Kovo mėnesį gyventojai gaus rekordiškai dideles šildymo sąskaitas

Kovo mėnesį gyventojai gaus rekordiškai dideles šildymo sąskaitas

Pavasaris į Lietuvą ne tik neatneša šiltų orų, bet ir kaip ant mielių didina kovo mėnesio šildymo sąskaitas pranešė TV3 laida „Savaitės komentarai“. Gyventojams šių metų šildymo sezonas buvo pats brangiausias per visą Lietuvos istoriją. Palyginus su praėjusiais metais, šis šildymo sezonas vidutiniškai gyventojui pabrango šimtu litų ir netipiškai šalo oro, ir dėl didėjančios gamtinių dujų kainos, rašo portalas 15min.lt.

„Kovo mėnesio sąskaitos bus didesnės už vasario“, – sako V. Stasiūnas.

Šilumininkai kaltę verčia žmonėms, nenorintiems renovuoti būsto, ir brangioms gamtinėms dujoms. Atrodytų, kad išsigelbėjimas netoli, nes šildymo sezonas eina į pabaigą, tačiau sinoptikai greito pavasario nežada, o šilumininkai prognozuoja, kad šildymo sąskaitos už kovą bus kone trečdaliu didesnės nei už vasarį.

„Matosi, kad kovo mėnesio sąskaitos, nors jau yra pavasario mėnuo, bus didesnės už vasario mėnesio sąskaitas. Laukiama, kad šių metų kovo mėnesio vidutinė lauko temperatūra bus apie -5 laipsnius. Tuo tarpu vasario mėnesį ji buvo -1,8 laipsnio“, – sako Šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Nepriklausomas energetikos ekspertas Vygintas Sidzikauskas tikina, kad geriausias priešnuodis didelėms sąskaitoms – atsisakyti centralizuoto šildymo. Pasak jo, vartotojas turi pasirinkti pats, kiek jam reikia suvartoti šilumos, tačiau dabartinis Šilumos ūkio įstatymas negarantuoja mažesnių sąskaitų. Priešingai, sudaro sąlygas lobti verslininkams gaunant valstybės paramą. Todėl būtina iš esmės įgyvendinti šilumos ūkio pertvarką.

„Šitas įstatymas dabar leidžia dar pastatyti naujų katilų, kurie kainuoja pinigus, ir visa tai turės apmokėti vartotojas. Verslui tai bus naudinga, nes jie galės įeiti į perteklinę gamybinę rinką. Tikimasi, kad valstybė juos rems iš paramos fondų, o tai irgi yra vartotojų pinigai, kurių verslui nereikės grąžinti“, – teigė energetikos ekspertas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder