Lauko kavinė - rūkalių zona?

Lauko kavinė - rūkalių zona?

Atšilus orams Klaipėdos kavinės persikelia į terasas, kurios geru oru žmones traukia atsipūsti ir praleisti laiką gryname ore. Tačiau nerūkantys žmonės turi kęsti tabako dvoką - rūkantieji vos prisėdę užsidega cigaretę, nors aplink sėdi nerūkantys ir bėgioja vaikai.

Tad ne visi žmonės, pasirinkę kavinės terasą yra patenkinti šalia sėdinčiais ir rūkančiais žmonėmis, o rasti lauko kavinės terasą, kur draudžiama rūkyti, Lietuvoje labai sunku.

Atlikus eksperimentą ir patikrinus 10 Klaipėdos senamiesčio kavinių, kurios įsikūrusios lauko terasas, 9-iose iš jų rūkyti yra leidžiama. Tai išduoda ant stalų lauko terasose padėtos peleninės. Iš jų tik vienoje yra draudžiama rūkyti. Tai šalia "Meridiano" įsikūrusi vyninė "Vin Vino". Ją valdančios įmonės UAB "Coffe Port" vadovas Andrius~Kšanys, perėmęs šią vyninę iš partnerių, nusprendė, kad lauko terasoje rūkyti nebus leidžiama.

"Tokį sprendimą priėmiau, kai pastebėjau terasoje rūkančius žmones ir šalia sėdinčias pietaujančias besilaukiančias moteris, kurioms teko uostyti baisų cigarečių dūmų kvapą. Tai buvo labai nemalonu", - sakė A. Kšanys.

Lauko terasoje prisėdę žmonės net nesusimąstydami prisidega cigaretę ir labai nustemba, kai priėjusi padavėja pasakojo, jog šioje vietoje nerūkoma. Anot A. Kšanio, dažniausiai nesupykstama ir rūkyti patraukiama už kavinės ribų, tačiau dalis rūkančiųjų lieka nepatenkinti ir sako, jog tai labai nepatogu ir nekuria komfortabilumo.

Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė teigia, jog kitos kavinės, įsikūrusios lauko terasas turėtų imti pavyzdį ir pradėti tausoti žmonių sveikatą uždraudžiant toje vietoje rūkyti. Anot jos, pataikauti žmonių silpnybėms ir jas skatinti - žemo lygio ir paslaugų veiklos bruožas.

"Iš žmonių priklausomybių lobstantys veikėjai nėra geri verslininkai ir kenkia ne tik pačiam žmogui, kenčiančiam nuo priklausomybių, bet ir jo šeimai, vaikams ir visai valstybei. Save gerbianti kavinė klientus sugeba pritraukti nepataikaudama rūkantiems žmonėms ir neleisdama nuodyti atėjusius papietauti žmones. Norint tapti gera kavine reikia nuoširdumo ir kilnumo, o ne tik noro gauti pelną iš žmonių silpnybių ir priklausomybių", - įsitikinusi sveikuolių atstovė.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Ližaitytė šiuo klausimu tvirtos nuomonės neturi ir teigia, kad verslas ir verslininkai patys priima sprendimus ir turi savo vidaus politiką, todėl jie būtent ir sprendžia kokios taisyklės bus nustatytos jų versle.

Nors rūkyti leidžiama ne visur ir yra tam tikros vietos, kur rūkyti yra draudžiama, tačiau įstatymo, draudžiančio rūkyti kavinių lauko terasose - nėra. Nors Tabako kontrolės ir įstatymas draudžia rūkyti daugumoje viešų vietų, tačiau žmonės dažnai įstatymą pažeidžia ir rūko ten, kur jiems patogu.

Paklausus žmonių gatvėjė apie rūkymą lauko kavinėse - nuomonės išsiskiria. Rūkantys žmonės sako, jog tai patogu ir jeigu nebūtų lauko kavinėse rūkoma, kažin ar viena ar kita kavinė trauktų ten užeiti. Tačiau nerūkantys žmonės pasipiktinę - rūkymas ir dūmų pūtimas į veidą yra itin nemalonu, ypač kai šalia - maži vaikai. Jie norėtų pokyčių ir dažnas iš jų teigia, jog svarbiausia yra rūkymo kultūra ir pačių žmonių požiūris į tai. Dauguma pastebi, kad tiesiog reikėtų didesnio kitų atidumo ir kad žmonės rinktųsi vietas, kur neverstų pasyviai rūkyti šalia esančių nerūkančių žmonių.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder