Vokietijos kiaušinių, paukštienos ir kiaulienos rinką sukrėtęs dioksino skandalas privertė atitinkamai reaguoti ir Lietuvos paukštienos produkcijos gamintojus. Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynai tvirtina papildomai peržiūrėję esamus produkcijos kokybės kontrolės mechanizmus, kad užtikrintų, jog vartotojams būtų tiekiama tik šimtu procentų saugi paukštiena bei jos gaminiai.
Vienų didžiausių šalies paukščių auginimo ir vištienos perdirbimo įmonių Kaišiadorių ir Vilniaus paukštynų atstovų teigimu, sunku patikėti tuo, jog vienais pažangiausių šiame sektoriuje laikomų Vokietijos paukštienos augintojai nesugebėjo užtikrinti, kad ant gyventojų stalo patektų kokybiška ir saugi vištiena.
Vilniaus paukštyno veterinarijos direktoriaus Jono Baltrušaičio teigimu, kokybišką produkcijos tiekimą rinkai pirmiausia užtikrina tai, jog paukštynai priklauso tai pačiai įmonių grupei, o pašarai ir lesalai yra tik lietuviški, kuriuos paukštynams tiekia "Kauno grūdai".
"Visų pirma lesalų ir pašarų kokybę tikrina jų gamintojai. "Kauno grūdai" dirba tik su patikimais ir pagal ES reikalavimus audituotais tiekėjais, čia nuolat vyksta laboratoriniai tyrimai ir patikros, atliekamos tiek su žaliavomis, tiek su galutiniais produktais. Savo ruožtu vištas, kiaušinius ir broilerius paukštynuose tikrina vietos specialistai, tiriama visa galima cheminė tarša. Lesalų gamintojų bei paukštynų savikontrolės mechanizmus papildo ir išoriniai, neplanuoti ir nuolat vykdomi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimai", - aiškino J. Baltrušaitis.
Pasak specialisto, pro šiuo metu itin sustiprintą kontrolę neturi jokių galimybių "prasmukti" joks nukrypimas nuo produkcijos kokybės ir saugos normų, tuo tarpu į Lietuvą importuojama vištiena ne visuomet pasižymi tokiais privalumais ir garantijomis, todėl vartotojai turėtų patys domėtis perkamos produkcijos kilmės šalimi.
Rašyti komentarą