Lietuvos pieno gamintojai Briuselyje barstė pieno miltelius

Lietuvos pieno gamintojai Briuselyje barstė pieno miltelius

Briuselyje, prie Europos Sąjungos (ES) Tarybos pastato, vykstančioje protesto akcijoje Lietuvos pieno gamintojai ir kitų šalių ūkininkai barsto pieno miltelius ir taip siekia atkreipti institucijų dėmesį į itin trapią situaciją pieno sektoriuje. Pirmadienį posėdžiaujančios ES Žemės ūkio ministrų tarybos metu protestuotojai ragina imtis nuolatinio pieno rinkos reguliavimo, akcentuoja didžiules per intervencinius pirkimus surinktas pieno miltelių atsargas. Esą jeigu Europos Komisija (EK) tas atsargas patiektų į rinką, gali kristi žaliavinio pieno kainos.

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Jonas Vilionis tikina, kad Lietuvos ūkininkų padėtis ypač sunki.

"Gaudami gerokai žemesnes tiesiogines išmokas nei kitų ES šalių žemdirbiai, tačiau patirdami analogiškus gamybos kaštus, Lietuvos pieno gamintojai priversti konkuruoti bendroje ES rinkoje ir išgyvena itin sudėtingus laikus. Visiškai palaikome Europos pieno tarybos reikalavimą skubiai įvesti nuolatinę ES pieno rinkos reguliavimo priemonę, kuri būtų alternatyvi panaikintam pieno kvotų režimui", - pabrėžia J. Vilionis, į Europos pieno tarybos organizuotą protesto akciją atlydėjęs būrį pieno gamintojų iš Lietuvos.

Jis pridūrė besitikintis, kad pastarąjį reikalavimą palaikys ir į ES Žemės ūkio ministrų tarybą atvykęs Lietuvos žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

Europos Parlamento (EP) Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto narys Bronis Ropė remia Lietuvos pieno gamintojų lūkesčius sąžiningomis sąlygomis konkuruoti bendroje Europos Sąjungos rinkoje.

"Situacijos pieno sektoriuje klausimas yra vienas pagrindinių (EP Žemės ūkio ir kaimo plėtros) komiteto darbotvarkės klausimų. Europos Parlamentas jau ne kartą pripažino, kad pieno kvotų atsisakymas buvo esminė klaida, sukėlusi visišką chaosą sektoriuje ir nuvariusi ne vieną ūkininką į bankrotą. Todėl pieno rinkos negalima palikti visiškai liberalios". - teigia europarlamentaras B. Ropė.

2015 m. balandį panaikinus dešimtmečius galiojusią pieno kvotų sistemą, ES pieno sektoriuje kilo didelė krizė, primena ELTA.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder