"Lietuvos dujos" dviem mėnesiais ilgiau galės apsispręsti, kaip atskirti dujų tiekimą ir kontrolę

"Lietuvos dujos" dviem mėnesiais ilgiau galės apsispręsti, kaip atskirti dujų tiekimą ir kontrolę

Vyriausybė patikslino Gamtinių dujų įstatymo įgyvendinimą, pagal kurį "Lietuvos dujos" galės turėti dviem mėnesiais ilgesnį laikotarpį ir apsispręsti, kaip atskirs dujų tiekimą ir kontrolę.

Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK) suteikta teisė pratęsti terminą, per kurį bendrovė "Lietuvos dujos" turi parengti veiklų atskyrimo būdą ir veiksmų planą. Terminas gali būti pratęstas ne ilgiau kaip iki 2012 m. gegužės 31 d.

Tokią teisę VKEKK trečiadienį suteikė Vyriausybė, pritardama Lietuvos Respublikos gamtinių dujų įstatymo reikalavimų, kurie neatitinka gamtinių dujų įmonių veiklų ir kontrolės atskyrimo vykdymo plano, pakeitimui.

"Buvo Vyriausybėje priimtas nutarimas, kuriuo patikslintas Gamtinių dujų įstatymo vykdymas, yra plano pateikimas. Iš tikro atsirado faktinės aplinkybės nuo praėjusio Vyriausybės pasitarimo, kada buvo teiktas pradinis tekstas", - trečiadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Jis patikslino, kad faktiniai pasikeitimai yra tie, jog Rusijos dujų milžinė "Gazprom" kreipėsi su investiciniu ginču į tarptautinį arbitražą ir "Lietuvos dujų" valdyboje akcininkų - "Gazprom ir "E.ON Ruhrgas" - atstovai pritarė nuosavybės plano atskyrimo principams, kurį toliau turi ruošti "Lietuvos dujos" ir teikti artimiausiam akcininkų susirinkimui.

"Atsižvelgiant į šitas dvi aplinkybes, taip pat atsižvelgiant į tai, kad Vyriausybė laikosi savo pozicijų, kurias mes sutarėme su "Gazprom" vasario 28 dieną, Vyriausybė priėmė nutarimą, kad iš tikrųjų "Lietuvos dujos" su argumentuotu prašymu gali kreiptis į Valstybinę kainų kontrolės ir energetikos komisiją pratęsti tą datą nuo ano pateikimo, bet ne ilgiau kaip iki gegužės 31 dienos ir tiek, kad esant argumentuotam prašymui, tą datą gali pratęsti", - komentavo ministras.

A. Sekmokas pakartojo, kad "Gazprom" ieškinys arbitražui ne visiškai atitinka dvišalį susitarimą.

Bendrovės "Lietuvos dujos" valdyba 2012 m. kovo 1 d. pritarė sprendimų projektams dėl "Lietuvos dujų" perdavimo, skirstymo ir tiekimo veiklų atskyrimo būdo pasirinkimo, dėl veiklų atskyrimo sąlygų parengimo ir jų pateikimo VKEKK. Šie sprendimai bus teikiami "Lietuvos dujų" akcininkų susirinkimui.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder