Liudijimų brangimas atsirūgs žmonėms

Liudijimų brangimas atsirūgs žmonėms

Nuo sausio padidėjusi verslo liudijimų kaina kai kuriuos paslaugų teikėjus verčia kelti įkainius.

Pagal gyventojų pajamų įstatymą, verslo liudijimo kaina priklauso nuo minimalios algos, kuri nuo rugpjūčio Lietuvoje padidėjo 50 litų - iki 850. Tad, pritaikius apskaičiavimo formulę, už metus individualios veiklos nuo 2013-ųjų teks mokėti mažiausiai 1 530 litų. Iki šiol minimali liudijimo kaina buvo 1 440 litų.

Taigi, dėl minimalios algos padidėjimo smulkiųjų verslininkų mėnesinės išlaidos padidėja 7,5 lito. Be to, nuo minimalios algos dydžio priklauso ir privalomojo sveikatos draudimo įmokos, kurios siekia 9 proc. šios sumos. Žinia, po Naujųjų kyla ir elektros kaina.

Verslo liudijimai apima apie 90 veiklos rūšių, o šie pasikeitimai kai kuriuos jų turėtojus Klaipėdoje jau privertė didinti paslaugų kainas.

"Kainą didinsime. Nedaug, bet juk ir mūsų išlaidos didėja", - teigė vienos uostamiesčio kirpyklos darbuotoja.

"Nemanau, kad tik kirpėjai brangins paslaugas, bet ir kiti verslininkai, ypač tie, kurių veikla ne tokia pelninga ir bet koks išlaidų padidėjimas jiems juntamas labiau. Tada kitos išeities nelieka - arba kelti įkainius, arba ieškoti būdų, kaip apgauti valstybę", - pesimistinėmis prognozėmis dalijosi Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos narys Donatas Botyrius.

Anot jo, situacija dar labiau pablogės minimaliam atlyginimui po Naujųjų pakilus iki 1 tūkst. litų - verslininkams išlaidos ir vėl proporcingai didės.

"Taip nebus. Kaina 2013 metams nustatoma pagal 2012-ųjų spalio 1 d. esamą algą", - į tai atsakė Klaipėdos savivaldybės Mokesčių skyriaus vedėja Jolanta Uptienė.

Pernai Klaipėdoje išduoti 3 389 verslo liudijimai, savivaldybė už juos tikisi gauti apie milijoną litų.

Klaipėdoje, kaip ir kituose šalies didmiesčiuose bei kai kuriuose kurortuose, už veiklą pagal verslo liudijimą reikia mokėti daugiau, be to, minimali suma kinta priklausomai nuo minimalios algos. Uostamiesčio verslininkai jau kurį laiką siekia, kad tvarka būtų pakeista ir sąlygos būtų vienodos visiems Lietuvoje, bei tikisi, kad naujoji šalies valdžia prašymus išgirs.

"Prašėme liudijimų kainų nesieti su minimaliu atlyginimu, kai prasidėjo nuosmukis, bet tada į mus niekas neatsižvelgė. Mūsų pozicija iki šiol nepasikeitė. Gal dabar tvarka bus pakoreguota", - vylėsi D. Botyrius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder