Lietuvos paštas didina periodinės spaudos apdorojimo tarifus

Lietuvos paštas didina periodinės spaudos apdorojimo tarifus

Siekdamas kitus metus baigti be nuostolio, Lietuvos paštas, be kitų permainų, didina periodinės spaudos apdorojimo tarifus. Priklausomai nuo leidinių apimčių, platinimo įkainiai didinami vidutiniškai 40 procentų. Dėl iki šiol galiojusių tarifų paštas teigia vien pernai patyręs 15,4 mln. Lt nuostolių.

Pasak Lietuvos pašto Pardavimų tarnybos direktoriaus Arūno Venckavičiaus, periodinės spaudos prenumeratos priėmimas, užsakymų įforminimas ir pateikimas leidėjams, leidinių priėmimas iš leidėjų, paskirstymas, vežimas ir pristatymas prenumeratoriams kaimo vietovėse iki šiol Lietuvos paštui buvo nuostolinga veikla. "Anksčiau galioję Lietuvos pašto periodinės spaudos platinimo tarifai, taikyti kaimo vietovėse, neatitiko rinkos sąlygų", - sako A. Venckavičius.

Jo teigimu, periodinės spaudos platinimas kaimo vietovėse buvo brangi ir nuostolinga veikla, nes šios vietos retai gyvenamos, prenumeratoriai išsibarstę dideliuose plotuose. "Kaimo vietovėse iki šiol nebuvo nė vienos privačios platinimo bendrovės, kuri norėtų konkuruoti buvusiomis sąlygomis, o miestuose jų veikia ne viena", - teigia Lietuvos pašto Pardavimų tarnybos direktorius.

A. Venckavičius pabrėžia, kad pagal rugsėjo pabaigoje Seimo priimtas Visuomenės informavimo įstatymo pataisas nustatyta, jog finansinė parama skiriama ne laikraščių pristatymo paslaugų teikėjams, kaip buvo iki šiol, o tiesiogiai laikraščių ir žurnalų leidėjams. Valstybės finansinė parama leidėjams nuo šiol skiriama kompensuojant iki 30 proc. jų patiriamų laikraščių ir žurnalų pristatymo prenumeratoriams kaimo gyvenamosiose vietovėse išlaidų.

"Šios pataisos suteikia daugiau galimybių leidėjams, įgalina juos pačius nuspręsti, su kuriais pristatymo paslaugų teikėjais pasirašyti sutartis, suteikia galimybę organizuotis ir savo platinimo tarnybas, - teigia A. Venckavičius. - Veikiame kaip ekonominis subjektas ir esame už konkurencingą rinką".

Išankstiniais duomenimis, Lietuvos paštas per šių metų devynis mėnesius nuostolius sumažino 9,6 mln. Lt, palyginti su tuo pačiu metu pernai; šiemet jie sudarė 11 mln. Lt. Bendrovės veiklos išlaidos per šių metų 9 mėnesius, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, sumažėjo 33,5 mln. Lt, arba 20,5 proc.

Pernai Lietuvos paštas patyrė 63 mln. litų nuostolių.

2011-uosius planuojama baigti be nuostolio.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder