Loreta Graužinienė tikisi, kad Seimas dėl PVM mažinimo būtiniausiems maisto produktams apsispręs dar pavasario sesijoje

Loreta Graužinienė tikisi, kad Seimas dėl PVM mažinimo būtiniausiems maisto produktams apsispręs dar pavasario sesijoje

Seimo Pirmininkė "darbietė" Loreta Graužinienė sako, kad, Politinei tarybai radus sutarimą dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mažinimo, šį klausimą Seimas skubos tvarka svarstytų dar pavasario sesijoje.

L. Graužinienė trečiadienį interviu "Žinių radijui" sakė palaikanti idėją, kad būtiniausiems maisto produktams reikia sumažinti PVM.

"Taip mes užtikrinsime tų produktų kainą. Be abejo, tai priklausys nuo pačių prekybininkų, kiek jie bus sąžiningi, nemanipuliuodami PVM sumažėjimu. Bet čia jau ir yra verslo etikos klausimai, ir tikiuosi, kad mes, Lietuva, 26-us metus gyvendami nepriklausomoje valstybėje, suprantame, kad galioja ir verslo etika", - sakė Seimo Pirmininkė.

Klausiama, ar dėl to nenukentės valstybės biudžetas, L. Graužinienė teigė nematanti didelio nuostolio, galbūt kaip tik bus tikslingiau paskirstomos biudžeto lėšos.

Seimo vadovės manymu, valdantieji dėl PVM mažinimo galėtų apsispręsti artimiausiu metu sušaukus Politinę tarybą.

"Aš tikiuosi, kad socialdemokratai ir grįžęs Premjeras sukvies Politinę tarybą. Jeigu bus rastas bendras politinis sutarimas, nes tų pasiūlymų yra nemažai, todėl mes turime apsispręsti, kam būtų mažinimas, tai aš tikrai pasistengsiu, kad Seimo darbotvarkėje dar pavasario sesijoje artimiausiu metu šie klausimai būtų skubos tvarka apsvarstyti", - tikino parlamento vadovė.

Pasak L. Graužinienės, viena iš maisto produktų brangimo priežasčių buvo ir euro įvedimas, - nors įvedus eurą iš pradžių prekybininkai kainų nekėlė, tačiau tai padarė vėliau.

"Tikrai nenuneigčiau kilimo (kainų, - ELTA) vienos iš priežasčių ir situacijos dėl euro įvedimo. Iš tiesų, tai ne pats euro įvedimas pakėlė kainas, bet, jeigu prisimenate, pusę metų buvo Vyriausybės ir verslo susitarimas nekelti kainų. Tai reiškia, pusę metų buvo dirbtinai sustabdytas rinkos reguliavimosi mechanizmas, ir manau, kad po to pusmečio, kadangi buvo labai griežtai kontroliuojama, vis tiek buvo stengiamasi išlyginti tą situaciją, ir kainas šiek tiek reguliavo prekybininkai, nenorėdami netekti pelnų", - kalbėjo Seimo Pirmininkė ir pridūrė, kad turtingiausi Lietuvos žmonės - prekybos centrų savininkai.

Pasirodžius raginimams boikotuoti prekybos centrus, inicijuojamą akciją kelias dienas neiti į juos L. Graužinienė palygino su draudimu prekiauti alkoholiu rugsėjo 1-ąją, kai padidėja alkoholio pardavimai prieš ir po šios datos, nors tokias pilietines iniciatyvas sveikino.

"Nemanau, kad prekybininkus mes išgąsdinsime, bet sveikinu pilietinį aktyvumą, ir man tikrai labai patinka, kad piliečiai darosi aktyvūs, ir jie savo aktyviu nuomonės išreiškimu vis dėlto priverčia suklusti ir prekybininkus, ir dar kartą valdžios atstovams sėsti prie diskusijų, ką mes turime padaryti", - dėstė Seimo vadovė.

Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį dėl kai kurių produktų kainų pokyčių buvo sukvietęs pasitarimą, po kurio padarė išvadą, kad galimai išaugo prekybos centrų antkainiai. Prezidentūra padidėjusias maisto produktų kainas sieja su išaugusiu vartojimu, kuo pasinaudojo prekybininkai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder