbuotojai, dirbantys alkoholio pramonėje, prie Prezidentūros dar rengiasi piketuoti pirmadienį ir antradienį.

Pasak Maistininkų profesinės sąjungos pirmininkės Gražinos Gruzdienės, 2008-aisiais profsąjunga atstovavo apie 2500 tiesiogiai stipraus alkoholio pramonėje dirbančių žmonių, tačiau šiandien darbuotojų skaičius sumažintas daugiau nei 30 proc., t. y. darbo neteko arti 700 žmonių. Trys iš keturių Lietuvos gamintojų dirba keturias darbo dienas, todėl yra labai sumažėjęs jų darbo užmokestis.

"Atstovaudama darbuotojų interesams, mūsų profesinė sąjunga priversta sutikti su tokiomis sąlygomis, nes dėl neapgalvotos valstybės politikos 2008-2009 m. akcizų srityje stipriai išaugo nelegali alkoholio rinka, krito legalios pramonės gamyba ir pardavimai, tačiau vartojimas nesumažėjo, tik pasitraukė į šešėlį", - sako G. Gruzdienė.

Profsąjungos nuomone, šis įstatymo projektas būtų pagrindinė priemonė legaliam verslui atsikovojant prarastas pozicijas iš šešėlinės rinkos, o dėl to būtų atkurtos prarastos socialiai saugios darbo vietos, padidinti atlyginimai bei pereita prie penkių darbo dienų savaitės.

"Esant tokioms sąlygoms, valstybės biudžetas gautų milijonines pajamas, kurios šiuo metu nepatenka į valstybės biudžetą dėl to, kad klesti nelegali stipraus alkoholio rinka, kuri jokių mokesčių nemoka ir oficialių darbo vietų nesukuria", - sakoma kreipimesi į prezidentę.

Antradienį Seimas sumažino akcizą alkoholiui. Iki šiol Lietuvoje 100 litrų etilo alkoholiui buvo taikomas 4 tūkst. 416 litų akcizas. Nuo kitų metų bus taikomas 3 tūkst. 200 litų akcizo tarifas, primena ELTA.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder